4 betonbiztos recept, ha lapos hasat szeretnél

lapos has,fogyókúra Forrás: Éva magazin
A has mélyebb rétegeiben felhalmozódó zsírnak komoly egészségügyi veszélyei is vannak. A lapos has létfontosságú: így érheted el!

Hasi elhízáson általában a hasfal alatti, hasi szerveket (zsigereket) borító, úgynevezett viszcerális zsírréteg megnövekedését értjük. A zsigeri zsír növekedésében minden olyan faktor szerepet játszhat, ami más típusú elhízás esetén is, például a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek kifejezetten a hasi elhízás mértékét növelhetik. A Yale egyetemen végzett kutatás szerint a zsigeri zsír növekedéséért elsősorban a kortizol nevű stresszhormon krónikusan magas szintje a felelős. Azaz, a krónikus stressz. Ennek megfékezéséhez ››ide kattintva kaphatsz hasznos tippeket, ám ha tovább olvasol, olyan pofonegyszerű recepteket mutatunk, amik célzottan a hasi zsír csökkentésére szolgálnak!

lapos has,fogyókúra
Forrás: Unsplash

1. Dzsúszzal könnyebb!

Íme egy egyszerű ízvilágú, nagyon alacsony cukor tartalmú juice azoknak, akik nem riadnak vissza a csípőstől sem a fogyás érdekében. Legutóbbi kutatások szerint a chili paprikában lévő kapszaicin jó hatással van az anyagcserére és segíthet csökkenteni a testsúlyt.

Hozzávalók:

1 fej káposzta

1 nagy uborka

1 citrom

¼ teáskanál Cayenne-i paprikapor

Mossunk meg minden hozzávalót, a citromot hámozzuk és magtalanítsuk, majd a Cayenne kivételével tegyünk mindent a gyümölcscentrifugába, présgépbe. A chilit utólag keverjük hozzá, ízlés szerint, első alkalommal inkább kevesebbet. A zöldségek méretétől függően a kipréselt lé mennyisége 0.5-1 liter között változik. Ebből 1 adag 200 ml.

2. Reggelizz!

Amikor a reggelit teljesen kihagyod és éhezel, a tested azt gondolja, hogy éhínség van, és megemeli a stresszhormon (kortizol) szintjét. Ez a hormon viszont azt jelzi a testednek, hogy zsírt kell raktározni és ragaszkodni a már meglévő zsírpárnákhoz. Ez szinte ellehetetleníti a hasi zsírból való fogyást. Mindig reggelizz tehát, ha lehet, akkor röviddel a felkelés után, 30-60 percen belül. A reggelid arányaiban több szénhidrátot tartalmazzon, mint fehérjét és több fehérjét, mint zsírt. Nem kell sokat, íme egy egészséges, könnyű reggeli, ami segíti a hormonok optimális működését – már reggeltől.

Könnyű, funkcionális reggeli hozzávalói:

1 pohár teljes zsírtartalmú görög joghurt, kecske- vagy kókuszjoghurt

1 evőkanál kollagénpor

kis fahéj

½ pohár ananász/mangó/kivi, vagy bogyós gyümölcs (málna, szeder, áfonya, goji), vagy ¼ pohár főtt, héj nélküli alma, vagy körte

lapos has,fogyókúra
Forrás: Unsplash

3. Harmóniában

Vannak úgynevezett ‘adaptogén’ gyógynövények is, amelyek harmonizáló, nyugtató hatással vannak az egész testre. Ilyenek például a szibériai ginseng (Eleutherococcus senticosus), a Rhodiola (Rhodiola rosea), vagy a Maca (Lepidium meyenii). A Peruban őshonos Maca (ejtsd ’maka’) egyre népszerűbb, az egyik legismertebb természetes ‘superfood’. Számos módon támogathatja szervezetünk működését, többek között rendkívül jó hatással van a mellékvesékre, így a stresszkezelésre. Nem mellékesen pedig a Maca egyre elismertebb afrodiziákum is.

Íme egy könnyű, finom és egészséges recept az első Maca elixíredhez!

Maca Eper Tejshake

Hozzávalók 2 adaghoz:

4 evőkanál mandulavaj

400 ml kókuszvíz, vagy szűrt víz

1-2 teáskanál maca

1 evőkanál édesítetlen kakaópor

½ teáskanál őrölt fahéj

250 g eper

A mandulavajat és kókuszvizet turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára turmixoljuk. Elkészítés után azonnal fogyasztjuk.

Gyömbér – édesgyökér frissítő gyógytea:

Kutatások szerint az édesgyökér (a medvecukor ízesítőanyaga) frissítő hatású, ugyanakkor csökkentheti a stresszhormon szintjét és ezzel a feszültséget. Fogyaszthatjuk hidegen, vagy melegen, de stimuláló hatása miatt délután már ne.

Hozzávalók 1 literhez (4 adag):

2-3 édesgyökér teafilter

1 ujjnyi hosszú friss gyömbér, szeletelve

A gyömbért és az édesgyökér teafiltereket alacsony lángon 10 percig főzzük, utána a főzetet lehűtjük és leszűrve tálaljuk. Vérnyomásemelő hatása miatt magas vérnyomással és vesegondokkal küzdő betegek számára nem ajánlják, csakúgy, mint várandósság idején.

stresszhas,március-áprilisi Éva
A stressz egyik káros mellékhatása éppen a hasi hízás! Vámosi Viktória hathatós tippekkel készült a stresszhas ellen – lapozzatok a március–áprilisi Éva 32. oldalára!
vámosi viktória,topmodell,dietetikus
Vámosi Viktória mint topmodell vált ismertté, most dietetikusként tevékenykedik.