Kovács Bálint: Puszild meg

Borítókép: Kovács Bálint: Puszild meg
Szexuális zaklatás, a #metoo jelenség és ami mögötte van

„A szexuális zaklatás nem a szexről szól, hanem a hatalomról. Arról, hogy az egyik megteheti a másikkal, amit akar, anélkül, hogy erre engedélyt kelljen kérnie. Megérinthesse ott, ahol akarja, elérhesse, hogy a másik érintse meg őt ott, ahol az nem akarná; hogy többet vehessen el, mint amennyit a másik adni akar, hogy intimitás nélkül kierőszakolhasson egy olyan helyzetet, amit máskülönben csak intim hangulatban lehetne megvalósítani. Nincs még egy olyan bűncselekmény, ami legalábbis külsőre, annyira hasonlítana valami jóhoz, magasztoshoz és kellemeshez, mint ez, miközben sok köze nincs a testi szerelemhez. Részben ezért is olyan nehéz mit kezdenie vele a társadalomnak, és részben ezért is gondolják sokan, hogy könnyű összekeverni az udvarlással. És tényleg, a combra tett kéz csak egy combra tett kéz, mégis mindkét fél pontosan érzi, simogatás van-e mögötte, vagy erőszak. Hatalom.”

Me too. Egy fogalom, ami fél évvel ezelőtt még nem létezett, ma pedig a fél világ erről beszél. Kevés olyan téma volt 2017-ben, amely annyira foglalkoztatta és felkavarta volna a közvéleményt, mint az évtizedek óta eltitkolt zaklatási ügyek napfényre kerülése. Az eddig néma áldozatok szerte a világon, így Magyarországon is a nyilvánosság elé álltak személyes történetükkel, és megszólalásra kényszerítették az elkövetőket és a cinkosokat is. A szexuális abúzus mindennapos beszédtémává vált. Nehéz feldolgozni és megérteni a szexuális visszaélés és erőszak működésmódját. Mit jelent egyáltalán a szexuális zaklatás, miért robbant ki épp most ennyi botrány, és miért nem álltak elő eddig az áldozatok? Mi a különbség egy ízléstelen bók és a szexuális zaklatás között, és a történtek után ki lehet-e még egyáltalán fejezni, ha a másik tetszik nekünk?

Kovács Bálint, az Index újságírója áldozattal, elkövetővel, terapeutával, bíróval és jogvédővel egyaránt beszélt, hogy megírhassa a zaklatás természetrajzát. Könyve számtalan szempontot megvilágít, provokatív és elgondolkodtató. Válaszol olyan kérdésekre, amikre már sok válasz érkezett, de olyanokra is, amiket fel sem tettünk. Könyve képbe helyezi a jelenséget, megmutatja a rendszer hiányosságait, közelebb visz áldozathoz és az elkövető motivációihoz egyaránt.