10 dolog, amit egy friss jogsisnak muszáj megértenie a vezetésről

Borítókép: 10 dolog, amit egy friss jogsisnak muszáj megértenie a vezetésről Forrás: europress
Amikor még tizenévesen először ültem volánhoz egyedül, és ott lapult a zsebemben a jogosítvány, azt hittem "készen vagyok". Azóta majdnem 15 év telt el, és rájöttem, hogy nem is tévedhettem volna nagyobbat...

A legtöbben még szinte kölykök vagyunk, amikor megszerezzük a jogosítványunkat. Hosszú hetek tanulása, gyakorlása és persze az élesben való bizonyítás után jó eséllyel már ott is lapul a zsebünkben az engedély. Vannak köztünk óvatosabbak, fokozatosan beletanulók, és persze olyanok is, akik a jogosítvány megszerzése után azonnal belecsapnak a közepébe. Nemrég egy huszonéves srác mellé volt szerencsém beülni egy hosszabb utazás alkalmával, és amíg utaztunk rengeteg minden eszembe jutott az én friss jogsis időszakomról: mit gondoltam akkoriban, mennyire természetesnek vettem, hogy autót vezetek; és hogy mennyi minden megváltozott bennem azóta, vagyis miként vélekedek 15 évvel később a közlekedésről, mint fiatal, még tapasztalatlan fejjel, amikor alig vártam, hogy végre kikézbesítsék a kártyámat. Engedjétek meg, hogy felsoroljak most néhányat ezekből a gondolatokból, és tegyétek meg, hogy minél több, viszonylag friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalhoz eljuttatjátok!

1)) Fel kell nőnöd a feladathoz!

A vezetés nem játék, nem szórakozás, és nem is szabad rá így tekintenünk! Amint beülsz a volán mögé, meg kell tanulnod a lényegre összpontosítani: az pedig nem más, mint hogy eljuss A-ból B-be, a lehető legnagyobb biztonságban és épségben!

2)) Az autó egy gép – de te irányítod!

Soha nem szabad elfelejtened, hogy még a legprofibban összerakott, legluxusabb, és legokosabb autó is csak egy gép, ami bármikor meghibásodhat, elromolhat! Ezért soha nem bízhatod kizárólag olyan felvetésekre az életed, hogy „majd a kocsi okos vezérlése megoldja”. Nem, neked minden körülmények között képesnek kell lenned azt irányítani!

Egyszerűen fel kell érned józan paraszti ésszel, hogy ez óriási felelősség!
Forrás: europress

3)) Felelősséggel tartozol – a veled utazókért

Amikor utasokat szállítasz, akkor a legjobb tudásod, legnagyobb higgadtságod közepette kell tenned azt! Nem sodorhatod veszélybe mások életét azzal, hogy akkor próbálgatod a különböző vezetési stílusokat, vállalsz be kockázatos előzéseket, vagy túlzott sebességből való fékezéseket! Egyszerűen fel kell érned józan paraszti ésszel, hogy ez óriási felelősség! Ha ezt nem érted meg, akkor inkább ne ültess magad mellé másokat, de leginkább ne is ülj autóba, mert...

4)) Felelősséggel tartozol – a forgalomban részt vevőkért is

Rengeteg baleset megelőzhető lenne, ha az azokat okozók előre belátnák a tetteik lehetséges kimeneteleit. Csak hogy ezeket nem jó előre átgondolni, igaz? Pedig jobb lenne, mert egy apró, meggondolatlan hülyeség, „menőzés”, oda nem figyelés; esetleg tapasztalatlanságból, vagy rutintalanságból fakadó hiba miatt teljesen védtelen embereket sodorhatsz veszélybe! Arról nem beszélve, hogy...

5)) Felelősséggel tartozol – önmagadért

Biztosan láttál már jónéhány „őt is hazavárták” figyelmeztető táblát az út mentén. Nos igen, ezeket nem fölöslegesen, vagy poénból tették ki oda. Hanem pusztán azért, hogy megpróbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mi is az igazán fontos az életben: az, hogy kipróbáld mennyi az alattad guruló autó végsebessége, vagy az, hogy eljuss az úticélodhoz, esetleg aznap is találkozhass a szeretteiddel? Szerintem az utóbbi. Amíg ezt nem gondolod át, és nem érzed át a súlyát, várd meg, amíg benő a fejed lágya!

Félreértés ne essék: nem vagyok szentfazék, aki még sosem ment 50-nél többel...
Forrás: europress

6)) A saját bőrödön kell megtapasztald a „tetteid” következményeit!

Nyilván senki nem arra akar játszani vezetés közben, hogy minél többször megbüntessék, esetleg bevonják a vezetői engedélyét. De egyáltalán nem baj, ha még az elején becsúszik egy kisebb gyorshajtási bírság, vagy egy olyan, amikor épp nem álltál meg a stop vonalnál! Hogy miért? Mert meg kell tapasztalnod, hogy ezeknek a hibáknak igenis van retorziója, - amit lehetőleg a saját zsebedből kell kiegyenlítened,- és legközelebb meggondolod, hogy jobban odafigyelsz-e. Félreértés ne essék: nem vagyok szentfazék, aki még sosem ment 50-nél többel, de könnyen lehet, hogy máskor, egy másik helyen a gyorshajtásod, vagy a figyelmetlenséged balesetet okozott volna.

7)) Nem versenypálya!

Ez bármilyen élesben működő forgalomra igaz! Ha versenyezni szeretnél, vagy csak próbálgatni a kocsit és a határaidat, áldozz időt és pénzt arra, hogy elmész egy tesztpályára, ahol negatív következmények nélkül kiélheted ezen vágyaidat!

Forrás: europress

8)) Ismerd az autódat, a szabályokat és magadat is!

Folyamatosan tanulni fogsz. Bolond aki azt képzeli, hogy a jogosítvány megszerzésével már mindenre készen áll. Érdemes folyamatosan képezni magadat, felkészülni a váratlanra, és megtapasztalni olyasmit, amihez még nem volt szerencséd: erre a célra már léteznek különböző tesztpályák, tanpályák, vezetési tréningek, ahol tovább fejlesztheted a képességeidet. A KRESZ folyamatosan újuló, változó szabályait is saját magad kell követned, ugyanis ezt senki nem teszi meg helyetted.

9)) Az aktív figyelem elengedhetetlen!

Bármennyire is csábít a gondolat, hogy végre beülhetsz a kocsidba, bekapcsolhatod, vagy akár üvöltetheted a kedvenc zenéidet, rázhatod közben a fejed, mintha egy koncerten lennél, esetleg ehetsz-ihatsz, vagy cigizhetsz közben; engedd, hogy a józan eszed diktáljon, és ne hagyd felülkerekedni ezeket a vágyaidat! Az autó, és a forgalomban való részvétel nem bulihely, vagy diszkó, ahol végre magad lehetsz, pihenhetsz, vagy kiengedheted a gőzt! Emlékezz a felelősség súlyára, és próbáld meg máshol kitombolni magad, kiélni ezen szükségleteidet!

10)) Senkinek nem kell semmit bizonyítanod!

Azon kívül persze, hogy magadnak bebizonyítod azt, hogy ténylegesen elkezdtél érett felnőtt módjára gondolkodni és viselkedni, és tisztában vagy vele, mekkora vállalás, hogy kikerülsz a forgalomba. Minden más huszadrangú: a menőzés, a nagyot mondás, a „ki ha én nem viselkedés” lehetőleg maradjon meg máskorra!

Ui.: Köszönöm, hogy elolvastad, és átgondoltad a cikket és mondanivalóját anélkül, hogy elrettentő élmények arzenálját, sokkoló képeket, vagy balesetek következtében tönkrement sorsok és életek példáját kellett volna felsorakoztatnom benne! Kulcsszó: felelősség! ;-)