Szombaton írásbeli: Így segíthetsz a gyerekednek, hogy ne stresszelje agyon a középiskolai felvételi vizsgát

lány,park,tél,város,álmodozás
Forrás: pexels.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi, szülők gyakran legalább annyit idegeskedünk a felvételi miatt, mint a gyerekek. Pedig a legfontosabb az lenne, főleg az írásbeli vizsgát megelőző napon, hogy a nyugodt körülményeket biztosítsuk nekik.

Akinek volt már dolga a középiskolai felvételivel, az nagyon jól tudja, hogy ez nemcsak a gyerek próbatétele, hanem az egész családé is. Előkészítő, különórák, iskolaválasztás, részvétel nyílt órákon, elmélyülés a felvételi rendszer bonyodalmaiban – mire magáig a az írásbeliig eljutunk, már mindenkinek pattanásig feszülnek az idegei. Éppen ezért nagyon fontos, hogy közvetlenül a vizsga előtt mi történik. Szülőként egyetlen dolgot tehetsz, hogy a gyereked minél nyugodtabban megugorhassa ezt az akadályt: intézz mindent úgy, ahogy neki a legjobb.

Bizonyos szempontból a vizsga előtti napon már semmi nem múlik. Aznap már nem lehet behozni nagy lemaradásokat, nem lehet megtanulni több év tananyagát (mint tudjuk, a felvételi nem is erre épít). Ha addig nem járt a gyerek előkészítőre, aznap már nem fog rutint szerezni a vizsgafeladatokban. Hacsak a gyerek nem lesz attól nyugodtabb, hogy még kitölt egy feladatsort vagy egy kicsit még gyakorol egy bizonyos feladattípust, akkor ezen a napon már ne erőltess semmit, sőt, inkább próbálj más, könnyedebb témákról beszélgetni vele, hogy ne görcsöljön rá túlságosan az előtte álló megméretésre. Ha foglalkoztok is a feladatokkal, akkor inkább már csak apróbb tippeket adj, lehetőleg viccesen, hogy nagyobb eséllyel megjegyezze. Az igazán nagy dolgok nem ekkor dőlnek el.

lány,könyvek,alma,íróasztal,könyvespolc
forrás: pexels.com
Hacsak a gyerek nem lesz attól nyugodtabb, hogy még kitölt egy feladatsort, a felvételi vizsgát megelőző napon már ne erőltess semmit.

Másrészt viszont a vizsga előtti napon igenis rengeteg dolog múlik. Januárra minden iskolásnak és felnőttnek lemerülnek a fizikai tartalékai, hideg van, sötét van, tombolnak a vírusok. Muszáj, hogy legyen legalább egy nap, ami a pihenésé. Beszéld meg a gyerekeddel, hogy mit szeretne csinálni a vizsgát megelőző pénteken. Ha inkább otthon maradna, akkor igazold neki ezt a napot a suliban. De ne beszéld rá a lógásra, ha nincs hozzá kedve, vagy ha úgy érzi, hogy otthon még jobban szorongana: lehet, hogy neki pont az kell, hogy átlagos hétköznapként teljen ez a nap, és ugyanúgy együtt lehessen az osztálytársaival, barátaival, mint máskor. Döntse el ő, mi segítene neki leginkább.

Ne felejtsd el: a felvételi körüli hercehurca fontos tanulási folyamat mindkettőtöknek. A gyerek most azt is megtanulja tőled, hogyan kell az élet fontos próbatételeit kezelni. Próbáld azt sugallni neki, hogy ha kevesebb pontot ért el és végül majd nem veszik fel a kiszemelt suliba, nem áll meg a világ: nem az a lényeg, hogy mindig minden sikerüljön, hanem hogy minden helyzetben talpra tudjon állni és megpróbálja belőle a legjobbat kihozni.

Másrészt ez az év neked is próba szülőként: képes vagy-e csendben maradni, meghallgatni a gyereket, engedni, hogy arra induljon, amerre szeretne, még ha ez nem egyezik is teljesen a te elképzeléseiddel. Most nem az a legfontosabb feladatod, hogy befolyásold, hanem az, hogy a nyugodt hátteret biztosítsd neki.

ébresztőóra,notesz,számok

A vizsga előtti este már mindenképpen legyen tabu a tanulás: főzz (vagy rendelj) finom vacsorát, és gondoskodj róla, hogy a gyerek időben ágyba kerüljön – a rendes alvás és evés a minimum, hogy másnap rendesen tudjon koncentrálni. Készítsetek mindent elő másnapra, de azért keljetek fel szombaton időben, hiszen sok minden befolyásolhatja, hogy mennyi idő alatt értek oda a helyszínre: az időjárás, a közlekedés vagy éppen más programok, rendezvények a városban. Ne felejtsd el reggel lecsekkolni az ezzel kapcsolatos híreket. Azt megint csak bízd a gyerekre, hogy csak odavidd vagy -kísérd-e az iskolához, ahol a felvételit írja, és elköszönj tőle a kapuban, vagy be is menj vele és megvárd, amíg bemegy a terembe. Mindenesetre ha bemész, akkor uralkodj a saját izgatottságodon: tavaly egy budai gimnázium aulájában döbbenten figyeltem, hogy az izguló gyerekek azért nem hallották, mikor olvassák fel a nevüket a terembeosztás kihirdetésekor, mert sok nagyhangú szülő egyszerűen képtelen volt csendben maradni. (Oké, rossz volt a hely akusztikája és nem volt hangosítás, de a zajos elégedetlenkedés ezen nem segített).

Ha pedig vége a vizsgának, akkor felejtsétek el, de komolyan! Legalábbis aznapra mindenképp. Semmi értelme rögtön nekiállni végigbeszélni a feladatokat és a lehetséges eredményről találgatni. Van egy ismerősöm, aki szombatonként a felvételi előkészítő utánra minden alkalommal valami családi programot, kirándulást szervezett, hogy a fiában szép emlékként maradjanak meg ezek a napok. Mi eddig két év alatt három felvételit zavartunk le, minden alkalommal az iskolából egyből a moziba vettük az irányt, együtt, az egész család. De mindegy, mit csináltok, a lényeg, hogy kikapcsolódás legyen, és hogy olyanok között teljen a gyereked délutánja, akik szeretik és fontosak a számára. Muszáj megpihenni és erőt gyűjteni, mert messze még az április vége, amikor kiderül, hogy hová vették fel.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Előbb a könyv, aztán a film: kötelező olvasmányok egy általános iskolás tanárnő ajánlásával
Tovább olvasok
A shownak folytatódnia kell – 7 életrajzi film zenészlegendákról

Zene, rock and roll, átütő tehetségek, sikítozó rajongók. És persze a hírnév sötét oldala: drogok, magány, depresszió. Megúszható a halhatatlanság nélkülük? A Bohém rapszódia vagy a Doors példája nem ezt támasztják alá.

18 sztár, aki smink nélkül felismerhetetlenül hétköznapian fest

Akár filmekben, akár TV-műsorokban, zenei videókban vagy divat magazinokban látjuk őket, az arcukat mindig vastag sminkréteg fedi, és persze még egy jó adag photoshop is kerül rájuk, miközben számtalan híresség ezek nélkül is fantasztikusan néz ki.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem