Kötöttből kötetlenül – így lesz a megunt pulcsiból szupertrendi lakásdísz

Borítókép: Kötöttből kötetlenül – így lesz a megunt pulcsiból szupertrendi lakásdísz
Ahogy egyre hamarabb sötétedik, és mind hűvösebbek lesznek az esték, úgy kapnak egyre nagyobb szerepet öltözködésünkben a kötött holmik. Miért ne csempészhetnénk be általuk otthonunkba is egy kis melegséget?

Ezek az anyagok a lakberendezésben is nagyon népszerűek, ráadásul borongós időben kimondottan kellemes hangulatot teremtenek. Nem kell vagyonokat költeni az új kedvencekre, elég csak körülnézni a gardróbban vagy az online piactéren, hisz a megunt, kinyúlt vagy kinőtt kötött cuccokat egy kis kreativitással változatos módon újrahasznosíthatjuk. Ehhez ad most hasznos tippeket a Vatera.

Kötött kedvencek a nappaliban

A nappali fókuszpontja a legtöbb otthonban a kanapé, így a rajta elhelyezett díszpárnákkal látványos változást érhetünk el. Ráadásul az új huzatok elkészítése legfeljebb fél órát vesz igénybe, és még varrásra sincs szükség, ha a széleket textilragasztóval vagy vasalható ragasztószalaggal rögzítjük. Akik szerint nem lehet elég korán kezdeni az adventi készülődést, azok bátran válasszanak piros és zöld színeket, illetve a karácsonyt idéző mintákat. Míg semleges, például fehér, szürke és barna árnyalatokat választva egészen márciusig nem kell lecserélnünk újdonsült kedvenceinket.

Körbeölel a puhaság

Most, hogy a pulcsi elejét és hátát felhasználtuk, a maradék anyagot se hagyjuk kárba veszni! Az ujjrészeket virágcserépre húzva szobanövényeinket is „téliesíthetjük”, míg egy befőttes üveget bevonva akár mutatós tárolóként is új életre kelhet. Nagyobb kaspókhoz ideális lehet a garbónyak, a mandzsettából pedig mutatós és egyben hasznos pohár-, illetve bögremelegítő készülhet. Így sokáig kellemes hőmérsékleten tarhatjuk a teát, kávét vagy épp habos kakaót, és amiatt sem kell aggódnunk, hogy esetleg megégetjük a kezünket.

Hívogató hálószoba

A hálószobáról sokaknak a meghitt hangulatvilágítás jut az eszébe, amit még hívogatóbbá tehetünk, ha kötött anyaggal vonjuk be a lámpabúrát. Míg az „egy sima, egy fordított” minta a mennyezeti lámpabúrán kellemes szórt fényt vet a szoba falaira, addig a fonott hatású textúra az állólámpának kölcsönöz eleganciát. Ha először inkább kicsiben próbálgatnánk a fények izgalmas játékát, akkor pedig egy üveg mécsestartót is bevonhatunk. Bár kétségkívül időigényes, de egy kötött kelmékből készített, pihe-puha patchwork ágytakaró szintén megéri a fáradozást.

Újra hasznos itt-ott

Nagyon divatosak mostanság a különböző tárolódobozok is, melyekhez szintén nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk: ragasztópisztoly segítségével egy erősebb cipősdobozból pillanatok alatt trendi használati tárgyat varázsolhatunk. A norvég mintás verzióban helyet kaphatnak az íróasztalon kallódó apróbb tárgyak, míg a pingvines a gyerkőcöknek segíthet rendben tartani a játékokat.

Adventre hangolva

De a kötött pulcsi más formában is rejthet izgalmas kincseket: csinos kis zsák készülhet belőle, melyben stílusosan adhatjuk át a mikulásra, karácsonyra szánt meglepetések kicsiknek és nagyoknak. Sőt, maga az ajándék is készülhet belőle! Egy hóember vagy mókás manó elkészítése sem ördöngösség, a neten számtalan DIY videóból inspirálódhatunk. Akik pedig nem éreznek elég bátorságot a kézműveskedéshez, azok egyedi faliképet is készíthetnek – akár klasszikus keretbe, akár a manapság divatos hímzőkeretbe foglalva egy kötött anyagdarabot.