Jönnek a hosszú hétvégék, ti hova utaztok? Íme 8 közép-európai város, amelyet a magam részéről csak ajánlani tudok

Borítókép: Jönnek a hosszú hétvégék, ti hova utaztok? Íme 8 közép-európai város, amelyet a magam részéről csak ajánlani tudok Forrás: Getty Images
Könnyen megközelíthető városok a környékünkön. Fedezd fel mindet, gyerekkel vagy anélkül!

2018-ban hét hosszú hétvégére kerül sor (na jó, a karácsony is köztük lesz), közülük kettőre márciusban. Azért szeretem ezeket a hosszú hétvégéket, mert ilyenkor azt mondom magamnak és/vagy a rendelkezésemre álló útitársaknak: most van idő egy kicsit messzebbre utazni, mint máskor, amikor mondjuk a Börzsönyben vakációzom egy-két napot. Tehát felpattanok… nem a repülőgépre, mert mindig az utolsó pillanatban döntök arról, hogy hova utazom, és akkor már túl drága szokott lenni, hanem a vonatra vagy a távolsági buszra, és egy olyan úticélt választok, amelyet néhány óra alatt azért elérek. A vonatúton remekül elvagyok olvasással és zenehallgatással még akkor is, ha egyedül utazom (ilyenkor mindig úgy érzem, most behoztam valamit a tetemes lemaradásaimból), a helyszínre érkezve pedig kedvemre császkálok a városban, amit még nem vagy kevéssé ismerek, kipróbálom néhány éttermét, beülök egy-egy mozijába vagy operájába, reggelenként pedig kocogva fedezem fel a (biztonságosabb) külvárosait. Ha társaságban utazom…, nos, akkor is nagyjából ugyanez a program. Gyakran előfordul, hogy dolgoznom kell, merthogy egy online szerkesztő, mint köztudott, sosem alszik, ezért mindig viszek magammal laptopot, és elhihetitek nekem, hogy négynapos hétvégén még dolgozni is sokkal jobb egy prágai kavárna vagy egy kolozsvári kávéház teraszán, mint otthon.

Szóval itt vannak a kedvenc városaim – igen, van köztük jó néhány főváros is –, ahol érdemes eltölteni néhány napot, és ahová átszállás nélkül el lehet jutni Budapestről.