A padlizsán elkészítése: 3+1 tipp nem csak kezdőknek

A padlizsán elkészítése: 3+1 tipp nem csak kezdőknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A padlizsán elkészítése meglepően egyszerű, kezdő háziasszonyként is komoly sikerélményeket érhetsz el.

Hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is. A paradicsom, paprika, krumpli rokona, a mediterrán és a balkáni konyha egyik legkedveltebb zöldségféléje. A padlizsán elkészítése rendkívül sokféle lehetőséget rejt magában; vitamindús és változatos növény. Kiváló húspótló és sokféleképpen el lehet készíteni: roston, sütőben vagy serpenyőben sütve, rántva vagy lisztben megforgatva, grillezve, főzve, párolva, önálló ételnek vagy hússal, zöldséggel vegyítve egyaránt pompás csemege. Egytálételekben kellemes, nem domináns zamatával megszelídíti és harmonizálja az erőteljesebb ízeket.

A padlizsán elkészítése #1. Padlizsánkrém

A padlizsán elkészítése padlizsánkrém formájában
forrás: Europress
A padlizsán elkészítése padlizsánkrém formájában

Süsd meg egészben, hámozatlanul platnin vagy grill-lapon – néha fordítsd meg, hogy mindenütt megfeketedjen. Kicsit füstös íze lesz. Jobb híján sütőben is elkészítheted. Akkor jó, ha a „feneke” is puha. Szedd ki a héjából, és keverd össze

  • olívaolajjal, hagymával, oregánóval, sóval, vagy

  • olívaolajjal, citromlével, fokhagymával, borssal, sóval, vagy

  • olívaolajjal, hagymával, fokhagymával, paradicsomsűrítménnyel, borssal

    majonézzel, petrezselyemmel és fokhagymával.

Tömör, magos barna kenyérrel vagy pirítóssal edd.

A padlizsán elkészítése #2: Ratatouille

A padlizsán elkészítése ratatouille-ként is lehetséges
forrás: Europress
A padlizsán elkészítése ratatouille-ként is lehetséges

A padlizsán elkészítése ratatouille-ként az egyik leggyakoribb. Ha szereted a lecsót, próbáld ki a franciás változatot, a ratatouille-t, amibe paprika helyett padlizsán és cukkini kerül.

Vagy: egyszerűen vadítsd meg a szokott lecsót kockára vágott padlizsánnal, cukkinival, egy fejnyi, gerezdekre bontott fokhagymával (így nem hatja át az íze az ételt), angol zellerlevéllel és -szárral, petrezselyemmel. A tányéron díszítsd egy-egy kiskanálnyi túróval és tejföllel, és kínálj mellé barna lisztből készült galuskát. Színpompás, finom és tápláló.

Padlizsán elkészítése #3: Sült padlizsánszeletek

A padlizsán elkészítése hirtelensütve
forrás: Europress
A padlizsán elkészítése hirtelensütve

Süss meg hirtelen, kevés olajon egy felszeletelt padlizsánt. Tedd baguette-re vagy barna kenyérre, pakolj rá nyers paradicsom- és fokhagymakarikákat, angol zellerlevelet, csavarj rá pár csepp citromlét. Jó étvágyat!

+1 tipp:

A régebben leszedett padlizsán fonnyadt, a magja barna, az íze kicsit karakteresebb, kesernyésebb, csípősebb, de nehogy kidobd: sózd be felhasználás előtt, és hagyd állni fél órát vagy áztasd be tejbe. A sótól kiadja magából a vizet, és kevesebb olajat fog magába szívni.

Ilyen lenne a bőröd, ha nem szednél fogamzásgátlót

Gondolkodtál már rajta, hogy abbahagyod a szedését?

Így viselj oversize ruhákat anélkül, hogy elnyelnének: 5 tipp

Téged is megfertőzött a túlméretezett cuccok őrülete, de közben motoszkál a fejedben a gondolat, hogy a kevesebb több lenne? Nincs miért aggódnod.

A te háztartásodban is lehetséges! 6 kevésbé ismert, de annál egyszerűbb lépés a nulla hulladék felé

Az átlag magyar napi 1 kiló hulladékot termel. Ez az Amerikában élő blogger, Bea Johnson évente 1 kilót. Most Magyarországon járt egy konferencián.

Illusztrátorok az instagramon, akik visszahozzák a gyerekkorod

Legszívesebben mindegyiket kitennénk a falunkra, annyira kedvesek és szépek!

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Fizess elő most egy évre! Ajándék Éva Utazót kapsz 10 Éva magazin mellé!

Csak 3950 Ft