Igen, a kutyák tényleg képesek arckifejezéseket felvenni, főként emberek társaságában

Igen, a kutyák tényleg képesek arckifejezéseket felvenni, főként emberek társaságában
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amikor a kutyád kissé oldalvást döntött fejjel, esdeklő arccal kunyerál egy darab sonkáért; amikor pontosan tudja, hogy rosszat csinált, és így a sarokban összekuporodva, behúzott farokkal vállalja a felelősséget a megrágott telefontöltőért… Mindjárt megszólal, nem igaz?

Nos, mint nemrég kiderült, a dolog egyáltalán nem véletlen; nem csak a képzeletünk játszik velünk, amikor bűnbánónak vagy szomorúnak vagy mosolygósnak látjuk az ábrázatát. A kutyák tényleg képesek az emberi arckifejezések nyelvén beszélni, de csak akkor tesznek így, amikor emberek társaságában vannak – derül ki a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányból. Ezt a Portsmouth-i Egyetem egyik intézete, a Dog Cognition Centere (Kutyaismereti Központ) kutatói adták közre, akik felismerték, hogy a kutyák sokkal gyakrabban mozgatják az arcukat, amikor emberi tekintetet éreznek magukon, mint amikor nem. Ebből arra következtettek, hogy a kutyák kifejezetten az emberekkel való kommunikációra használnak arckifejezéseket, és ez a tulajdonságuk a háziasítás következménye.

Olvasd el ezt is!

„A kutyákat olyan kísérleti helyzetben vizsgáltuk, amikor egy ember rájuk figyelt, illetve elfordult tőlük, és ezalatt néha volt ennivaló a kezében, néha nem” – írták a tanulmány szerzői, majd így folytatták:

A kutyák szignifikánsan több arckifejezést produkáltak, amikor rájuk esett a demonstrátor figyelme, mint amikor nem. Az étel azonban – mint nem társadalmi ingerlő eszköz – nem befolyásolta a kutyák viselkedését.

A kutatók ugyanakkor elismerték: nehéz eldönteni, hogy tudatos-e a viselkedésük, amikor csillogó szemmel követelik, hogy dobjuk el nekik a gumicsontot.


Nézd meg ezt a szenzációs galériát is kutyákról, akik minden bizonnyal macskának képzelik magukat!

Nézd meg a galériánkat> 20 kép
20 kutyus, aki minden bizonnyal macskának képzeli magát

gizmodo.com

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft