Két magyar csapat méretheti meg magát az UNICEF versenyének nemzetközi döntőjében

Borítókép: Két magyar csapat méretheti meg magát az UNICEF versenyének nemzetközi döntőjében
A hernádszentandrási A félelmek legyőzői és a hevesaranyosi Depriváció nyomán jutott ki az UNICEF Rajtad áll a jövőd! (Youth Challenge) nemzetközi versenyébe. A hazai döntőn öt hátrányos helyzetű fiatalokból álló csapat mutatta be kidolgozott válaszát arra a problémára, amely a leginkább befolyásolja az életüket. A zsűri, a résztvevők, valamint a mentorok szavazata alapján állt össze a végleges sorrend. A két magyar csapat most a világ 16 országából érkező 30 másik pályázattal verseng tovább a 20 ezer dolláros fődíjért és a vele együtt járó szakmai támogatásért.

Az UNICEF az uniós tagországok közül először Magyarországon indította el a Rajtad áll a jövőd! (Youth Challenge) nevű programját, amelynek lényege, hogy a fiatalok maguk azonosítják be a mindennapjaikat leginkább megnehezítő problémát, majd mentorok segítségével igyekeznek kreatív megoldást találni rá. A közel ötven jelentkező csapatból öten jutottak be a hazai döntőbe, ők mindannyian 1000 dolláros anyagi, valamint komoly szakmai támogatást kaptak a terveik kidolgozásához. Most a mezőny tovább szűkült, a végső kettőnek többfordulós versenyben kell megméretnie magát a nemzetközi porondon, pályázatukat hamarosan New Yorkban veszik górcső alá. A kiválasztott projektek nemcsak pénzt kapnak a folytatáshoz, hanem követhető példaként is szolgálhatnak fiatalok milliói számára az egész világon. Az eredményhirdetés áprilisban lesz.

A félelmek legyőzői csapat tagjai a kirekesztés ellen indítottak érzékenyítő kampányt, mert úgy érzik, hogy gyakran cigány származásuk miatt bántják őket. A kisvideókat eddig több mint egymillióan látták néhány hét alatt. A kampányhoz ismert emberek, például a Parno Graszt együttes, valamint Gáspár Bea is csatlakozott, a YouTube-on meséltek arról, hogy milyen hátrányok érték őket a negatív megkülönböztetés miatt.

A Depriváció nyomán csapat azoknak a fiataloknak segítene, akiknek folyóvíz híján nincs megfelelő lehetőségük a tisztálkodásra, ruháik mosására és ezért gyakran kirekeszti őket a közegük. A fiatalok a már meglévő közösségi házat szeretnék továbbfejleszteni, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a higiéniás szolgáltatások. A távlati tervek között szerepel egy mosodabusz indítása is.

Bár a döntőbe jutott további három csapat nemzetközi szinten most nem versenyezhet tovább a fődíjért, a terveik itthon valósággá válhatnak, hiszen már eddig is rengeteget tettek érte. A Lótuszok állami gondoskodásban élő gyerekek, ők egy olyan közösségi házat és mentorprogramot szerveznek maguknak és sorstársaiknak, amely kifejezetten az önálló életre, pályaválasztásra készíti fel a felnőttkor küszöbén álló fiatalokat. A Mozaik egy applikációt fejleszt, amely mozgássérült, fogyatékkal élő embereket lát el olyan információval munkahelykeresés közben, amelyekből megítélhetik mennyire akadálymentesek és befogadók a lehetséges munkahelyek. A Mindenki egyért, egy mindenkiért bükkszentmártoni csapat pedig a pályaválasztásban, munkakeresésben támogatná a helyi fiatalokat.

Kicsit olyan volt az elmúlt két hónap mint egy tehetségkutató verseny, minden résztvevő rengeteget fejlődött a közös munka során, tanultunk a világról, egymásról, a csapatok kezdeti elképzelései kikristályosodtak és most már készen állnak a megvalósításra. Két csapat előtt nyitva az út, hogy terveik akár globális szinten is támogatókat szerezzenek, de a többi döntős projekt is nagyon értékes, reméljük, hogy ezek a csapatok is mennek tovább a megkezdett úton és kapnak bíztatást, támogatást országon belülről. Lehetőségeink szerint mi továbbra is segítjük őket és örülnénk, ha más szervezetek, cégek vagy akár magánszemélyek ebben csatlakoznának hozzánk. Fantasztikus látni, hogy ezek a fiatalok mennyire értik az őket akadályozó társadalmi problémákat, mekkora utat tettek meg az elmúlt hónapokban és mennyire elkötelezettek, hogy dolgozzanak a közösségeikért. Büszkék vagyunk rá, hogy a világ fejlett országaiban működő UNICEF bizottságok közül egyedüliként az UNICEF Magyarország lehetőséget kapott a verseny megrendezésére és látva az eredményeket, mindenképpen folytatjuk a következő években is – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.