Moss tudatosabban, hogy a ruháid mellett a vizeink is tisztábbak lehessenek

mosás,környezetbarát,óceán,mikroszemcsék Forrás: unsplash
Gondoltad volna, hogy egyszerű mosás, amit hétvégén bedobsz a mosógépbe megbetegítheti az élőlényeket, ezáltal a te szervezetedbe is bejuthatnak a káros anyagok?

Mostanában rengeteget olvashatunk vizeink elképesztő szennyezettségéről, a műanyag hulladékokról melyek a tengerekbe, folyókba és óceánokba kerülve megbetegítik az élőlényeket és mikroműanyagokká forgácsolódva még több veszélyt jelentenek mindannyiunk számára. Nem csak a PET-palackok és egyszer használatos műanyagok elhagyásával, illetve azok újrahasznosításával tehetünk ez ellen, hanem azzal is, ha elkezdjünk tudatosabban használni a mosógépünket és hordani a ruháinkat!

Sajnos a műszálas textíliák rengeteg mikroszemcsét bocsájtanak ki magukból a mosás során, amelyek komoly problémát okoznak a vizekben. Ha eddig eszedbe sem jutott, hogy mekkora károkat okozhatunk ezzel vagy bármennyire is képben voltál eddig nem tudtad, hogy mit tehetnél ez ellen, elmondjuk mire kell figyelned, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsd a mosógépedből távozó víz mikroműanyagtartalmát.

mikroműanyagok,mosás,ökológiailábnyom,műanyagszemcsék
Forrás: unsplash
Moss tudatosabban az óceánok és a saját magad egészségéért!

A BBC nemrég arról írt, hogy már egy egyszerű hat kilós mosásnál is nagyjából hétszázezer (1 mm is kisebb) műanyagszemcse keletkezik, ami bekerül a lefolyóba, ezáltal pedig a folyókban, óceánokban, majd az élőlényekben, végül pedig a mi szervezetünkben kötnek ki. Vannak ugyan fejlesztések, amelyek a mikroműanyagok akár egyharmadát is képesek megszűrni, egy újrahasznosított műanyaglabdácska formájában, de amíg nem jutunk hozzá egy ilyenhez, addig is számtalan dolgot tehetünk.

A most következő tippekkel például, jócskán lefaragható a műanyagszemcsék száma, már egyetlen mosásnál is!

Te mennyire mosol tudatosan, ügyelve, hogy ne szennyezd a vizeket?
Már régóta tudatosan használom a mosógépet.
Semennyire. Nekem fontosabb, hogy a ruháim makulátlanok legyenek, mint az, hogy mi kerül a vizekbe.
Eddig nem figyeltem erre, de ezek után fogok.