India első női tornász olimpikonja patkányok között kezdte

Borítókép: India első női tornász olimpikonja patkányok között kezdte
A 22 éves Dipa Karmakar a történelem első indiai tornásznője, aki olimpiára kvalifikálta magát. Nem is akárhogy. Hazájában már most sztár és a BBC riportfilmet készített róla.

Talán nincs a világon, aki ne drukkolna legalább egy nagyon picit Dipa Karmakan 22 éves tornásznőnek, aki India egyik legszegényebb államából küzdötte fel magát a számtalan aranyéremig és áprilisban riói kvalifikációt is szerzett. 2014-ben bronzérmet nyert a brit nemzetközösségi játékokon Glasgowban. Számára ez a bronzérem áttörés volt: felkerült a nemzetközi sporttérképre és otthon úgy bánnak vele, mint egy bollywoodi sztárral.

(India eddig összesen 26 olimpiai érmet tudhat magáénak, a legtöbbet gyeplabdában szerezték.)

A BBC videót is készített Dipáról, íme:

A videóból kiderül, hogy Dipa Karmakar India egyik legkisebb, legszegényebb államában, Tripurában született. Egy helyi teremben kezdett edzeni, amely nem volt megfelelően felszerelve, a monszun alatt rendszerint elöntötte a víz és tele volt patkányokkal és csótányokkal.

2014-ben bronzérmet nyert a brit nemzetközösségi játékokon Glasgowban. Számára ez a bronzérem áttörés volt, ekkor került fel a nemzetközi sporttérképre.

A bronzérmet nem akárhogy sikerült megszereznie: megcsinálta az übernehéz és életveszélyes (!) Produnova ugrást, amelyet egy orosz tornásznő, Jelena Produnova után neveztek el. Ezt az ugrást eddig összesen öten tudták abszolválni versenyen. Íme Dipa nagy pillanata:

„Egy rossz lépés és akár a helyszínen meghalhattam volna” – jegyzi meg Dipa a riportfilmben, de azt is hozzáteszi, hogy

Ha sikeres akarsz lenni, muszáj kockázatot vállalnod.
Forrás: Europress
Dipa Karmakar az angol aranyérmes és a kanadai ezüstérmes tornásznő mellett

A glasgow-i bronzérem óta úgy bánnak Dipa Karmakarral, mint egy bollywoodi sztárral: szülővárosában folyton fényképezkedni akarnak vele és autogramot kérnek tőle.

A BBC riportfilmjéből az is kiderül, hogy bár Indiában a családok gyakran aggódnak, hogy jól adják-e majd férjhez a lányukat, Dipáéknál ez nem így van.

„Az én szüleim mindig támogattak”, és még azt is hozzáteszi, hogy „Az én férjem nem fog parancsolni nekem, mert én nem szeretem, ha korlátoznak.”

via