10 zöld ajándéktipp, aminek a legkörnyezettudatosabb hozzátartozód is örülni fog

10 zöld ajándéktipp, aminek a legkörnyezettudatosabb hozzátartozód is örülni fog
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Akkor is jól fognak jönni ezek a fenntartható ajándékötletek, ha te magad sem szeretnél műanyag vagy túl sok csomagolással járó ajándékért pénzt kiadni.

Szerencsére egyre többen vagyunk, akiknek nagyon, de nagyon fontos, hogy fenntartható módon éljünk és környezetet nem túlságosan károsító tárgyakkal vegyük körül magunkat. Persze nem vagyunk bigottak, de azért amit lehet, kerülünk, például a magam részéről már soha nem vásárolom műanyag dobozban a paradicsomot, a papírszalvétákat lecseréltem textilre és általában törekszem arra, hogy csak olyan és annyi élelmiszert és más tárgyat vigyek be a háztartásomba, amilyet és amennyit tényleg elfogyasztunk. És ezekből a nagy nehezen beépített mindennapos szokásaimból semmi kedvem alább adni csak azért, mert most éppen nyakunkon az ünnepek. Szó sem lehet csilivili csomagolópapírról, kivágott karácsonyfáról vagy bolti, egyenként becsomagolt szaloncukorról. Sokkal inkább előre megvarrt, évről évre felhasznált vászonzsákok, DIY műfenyő és házi készítésű habcsókok lesznek az idei ünnepek kellékei.

Na de mi van akkor, ha az otthonunkba beáramló ajándékok is rengeteg fölösleges csomagolópapírral és egyéb szeméttel járnak? Mi a helyzet, ha már megint egy csomó műanyag játékot kapnak a gyerekek, pedig pont most sikerült a felüket lecserélnem fajátékokra? Hát, igazából nem tudom a választ. Próbálok nem túl szigorú lenni, és azzal is tisztában vagyok, hogy a hozzátartozóim nem rossz emberek csak azért, mert még nem tartanak ott a zero waste háztartás kialakításában, mint én. Egyébként én sem csinálom tökéletesen, szóval nincs okom ítélkezni. Másfelől a nulla hulladék életmód szükségképpen minimalista is, amennyiben ahhoz, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, érdemes ügyelni arra, hogy minél kevesebb új tárgy kerüljön az otthonunkba (mert hát előbb-utóbb ezekből is hulladék lesz). Ezért ha nem is minden rokonom és barátom gondolkozik hasonlóan, én a magam részéről olyan ajándékokkal kedveskedem nekik, amelyeknek biztosan örülnének, de amelyek nem károsítják a környezetüket. Remélem, hogy nem fogják úgy venni, mintha „meg akarnám téríteni” őket; és hát annyiban azért szerencsésnek mondhatom magam, hogy van egy-két kifejezetten környezettudatos ismerősöm, akikről tudom, hogy örülni fognak minden „zöld” ajándéknak. Ezek szerepelnek a listámon:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
10 környezettudatos ajándéktárgy karácsonyra
Tovább olvasok
Válás után a szülők költöznek hetente, nem a gyerek – ez a nesting módszer

Te mit szólnál, ha egyik héten itt, másik héten ott kéne laknod? Nem lenne túl komfortos, ugye? Akkor miért várnád el ezt egy válás után a gyerekedtől, aki az egészről nem tehet? Ebből indul ki a nesting módszer (ami magyarul kb. „fészekrakás” –t jelent). Nincs a másik szülőnél felejtett ruha, kabát vagy tankönyv, nem szakad ki a gyerek a biztonságot nyújtó környezetből.

Luxuslakosztályok, amik az emeletes ágyaik miatt kapósak

Az emeletes ágy tipikusan olyan dolog, amire gyerekként mindenki vágyik. Felnőttként viszont már kevésbé érezzük ezt a vonzalmat – hacsak nem kukkantunk be ezekbe a butikhotelekbe.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem