Kutyakomédia - Kutyaparádé a mozikban! Nézz bele!

Borítókép: Kutyakomédia - Kutyaparádé a mozikban! Nézz bele!
A kutyák aranyosak. És ha egy filmben kutyák szerepelnek – kicsik, nagyok, viccesek és komolyak – akkor az már fél győzelem: hiszen (ha a macskákat leszámítjuk), mégiscsak az ember legrégebbi haverjai ők.

A Kutyaparádé igazából játékos műfajparódia: olyan film, amelyet emberekkel szoktak leforgatni, de most az ő szerepüket is kutyák játsszák: a morgós, folyton veszekedő zsarupár a Halálos fegyver meg az összes Die Hard-film vagy mondjuk a Női szervek óta mindig működik; az alaphelyzet meg a Beépített szépség… csak kutyával. A zsaruduett egyik fele ember (marcona és nem nagyon ért az állatokhoz), a másik pedig egy rendőrkutya (marcona, és nem nagyon ért az emberekhez). Ők ketten egy állatcsempész banda után nyomoznak, és mert a gonosz pandacsempészek éppen egy Las Vegas-i kutyaversenyen folytatják bűnös üzelmeiket, a kutyának és gazdájának el kell vegyülnie a kényes, parádés kutyák és hasonló gazdáik között.

Vagyis ez nem krimi, nem thriller, nem is próbálkozik ilyesmivel; hanem gátlástalan, őszinte és jó kedvű, állatbarát vígjáték. Mert a marcona négylábú persze nem ért a show-biznisz nyelvén, és folyton bakot lő. A gazdája, aki elvileg marcona zsaru (Will Arnett volt már kemény figura és vígjátéki főszereplő) pedig tökéletesen alkalmatlan: nem ért semmit, mindig mindenről lekésik, és valószínűleg a szimata sem az igazi. Ezért aztán kénytelenek további kutyák segítségét kérni: sokféle kutya, sokféle poént jelent, és persze a kívülről érkezett, a fényes világot alig értő kemény fickók fokozatosan megértik, hogy azért az itteniek is érnek valamit.

Ja, és a kutyák beszélnek: az emberek nem értik őket, de ők egymás között rég tudják, hogy okosabbak az embernél. Nyomozni, viccelni, féltékenykedni és szeretni is tudnak. Néha hazudnak, néha hiúk vagy buták… de az biztos, hogy mindig nagyon mókásak. Ezért aztán ez a film azon ritka, nemes keverékfajhoz tartozik, amely a gyereknézőket biztosan megnevetteti és a felnőtt kísérőket is szórakoztatja. Kutyabarátoknak, vígjátékrajongóknak, volt, jelen és leleendő gazdiknak jó szívvel ajánlható az idei vakáció első családi filmje, amely egész nyárra elkísér: akárhányszor újranézhető.

Kutyaparádé június 14-től a mozikban!