Kipróbáltuk: főzőiskola

Kipróbáltuk: főzőiskola

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Munkatársunk belevetette magát a gasztrokalandokba, és most megírja, milyen volt.

Pénteken főzőiskolában voltam – a barátaim és a drága édesanyám eleinte hitetlenkedve hallgatták a bejelentésemet, ugyanis a fakanalat sokáig maximum az ágy alá begurult elemek és egyéb dolgok kipiszkálására használtam. A Konyha-szigetek gasztroműhelyében a Jordániából származó Murad Amro a klasszikus jordán konyha ételeit készíttette el vendégeivel (velünk) együtt – egyszerűbbel nem is kezdhettem volna.

jordán konyha,egzotikus főzőiskola,főzőtanfolyam Budapest mellett,

A következő menüsort találta ki:
– Shorbat Adas (vörös lencseleves)
– Mansaf (bárányhúsból és csirkéből készült főétel)
– Shrak (lepény)
– Qatayef (túróval vagy dióval töltött édesség)

jordán konyha,egzotikus főzőiskola,főzőtanfolyam Budapest mellett,

Fahéjas-kardamómos teával várt minket. Velem együtt kilencen figyeltük a séf minden szavát, mozdulatait. Mi, magyarok sokszor görcsösen ragaszkodunk a mércékhez, a mérleg pontos használatához és az előírt adagok betartásához. Mikor a tészta készítésénél valaki megkérdezte, hogy akkor púpos vagy csapott kiskanállal tegyen-e bele, Murad csak legyintett: „Jó úgy, jó úgy!”, és még szórt rá egy kicsit. Szóval nem kell görcsölni, főzni is sokszor érzéssel kell... Vagy ott van a kurkuma. Értem én, hogy az arabok úgy használják, mint nálunk apám a vasárnapi húslevesbe az erőset, mégis meglepődtem, mikor mindenbe (az édességet kivéve) szórt a szakács. Ezért egy idő után laikusként már nehezen állapítottam meg, hogy a tűzhelyen most éppen a csirke fő, a leves, vagy a rizs.

Murad nem csak az arab ízvilág rejtelmeibe avatott be minket, hanem sokat mesélt hazájáról, a beduinok szokásairól, a névadáson keresztül az állattartáson át a vendéglátásig.
A második fogásnál a bárány sokkal inkább kelendőbb volt, mint a csirke. Jómagam a kapirgálók családjába tartozó tollasok nagy hódolója lévén azt hittem, a birkák alulmaradnak, de nagyot tévedtem. Isteni volt, ahogy a kurkumás, pirított magvakkal megszórt rizs is.

jordán konyha,egzotikus főzőiskola,főzőtanfolyam Budapest mellett,

Egy dietetikus biztosan sikítva menekült volna, ha meglátja hogy az olajban kisült édességet, amelyet séfünk utána még meg is forgatott cukorszirupban, mi pedig este 22-kor kezdtük lelkesen falatozni. Baklavát megszégyenítő édes sütire számítottam, de – újabb meglepetés – nem volt annyira tömény. Mint megtudtuk, a Qatayef nevű desszertet ők főleg Ramadánkor készítik.

jordán konyha,egzotikus főzőiskola,főzőtanfolyam Budapest mellett,közel-keleti édesség specialitás,

Két dolgot hiányoltam csak, a többféle arab ital kipróbálását, illetve a zenét. Hazafelé a kocsiban rengeteget nevettünk újonnan szerzett főzőiskolai ismerőseimmel, és megállapítottuk, hogy mennyire szimpatikus társaság jött össze, és ha az alkohol is előkerült volna – amit nyilván az iszlám vallás miatt kellett hanyagolnunk –, akkor talán hajnalig beszélgetünk. Aki unja a tévéből végtelenül áramló főzőműsorokat, aki szeret új emberekkel ismerkedni finom ételek mellett, aki egy frappáns ajándékot szeretne adni valamelyik barátjának, családtagjának az unalmas könyv, plüssmaci, bögre kombó helyett, vagy csak aki tényleg egzotikus fogásokat szeretne elsajátítani, annak ajánlom ezt a programlehetőséget. A következő alkalommal macaron tanfolyam lesz, amire az iskola honlapján és facebook-oldalán is tudtok jelentkezni, ahol mellesleg a jordán főzőest receptjeit is megtaláljátok.

jordán konyha,egzotikus főzőiskola,főzőtanfolyam Budapest mellett,

http://www.facebook.com/konyhaszigetek
http://www.konyhaszigetek.hu/

Szöveg és fotók: Kosina Anett

Napi horoszkóp május 26.: az Ikrek váratlan helyről és személytől kapnak segítséget, az Oroszlánok rátermettségüket bizonyíthatják

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ma is fontos üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

4 hátnyújtó mozdulat, amitől úgy alszol majd, mint a tej!

Derékfájással küzdesz, esetleg aludni is alig bírsz tőle? Ennek most vége!

Magunkra ismerünk! Éva Psziché Nap – a legendás rovat életre kel

Vekerdy Tamás, Pethő Orsolya, Szél Dávid előadása, beszégetések férfi depresszióról, házassági nehézségekről... Gyere el június 9-én, találkozz a szerkesztőkkel! Azt is eláruljuk, hol kaphatók a jegyek.

Top 10 munka, amit akkor válassz, ha az utazás a szenvedélyed!

Neked melyik munka jönne be leginkább, ami mellett nyakadba vehetnéd a világot?

"A szülőkben van a probléma!" – Egy nyugdíjas tanár nyílt levelén vitázik a fél internet

Egy nyugdíjas pedagógus nyílt levélben fejezte ki nemtetszését a mai szülőkkel kapcsolatban...

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Egyéves Éva-előfizetés és féléves Apa-előfizetés most több, mint 40% kedvezménnyel!

Csak 4990 Ft