Ilyen egyszerűen nincs: Oroszország be akarta tiltani a Szépség és a szörnyeteget

Borítókép: Ilyen egyszerűen nincs: Oroszország be akarta tiltani a Szépség és a szörnyeteget
UPDATE: végül 16-os karikát kapott a film Oroszországban. Egy Disney-mesejáték! Az ok még nevetségesebb.

(Frissített cikk)

Egy darabig úgy tűnt, hogy a Szépség és a szörnyeteg legújabb játékfilm-változatát, amelyet a napokban mutatnak be a mozik világszerte Emma Watson főszereplésével, nem engedik majd vetíteni Oroszországban.

Az ok a Disney történetének első meleg filmjelenete, amelyben a Lefou nevű karakter megpróbál dűlőre jutni Gaston iránti érzelmeivel.

Lefou (Josh Gad) és Gaston (Luke Evans)

Az előzmény: egy orosz kormánypárti képviselő, Vitalij Milonov hívta fel a kulturális miniszter figyelmét a jelenetre, és a BBC szerint azt is nyilatkozta, hogy Oroszországnak „teljes mértékben ki kell tiltania” a filmet, amennyiben bebizonyosodik, hogy „melegpropaganda” szerepel benne.

Vlagyimir Medinszkij, a kulturális miniszter azt mondta a BBC-nek, hogy a film megtekintése után fog a tárca dönteni „az érvényben levő törvények figyelembe vételével”. Végül 16-os karikát kapott a film Oroszországban.

A balhé azután pattant ki Oroszországban, hogy a rendező, Bill Condon beszámolt az Attitude brit meleg életmódmagazinnak a filmtörténeti jelenetről, és a hír nyomán az említett képviselő rengeteg levelet kapott aggódó orosz szülőktől.

Oroszországban 2013 óta törvény tiltja a „melegpropagandát”, márminthogy bármilyen kommunikációt a „tradicionálistól eltérő szexuális tevékenységekről” kiskorúak előtt.