Élménypedagógia osztrák módra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Történelmet tanítani és tanulni lehet nagyon unalmasan és fantasztikusan érdekesen is. Ha összekötitek a családi vagy az osztálykirándulást az alábbi burgenlandi programmal, máris több hónapnyi tananyaggal gazdagabban tér haza gyermeked.

Léka vára

Amit megismerhetnke: középkor, Esterházyak, és a denevérek biológiája

Léka vára (Lockenhaus) egy nagyon igényesen helyreállított vár, ahol valóban átélhető a középkor és bepillantást nyerhetnek a gyerekek abba, milyen is lehetett az élet a várban (még szálláslehetőség is van). A várlátogatás egy kőszegi kirándulásokba remekül illeszthető kb. 4-5 órás program, plusz kb. egy óra a denevér-kiállítás, amely még kötetlenebb, ugyanakkor nagyon sok újdonságot vonultat fel. (És sok tévhitet cáfol.)

Kép
forrás: ritterburg.at

Léka várának történetét szintén egy magyar tanárnő, Radák Dóra ismerteti a helyszínen a magyar gyerekekkel, aki már jó pár éve Ausztriában él. A vezetés során szóba kerül, hogy miért volt szükséges várakat építeni a középkorban (a német betörések ellen), és hogy az idők során hogy cserélt gazdát többek közt a Kanizsai, a Nádasdy és az Esterházy családok között, s hogy került jelenkori tulajdonosához. Paul Anton Keller osztrák író mindenét eladta, hogy megvehesse, felújíthassa, és kulturális központot hozzon létre, majd egy alapítványra hagyta, amely végakaratának megfelelően gondozza, fejleszti a várat. Lehet és érdemes beszélgetni arról, mennyire szabad hozzányúlni rekonstrukciók során egy történelmi épülethez és a gyerekeket is vitára lehet hívni e téren.

Kép
forrás: ritterburg.at

A vár legizgalmasabb része egy hideg, sötét és nyirkos titkos templom. Ennek létezéséről évszázadokig nem is tudtak, mert benőtte a növényzet azt a kör alakú nyílást, melyen keresztül leereszkedtek a titkos találkozókra és beavatásokra (amit vagy túléltek, vagy nem) a templomos lovagok. A középkor szörnyűségei szemmel láthatóvá válnak a vár legrégebbi részében, a kínzókamrában, benne a legendás vasszűzzel, amelybe állítólag házasságtörő asszonyokat zártak férjeik legnagyobb megelégedésére. Jó kis beszélgetések indulhatnak itt is, érdemes hagyni a gyerekeket gondolkodni. Igény esetén akár a gótikus oszlopok által tartott, boltíves mennyezetű lovagteremben is vacsorázhatunk, természetesen szigorúan evőeszköz nélkül, ami ismét egy izgalmas pontja lehet a kirándulásnak.

Lockenhaus,Burg Lockenhaus, Günser Str. 5.Telefon: +43 2616/23 940

http://www.ritterburg.at/

Tovább olvasok
Ezt teszi a gyerek érkezése a szexuális életeddel: 10 igaz történet

Van aki belefárad és feladja, van aki szívósan kísérletezik, de az biztos, hogy a gyerek érkezése után az ágyban már semmi sem lesz a régi.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem