Igen, a kutyák tényleg képesek arckifejezéseket felvenni, főként emberek társaságában

Igen, a kutyák tényleg képesek arckifejezéseket felvenni, főként emberek társaságában
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amikor a kutyád kissé oldalvást döntött fejjel, esdeklő arccal kunyerál egy darab sonkáért; amikor pontosan tudja, hogy rosszat csinált, és így a sarokban összekuporodva, behúzott farokkal vállalja a felelősséget a megrágott telefontöltőért… Mindjárt megszólal, nem igaz?

Nos, mint nemrég kiderült, a dolog egyáltalán nem véletlen; nem csak a képzeletünk játszik velünk, amikor bűnbánónak vagy szomorúnak vagy mosolygósnak látjuk az ábrázatát. A kutyák tényleg képesek az emberi arckifejezések nyelvén beszélni, de csak akkor tesznek így, amikor emberek társaságában vannak – derül ki a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányból. Ezt a Portsmouth-i Egyetem egyik intézete, a Dog Cognition Centere (Kutyaismereti Központ) kutatói adták közre, akik felismerték, hogy a kutyák sokkal gyakrabban mozgatják az arcukat, amikor emberi tekintetet éreznek magukon, mint amikor nem. Ebből arra következtettek, hogy a kutyák kifejezetten az emberekkel való kommunikációra használnak arckifejezéseket, és ez a tulajdonságuk a háziasítás következménye.

Olvasd el ezt is!

„A kutyákat olyan kísérleti helyzetben vizsgáltuk, amikor egy ember rájuk figyelt, illetve elfordult tőlük, és ezalatt néha volt ennivaló a kezében, néha nem” – írták a tanulmány szerzői, majd így folytatták:

A kutyák szignifikánsan több arckifejezést produkáltak, amikor rájuk esett a demonstrátor figyelme, mint amikor nem. Az étel azonban – mint nem társadalmi ingerlő eszköz – nem befolyásolta a kutyák viselkedését.

A kutatók ugyanakkor elismerték: nehéz eldönteni, hogy tudatos-e a viselkedésük, amikor csillogó szemmel követelik, hogy dobjuk el nekik a gumicsontot.


Nézd meg ezt a szenzációs galériát is kutyákról, akik minden bizonnyal macskának képzelik magukat!

Nézd meg a galériánkat> 20 kép
20 kutyus, aki minden bizonnyal macskának képzeli magát

gizmodo.com

Tovább olvasok
Ezért nem viselem a jegygyűrűmet

Az anyám kiakadt, a családom többi része fel sem tudja fogni hogy lehet, a barátnőim meg komplett hülyének néznek. Mindezt egy gyűrű miatt.

Velence télen is varázslatos – és most még fizetni sem kell a látogatásért

Hamarosan belépődíjat kell majd fizetniük az egy napra Velencébe érkező turistáknak – ha el akarod ezt kerülni, keresd fel mielőbb az észak-olasz várost!

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem