100 éve született Komlós Juci, a Szomszédok Lenke nénije

Komlós Juci,színésznő,Szomszédok,évforduló,Lenke néni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bár rengeteg filmben és színdarabban játszott, az emberek nagy része Komlós Jucit leginkább Lenke néniként ismeri. Sőt, a nézők sokáig azt hitték, hogy Zenthe Ferenccel ők az életben is férj és feleség.

Komlós Juci Kohn Juliannaként született Szabadkán 1919. február 10-én. Édesanyja és édesapja egyaránt színészek voltak. Lányukat gyors és gépírónőnek szerették volna adni, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy színész legyen, mint mindenki a családban: testvére, Komlós András szintén színész lett, sőt nagybátyja, Tyll Attila is az volt. Későbbi férje szintén színész, rendező, színiigazgató volt, és lánya, Földessy Margit is ezt a pályát választotta.

Rózsahegyi Kálmán Színművészeti Iskolájában végzett 1935-ben, de már gyerekként is sokszor állt színpadon. Először a Király Színházhoz szerződött, majd Szegeden, Miskolcon, a Szabad Színházban és a Fővárosi Operettszínházban is játszott. Később még több fővárosi színháznak is tagja volt, 1977-től a Nemzeti Színház társulatában játszott. Pályája elején főleg naiva- és szubrettszerepeket kapott, később pedig komoly karakterszínésznővé vált.

Játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

Színházi munkája mellett rengeteg filmben játszott, többek között a Semmelweisben, a Rokonokban, Az aranyemberben, a Mire megvénülünkben, a Különös házasságban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélőben és A megfelelő emberben. A Szomszédok című teleregényben mindenki Lenke nénije lett.

komlós juci,szomszédok,színésznő,teleregény,évforduló
forrás: Komlós Juci Emlékoldal, Facebook
Komlós Juci a színpadon

A Szomszédok

A népszerű teleregény nem csupán egy sorozat volt, ami a televízióban ment, hanem egy családtag, ami beköltözött az otthonokba. Ha valaki beteg lett a sorozatban, akkor az egész ország szorított a gyógyulásáért, ha öröm ért egy szereplőt, akkor mindenki boldog volt. Lenke néni bölcs mondásai a mai napig a fülemben csengenek, pedig gyerek voltam, amikor a teleregény elkezdődött, de pontosan emlékszem a lakótelepi lakásukra, arra, hogy Lenke néni általában kedves volt, és egy boltban dolgozott, tiszta, keményített köpenyben, tökéletes frizurával jelent meg a képernyőn. A férje pedig Taki bácsi, a legendás és baromi jóképű Zenthe Ferenc volt. Szépen éltek, Taki bá taxizott, Lenke néni sokat dolgozott és zsörtölődött, de nagyon szerették egymást.

Komlós Juci az elejétől a végéig, azaz 1987-től 1999-ig játszott a Szomszédokban. Zenthe Ferenccel - mint Lenke néni és Taki bácsi – igazi ikonjaivá váltak a teleregénynek. Így emlékszik vissza a kezdetekre Horváth Ádám, a teleregény rendezője: "Amikor az elején a szereposztást csináltam, csak bennük voltam biztos, a többiekben még nem. Mindketten boldogan vállalták, akkor még nem hittük, hogy tizenhárom évre"

Komlós Juci egyik legjobb barátja az életben is Zenthe Ferenc volt

Bessenyei Ferenc és Zenthe Ferenc volt a két legjobb barátja, Bessenyei Ferenccel ráadásul egy napon is ünnepelték a születésüket (ő is 100 éves lenne február 10-én). Rendszeresen beszéltek telefonon, vagy találkoztak egymással a színházon kívül is. Komlós Juci 87 éves volt, mikor filmbéli férje, legjobb barátja örökre eltávozott. Lánya próbálta eltitkolni előle a szomorú hírt, nem kapcsolta be a sem a tévét, sem a rádiót, mert attól félt, hogy idős édesanyja nem bírná ki ezt a csapást. Egy napig sikerült is megóvnia ettől, azonban Zenthe Ferenc halálának másnapján Komlós Juci is megtudta. Sokáig zokogott, nehezen vigasztalódott meg, a család később pedig igyekezett nem említeni Zenthe Ferenc nevét, mert akkor Komlós Juci mindig sírni kezdett.

2011. április 5-én, 92 évesen halt meg mindenki Lenke nénije.

komlós juci,színésznő,szomszédok,évforduló
forrás: wikipédia
Graffiti a Rákóczi-híd Petőfi hídfőjénél
Tovább olvasok
A shownak folytatódnia kell – 7 életrajzi film zenészlegendákról

Zene, rock and roll, átütő tehetségek, sikítozó rajongók. És persze a hírnév sötét oldala: drogok, magány, depresszió. Megúszható a halhatatlanság nélkülük? A Bohém rapszódia vagy a Doors példája nem ezt támasztják alá.

18 sztár, aki smink nélkül felismerhetetlenül hétköznapian fest

Akár filmekben, akár TV-műsorokban, zenei videókban vagy divat magazinokban látjuk őket, az arcukat mindig vastag sminkréteg fedi, és persze még egy jó adag photoshop is kerül rájuk, miközben számtalan híresség ezek nélkül is fantasztikusan néz ki.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem