Cukiság a köbön: túrázz lámával! Kipróbáltuk

Borítókép: Cukiság a köbön: túrázz lámával! Kipróbáltuk Forrás: maxpixel.net
Abban a szerencsében vagy, hogy rendelkezel egy lámacsaláddal, de nincs időd megfelelően ellátni őket? Hívj a farmodra turistákat, akik még fizetnek is, hogy megsétáltathassák a gyapjas állatokat. Tom Sawyer kerítésfestése apám füle ehhez a közeli lámafarmhoz képest.

Burgerlandban, annak is a legdélebbik csücskében ledobták a cukiságbombát!
Olyannyira belehabarodtunk a lámákba, hogy simán el tudjuk képzelni: ők lesznek a jövő cukiságtrendje a baglyok, a rókák és a flamingók után.

És a közhiedelemmel ellentétben, ha nem fél, nem is köpköd. Ellenben egész buta, viszont nyugodt, lassú, nem harap, lehet simogatni... így tökéletes alany arra, hogy imádjuk, és minden vágyunk az legyen, hogy legyen otthon egy, vagy legalábbis kölcsönkérhessünk egyet.

Így teljesüljön minden vágyunk: máris indulhatunk lámatúrára!

Az osztrák határ közelében Szentgotthárdtól mindössze 21 km-re található Neusiedl bei Güssing falucska, ahol az erdő szélén található a láma farm. A tulajdonos hölgy nem a fenti divathullámot akarta meglovagolni, mindig is imádta a lámákat. A jelenlegi nyáj javarésze itt született, de további szaporulatot már nem tervez Margit, a tulajdonos. Kevesen tudják, de a lámát, bár elég nagy állat, nem erejéért tartják, mint egy szamarat vagy pónit, kisebb lovakat, hanem fantasztikusan puha gyapjáért, akárcsak a bárányokat. A gyapjúk között a legfinomabb, még a merinói is sprőd hozzájuk képest.

Ilyen volt a lámatúránk:

Nagyobb csapattal érkeztünk, páronként kaptunk 1-1 lámát, akit Margiték szerszámoztak fel. Rövid eligazítás után – melyből kiderült, hogy nem szabad közvetlen mögöttük menni, bár jellemzően nem rúgnak, nem árt óvatosnak lenni, és csak ott szabad engedni, hogy legeljenek, ahol a vezetőnk mutatja – máris indulhattunk.

Általában 2 órás a túra, de igény szerint lehet kicsit sportosabb vagy kényelmesebb útvonalat kérni. Érdekes, hogy a nyájban vannak olyan lámák akik legelöl vagy épp leghátul szeretnek bandukolni. Mivel ez nem egy extrém sport, sokkal inkább a kellemes séta, relaxáció a cél, ezért egész pici gyerekek is jöhetnek. Mi kiskamaszokkal voltunk, ráadásul fiúkkal, akiknek a séta nem szerepel a szótárában – számukra picit lassúnak tűnt a tempó, de állatbolond, simogatásmániás kislányoknak biztosan nagyon tetszene.
A lámákat az út alatt nem kell itatni, viszont nagyon szeretnek megállni legelészni. Van, ahol tilos – főleg, ha olyan növény van ott ami árt neki, pl. puffadást okoz – van, ahol kifejezetten kéri a vezető, hogy álljunk meg. Azt hiszem ilyen a kötelező pihenőket amúgy sem árt(ana) beiktatni a mindennapjainkba.
A vége felé volt olyan láma aki bedurcizott, csökönyösen lefeküdt, hogy ő ugyan haza nem megy innen a legelőről. Ekkor azért jól jött a vezetőnk határozottsága.

Mivel csend van és nyugalom, kedves állatok – hihetetlen, mennyire örültek a lámák, hogy jöhetnek sétálni – autisták vagy sérült emberek is nagyon jól érzik magukat egy-egy ilyen túrán.

A túra ára 22 euró, csoportos árat egyedi kérésre küldenek.

Előre szükséges időpontot foglalni, hogy biztosan legyen szabad láma és főleg szabad kapacitású vezető.

Tudtad?

A láma (Lama glama) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tevefélék (Camelidae) családjába tartozó faj. Elnevezése a perui indiánoktól ered. Ősei Észak-Amerika középső síkságain éltek 40 millió évvel ezelőtt. Három millió évvel ezelőtt költöztek át Dél-Amerikába. A legutolsó jégkorszak végén az összes teveféle kihalt Észak-Amerikában. 2007-ben több, mint hét millió láma és alpaka élt Dél-Amerikában.

Forrás: wikipedia