4 szokatlan dolog, amit még csinálhatsz kovászos tésztával

4 szokatlan dolog, amit még csinálhatsz kovászos tésztával
Forrás: pexels

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néhány éve reneszánszát éli a kovászos sütés, itthon is sorra nyílnak az ilyen módszerrel dolgozó pékségek. Az Éva Egészség különszámban találtok néhány kovászos tésztával készülő receptet. Haladóknak pedig itt egy kis szószedet szokatlan eljárásokból és receptekből, amelyek kovászos tésztával készülnek.

Hajtás

A gluténszerkezet kialakításához szükség van arra, hogy kb 40-45 percenként a lassan kelő (kovászos) kenyértésztát meghúzzuk. Nagyon egyszerű, nézd:

Gőzősítés

Ahhoz, hogy a hirtelen sütőbe tételtől ne kérgesedjen meg a kenyértészta – és ettől ne tudjon szépen nőni –, gőzős térben kell elkezdeni a sütést. Vannak olyan sütők aminek van gőz funkciója, bár sokak szerint nem elég gőzt adnak ezek sem.

Sokkal egyszerűbb, ha kis virágspricnivel gőzősíted a sütőd, és egy felforrosított tepsibe forró vizet öntesz sütés előtt.

Sokaknak a vaslábosban - esetleg egyéb zárt edényben- való sütés jön be, itt az edény a tészából kijövő nedvességet felfogja, és így lesz természetes gőzzel teli a tér.

Gyümölcsvíz

A klasszikus kovász mellett (ami csak liszt és víz + a jótékony baktériumok százai) lehet erjesztett gyümölcslével (de még nem murci!) is kenyeret sütni. Gluténmentes kenyereknél is sokszor használják. Pontos elkészítéséről és felhasználásáról ITT olvashatsz.

Pizzatészta

Szabadfi Szabolcs fantasztikus Vezúv pizzájának az alapreceptje nagyon egyszerű:

4 normál méretű, vékony (mi más!) tésztás pizzához:

120 g kovász (ennek készítését November 5-én kezdjük el veletek közösen, de ha van, vagy kaptok valakitől, máris készülhet a pizza)

720 g liszt (lehetőleg adalékmentes pizza liszt)

340-370 g víz (minél jobb a liszt, annál több víz kell)

1 kiskanál só

A fentieket robotgépben alaposan összegyúrjuk (vagy kézzel), és 4 kis gombócot gyúrunk belőle. Ezeket kilisztezett tálkákba tesszük, és hőmérséklettől függyően 5-7 óra alatt szobahőmérsékleten hagyjuk megkelni. Körkörös kilisztezett pulton kinyújtjuk, és ízlés szerint teszünk rá feltétet, majd aa sütő lehető legmagasabb hőfokán megsütjük.


még jó néhány kovászos tésztából készült receptet olvashattok az Éva Egészség különszámban!

kovász,kovászos kenyér,egészség,gluténérzékenyég
Három magyarországi pékség és egy pizzéria osztotta meg velünk egy-egy receptjét, amit exkluzív módon közlünk az Éva Egészség 124. oldalán.
Tovább olvasok
A természet és az emberi test hasonlóságai egy fotográfus szemével

Alicja Brodowicz, lengyel fotográfus az elmúlt hónapokban "Visual Exercises" (Vizuális gyakorlatok) elnevezésű projektjén dolgozott, ami az emberi test és a természeti elemek között von párhuzamot, kiemelve ezzel a testünk szépségét és az egyedülálló kapcsolatunkat a környezettel.

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem