Amikor a kormányzóasszony férje kitakarította a nemzeti park vécéjét

nemzeti park,mt. hood,oregon,usa Forrás: flickr
...és a számlát elküldte Trump elnöknek. Fura dolgok történnek mostanában Amerikában. És ez még nem minden. Te mit csinálsz, ha szemétre bukkansz egy természetvédelmi területen? Szavazz!

Egy amerikai férfi, aki történetesen az oregoni kormányzó, Kate Brown férje, nemrég ellátogatott a Mt. Hood National Forest Sno-Park nevű nemzeti parkrészbe, amely Portland közelében található. Ennek a mosdójában olyan mértékű szeméthalmot talált, ami ránézésre nem állt szinkronban a Trumpot a Fehér Házba röpítő Make America Great Again („Tegyük Amerikát újra naggyá”) szlogennel. (Na jó, valószínűleg nem ez röpítette Trumpot, legalábbis nem egyedül, de ez más lapra tartozik.)

Úgyhogy a kormányzóférj, név szerint Dan Little fogta magát, feltakarította a dzsuvát, majd a takarításért járó számlát elküldte Trump elnöknek. Minderről, mondanunk sem kell, a kormányzó kimerítően tájékoztatta követőit a Twitteren, fotók és a 28 dolláros számla kíséretében.

Ja és hogy miért gondolta úgy a házaspár, hogy az oregoni vécétakarítás Trump felelőssége és nem a kormányzóé, aki mégiscsak Oregon állam igazgatásával van megbízva? Nos, azért, mert az Egyesült Államok apparátusai hetek óta meg vannak bénulva, miután a szövetségi parlament nem fogadta el az éves költségvetést.

Ezért imádom a férjemet, többek közt. Elment a nemzeti parkba, és mint sok másik nemzeti parkban országszerte, kupit talált benne, a részleges kormányzati leállásnak köszönhetően. Kitakarította a mosdókat, a számlát pedig elküldte Trump elnöknek
twittelte Kate Brown, a kormányzó.

A leállás immár negyedik hete tart, és nagyjából egynegyedét érinti az állam működésének, írja az USA Today napilap. Emiatt például a nemzeti parkok járőreit szabadságolták, ugyanakkor a Trump-kormány úgy döntött, hogy nyitva maradnak a parkok, ellentétben korábbi esetekkel (mert nem ez az első leállás az amerikai történelemben). Következésképp a nemzeti parkokat egyre inkább elárasztja a szemét és a látogatók végtermékei.

„Az emberek bemennek a parkba, összevissza szemetelnek, eldugítják a vécéket, míg néhány szolgálatban levő alkalmazott próbál ura lenni a helyzetnek.” – szemlélteti a nemzeti parkokban uralkodó állapotokat egy újságíró.

Más nemzeti parkokban, például Dél-Kaliforniában is komoly károk keletkeznek a felelőtlen döntés nyomán, mely szerint a személyzetet szabadságolták, de a parkokat nem zárták be a leállás idejére. A látogatók láncokat és lakatokat vágtak le, fákat döntöttek ki és illegálisan új ösvényeket hoztak létre, valamint tiltott helyen táboroztak, többek között.

Te mit csinálsz, ha szeméthalomra bukkansz egy természetvédelmi területen? Szólsz a hatóságoknak?
igen
nem

Mit látsz hátat fordítva a világ leghíresebb látványosságainak? Nézd meg a galériát: