Mascarponés sütőtöktorta

Borítókép: Mascarponés sütőtöktorta
Gusztusos kis nyalánkság az egész családnak! Mascarponéval az igazi!

Kiadós sütőtökös édesség, amely nem egész egy óra alatt kész! Íme a recept:

Elkészítési idő: 20+30 perc
12, de nagyon kiadós! személyre
Mascarponés sütőtöktorta
Hozzávalók
  • 30 dkg élesztős liszt
  • 30 dkg nádcukor
  • 3 kk fűszerkeverék
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 0,5 kk só
  • 15 dkg mazsola
  • 4 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 ek narancslé
  • 0,5 kg sütőtök (héja nélkül)
  • 20 dkg krémsajt (a cukorbevonathoz)
  • 10 dkg vaj (a cukorbevonathoz)
  • 10 dkg porcukor (a cukorbevonathoz)
  • 1 narancs lereszelt héja és a levének a fele

Tipp: A fűszerkeveréket saját ízlésetek szerint állítsd össze, de azért jó, ha tudod, hogy a sütőtökhöz a szerecsendió, a római kömény, a koriandermag, a curry, a gyömbér és a fokhagyma illik leginkább. Attól függően, hogy édesebb vagy sósabb változatot készítesz, tehetsz bele fahéjat, vaníliás cukrot, mézet, illetve a sós verzió esetében borsot is.

Tipp: A tökkel óvatosan kell bánni, mert az egyes daraboknak eltérő a víztartalma, ettől aztán a sütési idő is nagyon különböző lehet. Tartsd rajta a szemedet sütés közben!

1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. lépés
Vajazz ki és sütőpapírral bélelj ki egy nagy tepsit.
3. lépés
A lisztet, a cukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát, a mazsolát és a sót egy nagy tálban keverd össze, add hozzá a felvert tojásokat, a megolvasztott vajat, a reszelt narancshéjat és narancslevet, és addig kavargasd, amíg szép sima tészta lesz belőle.
4. lépés
A tököt reszeld meg, és keverd bele a tésztába. A keveréket kanalazd át a tepsibe, simítsd el a tetejét, és süsd legalább fél óráig, hogy érintésre rugalmas legyen, és szép aranybarna színt öltsön.
5. lépés
A cukorbevonathoz keverd a krémsajtot a lágy vajjal, a porcukorral, a reszelt narancshéjjal és egy evőkanál narancslével simára, aztán tedd hűtőbe.
6. lépés
Ha kész a tortaalap, hagyd egy kicsit hűlni, aztán szurkáld meg alaposan, és locsold meg a maradék narancslével, amíg még meleg. Aztán hadd hűljön ki teljesen.
7. lépés
Ha gondolod, a torta sültebb széleit levághatod, mielőtt az újra megkevert cukormázzal megkened. Használj kenőkést, és ha tetszik, formázz a mázból hegyeket-völgyeket a torta tetejére. Ha előre elkészíted, tartsd hűtőben – akár 3 napot is kibír. Persze fedd le fóliával, különösen ha már felkockáztad. Fogyasztás előtt fél órával vegyél ki a hűtőből annyit, amennyi várhatóan lemegy a kis szörnyetegek torkán.