Kezdődik a vizsgaidőszak? Fokozottan figyelj női egészségedre is!

Borítókép: Kezdődik a vizsgaidőszak? Fokozottan figyelj női egészségedre is!
A főiskolai, egyetemi vizsgaidőszakkal járó - gyakran túlhajszolt életmód és a stressz a női szervezet számos részén boríthatja fel az egyensúlyt.

Gyomorproblémák, gyakori fejfájás, kimerültség – minden hölgy számára ismert tünet. Az intim területeken érzett diszkomfortot azonban gyakran figyelmen kívül hagyjuk. A szakértő szerint komoly szövődményekkel járhat, ha csak legyintünk a felmerülő problémára.

„A női szervezet nagyon érzékeny, gyakorlatilag bármi kibillentheti az egyensúlyából, így a stressz, egy-egy vizsga, a megváltozott táplálkozási szokások, sok cukor fogyasztása is megváltoztathatja a hüvely pH-értékét” – mondja dr. Supák Dorina, a Neutromed intimhigiéniás termékcsalád szülész-nőgyógyász klinikai orvosa, aki szerint a nővé válás és a menstruáció hasonlóképpen felboríthatja az intim területek kémhatását. „A nővé váláskor az emelkedő ösztrogénszint hatására a hüvelyhám felépül és a Lactobacillus válik dominánssá. A menstruáció ideje alatt pedig a hüvely olyannyira lúgosodik, hogy akár a 6,6-os értéket is elérheti”- magyarázza a szakértő.

Amennyiben ehhez az állapothoz még társul egy vizsgaidőszak, vagy egy olyan iskolai stresszhelyzet, mint az érettségi vagy a felvételi körüli izgalmak, akkor a mérleg tovább billenhet, és megjelennek az egyértelmű tünetek, jobb esetben csupán hüvelyi diszkomfort-érzés. „Az intim területek pH-értékének emelkedésével párhuzamosan pusztulásnak indulnak a természetes védekezőképességet biztosító Lactobacillusok, a körülmények pedig kedvezővé válnak a kórokozó baktériumok elszaporodásához” – teszi hozzá a klinikai orvos, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy ez akár komoly szövődményekkel is járhat, hiszen fogékonyabbá teszi a kismamákat a fertőzésekkel szemben.

Annak érdekében, hogy ismét egyensúlyba hozzuk, majd fenntartsuk női egészségünket, intim mosakodó használatára van szükség. „A Neutromed felismerte, hogy az eltérő életszakaszokban változhat a hüvely pH-értéke, ezért alkotta meg az egyes élethelyzetekhez illeszkedő eltérő pH-értékű intim mosakodóit” – emeli ki Dr. Supák Dorina. Érdemes lehet nőgyógyász segítségét kérni a megfelelő termék kiválasztásához, hogy a napi egyszeri külső használattal ismét egyensúlyba hozhassuk intim területünk természetes védelmi rendszerét.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen megborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. A Neutromed termékei figyelembe veszik a hormonális változások okozta pH-értékek eltérését, ezáltal kínálva megoldást a különböző életszakaszban járó nők számára a belső egyensúly megtartásához. Az intim mosakodók között megtalálható az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is.