Egy bátor nő, aki a könyvek erejével szállt szembe a kisstílűséggel

Borítókép: Egy bátor nő, aki a könyvek erejével szállt szembe a kisstílűséggel
Augusztus 30-tól vetítik a magyar mozik a hangulatos és nagyszabású angol filmet, amely egy kitartó és bátor nő történetét mutatja be. Könyvesbolt a tengerparton: szerelmi vallomás az irodalomhoz és egy letűnt kor különleges szépségéhez.

Az ötvenes évek Angliájában járunk. Az ország már fellélegzett a háború pusztítása után, és a festői tengerparti kisváros lakói is mindent megtesznek, hogy boldog életet élhessenek családjukkal. Ide, a gyakran esős, de gyönyörű tájjal körülvett, hangulatos és színes városkába érkezik meg egy napon a különös nő, Florence, aki a háborúban vesztette el élete egyetlen szerelmét. Mára azonban már elcsendesedett a gyásza, és az asszony újra értelmet keres életének. Úgy dönt: könyvesboltot nyit a város egyik legrégebbi épületében, az évek óta üresen álló, romantikusan ódon Öreg Házban.

A helyi előkelőségeknek azonban nem tetszik ez az ötlet, és eleinte az angol felső középosztályhoz méltó udvariassággal, majd egyre kíméletlenebb módszerekkel igyekeznek megakadályozni Florence terveit. Az eltökélt nő nem törődik velük: megnyitja a hangulatos boltot, ahová eleinte bátortalanul, majd egyre gyakrabban térnek be a városka lakói. Az új könyvesbolt miatt ismerik meg az olvasók Bradbury és Nabokov műveit, és válnak egyre nagyobb irodalomrajongóvá azok is, akik korábban csak szakácskönyvet olvastak.

A helység nagyasszonya, Violet Gamart azonban továbbra sem nézi jó szemmel a könyvesbolt működését, és egészen a parlamentig elmegy az ellene folytatott hadjáratban. Florence azonban nem várt szövetségesre talál a város egyik elvonultan élő, különc lakójában, az ódon és kísérteties udvarházban lakó, megközelíthetetlen Edmund Brundishban…

A Könyvesbolt a tengerparton, amely a berlini filmfesztivál különleges gálavetítéseinek sorozatában mutatkozott be, páratlan szépségű és hangulatú képekkel és gyönyörű színekkel mutatja be a kor hangulatát. A három főszereplő színészi játéka is emlékezetes – az Igazából szerelem öregedő rockzenészeként megismert Bill Nighy alakítása egyszerre érzékeny és karcosan humoros, Emily Mortimer kedvessége, szelídsége magával ragadó, Patricia Clarkson pedig tündököl az ellentmondást nem tűrő, sznob arisztokrata szerepében.

A Könyvesbolt a tengerparton egy csodálatos asszony története, aki a könyvekből merített erővel száll szembe a kisstílűség és szűklátókörűség elnyomásával. A film tisztelettel adózik a kisregénynek, amelyen alapszik: a záró képsorokban felbukkan Penelope Fitzgerald „The Bookshop” című könyve, amelynek nyomán készült. A filmet a frankfurti könyvvásáron is elismerték: a legjobb regényadaptáció díját nyerte.