Mióta használnak sütőport, avagy 3 kulináris érdekesség

Mióta használnak sütőport, avagy 3 kulináris érdekesség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kik írják a sztárséfek szakácskönyveit és mi az a kontyalávaló?

Mióta használunk sütőport?

Kép

A modern sütőporok alapja a nátrium-hidrogénkarbonát, közönséges nevén szódabikarbóna, amely savas környezetben nedvesség hatására lebomlik, és közben szén-dioxidot bocsát ki, szellősebbé téve a süteményt. A szódabikarbóna e hatása régóta közismert, a vegyészeknek azonban sokáig gondot okozott, hogy olyan kiegészítőket találjanak, amelyek lassítják a szén-dioxid-termelődés folyamatát, és nem rontják el a süti ízét. A problémát végül Alfred Bird angol gyógyszerész oldotta meg 1843-ban.
Ám az igazi áttörést nem ő, hanem egy bielefeldi patikus, bizonyos August Oetker érte el a maga receptjével, amelyet 1903-ban szabadalmaztatott. Oetker nagy ötlete a csomagolás volt: az új csodaport olyan staniclikban árulta, amelyek egy font liszthez szükséges adagot tartalmaztak. A háziasszonyok odavoltak a praktikus megoldásért, milliószám vásárolták a kis zacskókat, és a sütőpor pár éven belül minden háztartást meghódított.


Mi való a konty alá?

Kép

Eleink a kifejezetten hölgyeknek szánt szeszes italokat hívták „konty alá valónak”. Klasszikusan ebbe a körbe tartoztak a csemegeborok, melyek úgy készültek, hogy a mustot főzéssel besűrítették, és a megnövekedett cukortartalmú szirupot erjesztették édes borrá. Ha még ürömmel és más fűszerekkel is megízesítették a nedűt, az ürmös nevű zamatos italt kapták, ami szintén nagy kedvencnek számított a nők körében, miként a különféle likőrök, vermutok és gyümölcságyon érlelt mézes pálinkák – ezekből is sok lecsúszott a szomjas asszonyi ajkakon. És miért hívták őket „konty alá valónak”? Természetesen azért, mert a konty alatt van a száj! A konty pedig a fogyasztók életkorára utalt: régen ugyanis a házasságkötés után a nőknek nem illett többé kibontott hajjal járni, szigorú kontyba kellett kötniük hajkoronájukat, és ekkor szereztek jogot a mértékletes italozásra is.


Kik írják a sztárséfek szakácskönyveit?

Kép

Csak a naiv lelkek hihetik, hogy napjaink elfoglalt sztárszakácsai Michelin-csillagos éttermük vezetése, saját márkájuk menedzselése és tévésorozatuk forgatása mellett még a könyvírásra is ráérnek. És nem csak szabadidőnek vannak híján, hanem általában a szükséges íráskészségnek is, ezért többnyire alkotótársat, angolul ghostwritert, vagyis „szellemírót”, magyarul „négert” alkalmaznak. A névtelen közreműködők maguk is képzett szakácsok vagy gasztrobloggerek, nem pusztán annyi ugyanis a dolguk, hogy lejegyezzék a szaktanácsokat és a színes anekdotákat, hanem tolmácsszerepet is betöltenek: hétköznapi nyelvre fordítja a séfek főzési utasításait, hogy a konyhai praktikákban kevésbé jártas olvasók is megértsék őket. Nekik köszönhető a könyvek színes stílusa – de azért a lényeg, a sok étvágygerjesztő recept mindig a sztárséfek alkotása!

Éva magazin archív

Vízesések a Föld körül: 7 szédületes fotó

Esőkabát kötelező! Következzenek a világ legpazarabb vízesései egyetlen képgalériában.

Ezeknek a gyerekeknek nem volt annyira fontos az esküvőd, mint neked... És ez enyhe kifejezés

Bizony, néhányan csont nélkül ellopják a show-t az ifjú pár elől...

Fogyj együtt a kutyáddal/macskáddal, hogy mindketten sokáig egészségesek maradjatok: 5 tipp

A kutya/macska és az ember együttélése jótékony hatással van mindkét fél egészségére. Hát még ha az életmódjukra is figyelnek.

5 jel, amiből észre kell venned, ha valamiben rossz döntést hoztál

Legyen szó akár a karrieredről vagy a párkapcsolatodról: az ösztöneid megsúgják majd, ha valami nem klappol.

Ezt a 3 dolgot add hozzá a salátádhoz, hogy estig már ne legyél éhes

Délben még nagyon fegyelmezetten egy adag salátát ebédelsz, de estére már annyira éhes vagy, hogy legszívesebben az egész hűtőszekrényt elnyelnéd – ismerős? Pedig csak három egyszerű hozzávalón múlik...

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft