Téli cukiság: a szánhúzó, cicamelegítő komondor

komondor,cukiság,tél Forrás: A szerző felvétele
Amikor, még tavaly, először próbáltuk meg Harcost, a nem egész egyéves komondort befogni a gyerek szánkója elé, még nem nagyon értette, mit akarunk tőle...

Igen, tudom, állati nagy szívás a hó – az agglomerációból a városba tartó végtelen kocsisorok dugóban araszolnak, a babakocsik kereke alatt csikorog a hógátló sóder, akadozik az internetszolgáltatóknál a wifi (valamiért amikor nagy hó van, mindig bekrepál a wifi, valaki világítsa már meg az összefüggést), de nálunk, Vörösváron teljes az idill.

Amikor, még tavaly, először próbáltuk meg Harcost, a nem egész egyéves komondort befogni a gyerek szánkója elé, még nem nagyon értette, mit akarunk tőle, zavarta a hosszú dupla „póráz” amit a hámja és a szánkó közé kötöttünk. Aztán ahogy mellette sétáltam, majd futottam, leesett neki, mi a feladat. Okos kutya (á, nem vagyunk elfogultak) hamar rájött, hogy mi a dolga, pedig kábé olyan messze állnak tőle a szánhúzó kutyák, mint a csivavák…

komondor,cukiság,tél
Forrás: A szerző felvétele

Ám a meglepetés csak ezután következett:

Hazaérve elraktuk a sufniba a szánkót, de reggelre kint volt az ajtónknál. – Ki hagyta elöl a szánkót? – kérdeztük, de mindenki úgy emlékezett, hogy eltettük. Másnap ismét elmentünk kirándulni (könnyű nekünk, balra a Budai hegység, jobbra a Pilis) és ahogy rákötöttük a hámra, máris húzta a szánkót a kb 15 kilós kislányunk alatt. Este szánkó el – immár tudatosan – de reggelre megint elö volt. Egyértelműen jelezte, hogy tetszik neki a szánkózás.

És itt jön be az elfogultság nélküli (haha) komondorszerelem, minden valószínűség szerint nem a szánkóhúzásba szeretett bele a kutya, hanem arra jött rá, ha húzza a szánkót, akkor kacag a gyerek, vidám a gazdi, kint lehet az erdőben… mert ugye a kétségtelenül makacs jellemű komondoroknak az nagyon fontos, hogy a gazda kedvében járjanak, és itt igazi win-win helyzet van, ő is kint lehet a szabadban, a család is hepi. És mert beszélni nem tud, Harcos a szánkó kikészítésével jelezte nekünk, hogy menjünk ismét. Azóta eltelt egy év, és idén már egyből tudta, hogy mi a feladat, óriási farokcsóvájából tudni lehet, nincs ellenére a szánkózás.

Külön öröm, hogy fajtajellegének köszönhetően egész nap kint lehet, +10-nél már végre nincs melege, 0 fok körül kezdi jól érezni magát, a napokban előforduló -7, -10 fokok pedig meg se kottyantak neki.

Nem csak szánhúzó, „ülésfűtés” is

Nálunk a cicák is kint vannak (igen, ilyen hidegben is) és láss csodát, megtalálták a megoldást, hogy ne fázzanak: a komondor szőrébe bújnak bele. Mert a komondor és ezúttal tényleg elfogultság nélkül, az egyik legjobb cica (és egyéb háziállat, akár nyuszi is) társ. Nem zsákmányos, épp ezért nem lusta vagy „hülye”, ha nem tudsz vele labdázni vagy apportírozni, hanem a fajtájának tökéletesen megfelelő jellemmel rendelkezik.

komondor,cukiság,tél,cica
Forrás: A szerző felvétele
Tudtad? Kevesebb komondor él már, mint tigris!

Ha megtetszett a komondorunk, és elgondolkodtál azon, hogy esetleg társa lennél egynek, ne csak a fenti cukiságot lásd, és főleg ne az instagramról rád ömlő cuki, fehér, szobamacikat nézd! A Facebookon van egy szuper Komondor fajtamentés oldal, ott mindent megtudhatsz róluk, és ha eljön az idő, akkor akár örökbe is fogadhatsz egyet, vagy vásárolhatsz profi tenyésztőktől.

Nézd meg ezt a galériát is: