Élménypedagógia osztrák módra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Történelmet tanítani és tanulni lehet nagyon unalmasan és fantasztikusan érdekesen is. Ha összekötitek a családi vagy az osztálykirándulást az alábbi burgenlandi programmal, máris több hónapnyi tananyaggal gazdagabban tér haza gyermeked.

Léka vára

Amit megismerhetnke: középkor, Esterházyak, és a denevérek biológiája

Léka vára (Lockenhaus) egy nagyon igényesen helyreállított vár, ahol valóban átélhető a középkor és bepillantást nyerhetnek a gyerekek abba, milyen is lehetett az élet a várban (még szálláslehetőség is van). A várlátogatás egy kőszegi kirándulásokba remekül illeszthető kb. 4-5 órás program, plusz kb. egy óra a denevér-kiállítás, amely még kötetlenebb, ugyanakkor nagyon sok újdonságot vonultat fel. (És sok tévhitet cáfol.)

Kép
forrás: ritterburg.at

Léka várának történetét szintén egy magyar tanárnő, Radák Dóra ismerteti a helyszínen a magyar gyerekekkel, aki már jó pár éve Ausztriában él. A vezetés során szóba kerül, hogy miért volt szükséges várakat építeni a középkorban (a német betörések ellen), és hogy az idők során hogy cserélt gazdát többek közt a Kanizsai, a Nádasdy és az Esterházy családok között, s hogy került jelenkori tulajdonosához. Paul Anton Keller osztrák író mindenét eladta, hogy megvehesse, felújíthassa, és kulturális központot hozzon létre, majd egy alapítványra hagyta, amely végakaratának megfelelően gondozza, fejleszti a várat. Lehet és érdemes beszélgetni arról, mennyire szabad hozzányúlni rekonstrukciók során egy történelmi épülethez és a gyerekeket is vitára lehet hívni e téren.

Kép
forrás: ritterburg.at

A vár legizgalmasabb része egy hideg, sötét és nyirkos titkos templom. Ennek létezéséről évszázadokig nem is tudtak, mert benőtte a növényzet azt a kör alakú nyílást, melyen keresztül leereszkedtek a titkos találkozókra és beavatásokra (amit vagy túléltek, vagy nem) a templomos lovagok. A középkor szörnyűségei szemmel láthatóvá válnak a vár legrégebbi részében, a kínzókamrában, benne a legendás vasszűzzel, amelybe állítólag házasságtörő asszonyokat zártak férjeik legnagyobb megelégedésére. Jó kis beszélgetések indulhatnak itt is, érdemes hagyni a gyerekeket gondolkodni. Igény esetén akár a gótikus oszlopok által tartott, boltíves mennyezetű lovagteremben is vacsorázhatunk, természetesen szigorúan evőeszköz nélkül, ami ismét egy izgalmas pontja lehet a kirándulásnak.

Lockenhaus,Burg Lockenhaus, Günser Str. 5.Telefon: +43 2616/23 940

http://www.ritterburg.at/

Tovább olvasok
Így hordd a tavasz alapdarabját, az overált!

Kényelmes, közben pedig eszméletlenül stílusos – a szezon egyik alapdarabja az overál. Megmutatjuk, hogy hogyan viseld a különböző fazonokat.

Ruccanj ki Szlovéniába, szép helyek vannak arra!

A környező országok tele vannak olyan felfedezésre váró helyekkel, amit semmiképp ne hagyj ki. Most Szlovéniából hoztunk egy gyönyörű kedvcsináló videót.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem