Kell háziállat a gyereknek? Elfelejti vagy gondozza?

kutya,macska,cica,háziállat,gyerek,kedvenc,gondoskodás Forrás: unsplash
Kell. Ez nemcsak a személyes meggyőződésem, de kutatások is alátámasztják, hogy jót tesz a gyerekeknek az állatok közelsége. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állatot kap és hány évesen a csemete.

Egy kétéves biztosan nem fog gondoskodni a háziállatról, de neki is öröm egy kutya vagy a macska közelsége. Másfél, két évesen már óvatosan tudja simogatni a kutyát, érti, hogy nem szabad bántani, és boldogsággal tölti el a kicsiket, ha mellébújik, vagy megnyalja a kezét a kutya. Azt sosem szabad elfelejteni, hogy az állatok kiszámíthatatlanok is tudnak lenni, ösztönösen reagálnak helyzetekben, és soha, de soha nem szabad egyetlen percre sem egyedül hagyni egy gyereket sem bármilyen háziállattal. Ez egy nagyon fontos, kötelezően betartandó szabály!

Olyan állatot kapjon, amilyet szeretne

Amint egy kicsit nagyobbak lesznek a gyerekek, ösztönösen vonzódnak majd az állatokhoz, kivéve akkor, ha a szülő betegesen fél a kutyáktól, és ezt neveli bele a gyerekbe is. Természetesen nem dugjuk be a kezünket a kerítésen egyetlen idegen, cukinak látszó kutyához sem, de az utcán sétáltatott kutya gazdájától nyugodtan meg lehet kérdezni, hogy megsimogathatjuk-e az ebet. A gyerekek jelentős része ezt nagyon élvezi, szívesen vannak állatok közelségében. És ha nincs otthon saját háziállata, akkor előbb-utóbb akarnak majd. És igen, a szülőnek is lesz gondja vele, ez nem kérdés, és neki kell finanszírozni is, ez sem vita tárgya. Ennek ellenére, ha meg tudod oldani, akkor legyen. Igen ám, de milyen?

A rövid válaszom az, hogy amit a gyerek akar, de észszerű keretek között. Nyilván nem viszünk haza elefántot és a tigris sem háziállat. Az egyik ismerősünknél kígyó van, szerintem az undorító és biztosan nem élnék vele egy lakásban, de ott a szülőket nem zavarja, és a fiúk azt akart. Máshol halat tartanak, akváriumunk nekünk is volt, szívből utáltam, állandóan tisztogatni kellett, a gyerekek egy ideig lelkesen szórták bele a haltápot, aztán rájöttek, hogy a halakkal nem lehet játszani, nem lehet őket idomítani, nem reagálnak, szóval állatira nem érdekli őket, így aztán boldog mosollyal elajándékoztam az akváriumot. Fél évig senkinek nem hiányzott, esküszöm, hogy észre sem vették.

A hörcsög elég könnyen tartható

A hörcsögök lakásban sem macerásak, kis terráriumban elférnek, és egy kicsit több visszacsatolást lehet kicsalogatni belőlük, mint a halakból, éppen ezért közkedvelt házikedvencek. Cukin rohannak a mókuskerekükben, viszont állati szaporák, érdemes odafigyelni erre, ha párban vásároljuk őket. A baj az velük, hogy egy kicsit büdösek, és nagyon rövid ideig élnek. A gyerekek pedig sírnak, és nagyon szomorúak, ha elpusztul az állatuk.

A macskák is jól elvannak a lakásban

Jelenleg két macska lakik nálunk, Marcipán a 7 éves sziámi cica, és Picúr, a talált cirmos fiú. Remekül elvannak egész nap, jobbára csak alszanak, este-reggel kicsit megkattannak, és kergetőznek. Azonnal szobatiszták lettek, és szépen használják az almot. Időnként rendes macska módjára összehánynak ezt azt, de közben egy kis bosszúság igazán megéri, mert bújósak és kedvesek. Nálunk a gyerekek imádják őket, ha kérem, akkor enni is adnak nekik, meg az almot is kitisztítják, szóval nincs gond velük. Arra érdemes felkészülni, hogy előszeretettel karmincolnak a bútoron, szóval az ülőgarnitúra rámegy, akár tetszik, akár nem. És Marci rendszeresen kaparja a bezárt ajtókat, így érdemes időnként azokat újrafesteni. Több kárt nem okoznak, bár kaját, almot venni kell, és az éves oltásokat is be kell adatni nekik. Az ivartalanítást érdemes a macskáknál megcsináltatni, ez több szempontból is hasznos. Rengeteg szeretetet adnak, mindnyájan szeretjük őket. Kicsi korukban sokat játszottak a gyerekekkel, szóval igazi játszópajtások, és sokszor nagyon viccesen reagálnak dolgokra.

kutya,cica,macska,háziállat,felelősség,gondoskodás,gyerek,szülő
Forrás: unsplash
Szeretet kérnek, de nagyon sokat kapsz is tőlük.

nekünk a kutya a csúcs, de ez nem mindenkire igaz

A mi családunkban a kutya a top kedvenc, és volt is, mindig. Az utolsó kutyám 17 évesen halt meg, ő egy ír szetter volt, és mindenkit nagyon megviselt a halála. A gyerekek is borzasztóan sírtak, nagyon szerették őt. Igazából ez az egyik oka annak, hogy nem vállaltunk több kutyát, de nem hiszem, hogy ez örökre így marad. Kutyával élni egyedülálló öröm, nemcsak hűséges és odaadó, de bizonyos fajták tényleg mindent elviselnek a gyerekektől, őrzik őket, gondoskodnak róluk. És ez fordítva is így van. Zeusznak vizet adni mindkét gyerekem boldogan rohant, a pórázt szintén ilyen lelkesen hozták. Nem mellesleg jó családi program lehet a kutyasétáltatás, ezt ne felejtsétek el! Persze, megértem, ha valaki lakásban nem akar kutyát tartani, mert azt gondolja, hogy nyűg és az állatnak sem jó, de vannak fajták, amelyek kifejezetten jól elvannak a lakásban is.

A legfontosabb, amit nem szabad soha, de soha szem elő téveszteni, hogy az állat felelősséggel jár, pénzbe kerül, ezért tényleg csak az vállalja, aki felkészült erre, és szán rá időt, türelmet, szeretetet.