Valóban olyan egészségtelen a kókuszolaj, hogy már méregnek titulálják?

kókuszolaj,kókuszzsír,egészségtelen,táplálkozás Forrás: pinterest
Dr. Karin Michels harvardi professzor azt állítja, hogy a kókuszzsír „tiszta méreg és az egyik legrosszabb élelmiszer, amit fogyaszthatunk”. Ezzel az állítással persze sokan nem értenek egyet, de nézzük miért is támadják ennyien az utóbbi időben a kókuszzsírt és Karin mire alapozza ezt az állítását!

Tény, hogy az utóbbi években nagyon felkapott lett és, aki kicsit is odafigyel az egészségére, az étolajat, vajat és pláne a margarint azonnal lecserélte kókuszzsírra. De vajon jól teszik, hogy ezt kenik a kenyerükre, hogy ebben sütnek és a reggelijüktől kezdve a vacsoráig nagyjából mindenbe tesznek belőle? A jelenlegi állások szerint közel sem. Úgy tűnik, hogy mindennapos használatra nem alkalmas vagy legalábbis cseppet sem egészséges a kókuszolaj. Több, mint 80%-a (ami duplája a sertészsírénak) tartalmaz telített zsírsavakat. A professzornő szerint tehát még az állati zsiradéknál is egészségtelenebb – olvasható a Huffington poston.

Megdőlni látszik a kókuszzsírt körülvevő hype!?

Dr. Karin Michels nyáron tartott előadást a témában, melyből kiderül, hogy a kókuszzsír annyi telített zsírsavat tartalmaz, melynek köszönhetően nem érdemel kitüntetett helyet az egészséges ételek listáján. Előadásában azt is elmondta, hogy valójában nincs olyan tanulmány, amely a kókuszzsír egészségre gyakorolt jó hatásait alátámasztaná, a telített zsírsavakról azonban köztudott, hogy eltömíthetik az artériákat, ami komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Az AHA vagyis a szívbetegségekkel foglalkozó amerikai szervezet, hasonlóan vélekedik a kókuszolajról:

A kókuszzsír növeli az LDL-koleszterin-szintet, ami valóban szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, miközben semmilyen egészségügyi előnye nem bizonyított, így inkább nem tanácsoljuk a fogyasztását.”
kókuszolaj,kókuszzsír,egészségtelen
Forrás: pinterest
Ahogyan mindenben, a kókuszzsír esetében is fontos a mértékletesség!

Akkor azonnal dobjuk ki a kókuszzsírt?

Nem egészen. Ugyan ez a vita most valóban benne van a levegőben, nem ennyire egyértelmű a helyzet. Tény, hogy valószínűleg sokkal több kutatást kellene végezni, illetve kellett volna, mielőtt lépten-nyomon az egekig magasztalták a kókuszzsírt, az is tény, hogy csak azért, mert valaminek jó a marketingje még nem feltételül kellene bedőlnünk neki és korlátlanul fogyasztanunk bármit.

Kevin Klatt molekuláris táplálkozáskutató szerint a kókuszzsír közel sem olyan egészségtelen, mint a vaj, de nem is olyan jó, mint az olívaolaj vagy akár a repceolaj. És persze azt sem érdemes elfeledni, hogy…

bármilyen olaj nagyon egyszerűen meg tudja növelni egy étel energiatartalmát.
Kevin Klatt

A mérték a fontos

A Brit Táplálkozási Alapítvány szerint ugyan még valóban nem létezik bizonyított egészségügyi előnye a kókuszzsírfogyasztásnak, ettől még nyugodtan be lehet emelni az étrendükbe, azonban mivel valóban telített zsírokban gazdag élelmiszerről beszélünk, csak mértékkel érdemes fogyasztani!

Az sem mindegy, hogy milyet választunk!

A finomítatlan kókuszzsírban rengeteg antioxidáns is található, ami jót tesz a szervezetnek. Egy 2016-os tanulmány szerint pedig a szűz kókuszolajban található laurinsav közel sem emeli olyan szinten az LDL-koleszterin-szintet, mint a vaj vagy a sertészsír – nyilatkozta Tom Brenna, a Cornell Egyetem emberitáplálkozás-professzora a New York Times-nak.

Így talán nem kéne rögtön keresztet vetnünk rá. Ettől függetlenül a legtöbb szakértő még mindig az olívaolajat ajánlja a főzéshez!

Ha étkezésre nem szívesen használnád, alkalmazd a bőrödre testápolóként vagy bőrradírként, egy kis kávéval kiegészítve. Hidd el meghálálja majd ezt a gondoskodást! A kókuszolajos testradír elkészítéséhez, kattints a galériára!