Valóban olyan egészségtelen a kókuszolaj, hogy már méregnek titulálják?
Tény, hogy az utóbbi években nagyon felkapott lett és, aki kicsit is odafigyel az egészségére, az étolajat, vajat és pláne a margarint azonnal lecserélte kókuszzsírra. De vajon jól teszik, hogy ezt kenik a kenyerükre, hogy ebben sütnek és a reggelijüktől kezdve a vacsoráig nagyjából mindenbe tesznek belőle? A jelenlegi állások szerint közel sem. Úgy tűnik, hogy mindennapos használatra nem alkalmas vagy legalábbis cseppet sem egészséges a kókuszolaj. Több, mint 80%-a (ami duplája a sertészsírénak) tartalmaz telített zsírsavakat. A professzornő szerint tehát még az állati zsiradéknál is egészségtelenebb – olvasható a Huffington poston.
Megdőlni látszik a kókuszzsírt körülvevő hype!?
Dr. Karin Michels nyáron tartott előadást a témában, melyből kiderül, hogy a kókuszzsír annyi telített zsírsavat tartalmaz, melynek köszönhetően nem érdemel kitüntetett helyet az egészséges ételek listáján. Előadásában azt is elmondta, hogy valójában nincs olyan tanulmány, amely a kókuszzsír egészségre gyakorolt jó hatásait alátámasztaná, a telített zsírsavakról azonban köztudott, hogy eltömíthetik az artériákat, ami komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
Az AHA vagyis a szívbetegségekkel foglalkozó amerikai szervezet, hasonlóan vélekedik a kókuszolajról:
Akkor azonnal dobjuk ki a kókuszzsírt?
Nem egészen. Ugyan ez a vita most valóban benne van a levegőben, nem ennyire egyértelmű a helyzet. Tény, hogy valószínűleg sokkal több kutatást kellene végezni, illetve kellett volna, mielőtt lépten-nyomon az egekig magasztalták a kókuszzsírt, az is tény, hogy csak azért, mert valaminek jó a marketingje még nem feltételül kellene bedőlnünk neki és korlátlanul fogyasztanunk bármit.
Kevin Klatt molekuláris táplálkozáskutató szerint a kókuszzsír közel sem olyan egészségtelen, mint a vaj, de nem is olyan jó, mint az olívaolaj vagy akár a repceolaj. És persze azt sem érdemes elfeledni, hogy…
A mérték a fontos
A Brit Táplálkozási Alapítvány szerint ugyan még valóban nem létezik bizonyított egészségügyi előnye a kókuszzsírfogyasztásnak, ettől még nyugodtan be lehet emelni az étrendükbe, azonban mivel valóban telített zsírokban gazdag élelmiszerről beszélünk, csak mértékkel érdemes fogyasztani!
Az sem mindegy, hogy milyet választunk!
A finomítatlan kókuszzsírban rengeteg antioxidáns is található, ami jót tesz a szervezetnek. Egy 2016-os tanulmány szerint pedig a szűz kókuszolajban található laurinsav közel sem emeli olyan szinten az LDL-koleszterin-szintet, mint a vaj vagy a sertészsír – nyilatkozta Tom Brenna, a Cornell Egyetem emberitáplálkozás-professzora a New York Times-nak.
Így talán nem kéne rögtön keresztet vetnünk rá. Ettől függetlenül a legtöbb szakértő még mindig az olívaolajat ajánlja a főzéshez!
Ha étkezésre nem szívesen használnád, alkalmazd a bőrödre testápolóként vagy bőrradírként, egy kis kávéval kiegészítve. Hidd el meghálálja majd ezt a gondoskodást! A kókuszolajos testradír elkészítéséhez, kattints a galériára!