A padlizsán elkészítése: 3+1 tipp nem csak kezdőknek

A padlizsán elkészítése: 3+1 tipp nem csak kezdőknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A padlizsán elkészítése meglepően egyszerű, kezdő háziasszonyként is komoly sikerélményeket érhetsz el.

Hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is. A paradicsom, paprika, krumpli rokona, a mediterrán és a balkáni konyha egyik legkedveltebb zöldségféléje. A padlizsán elkészítése rendkívül sokféle lehetőséget rejt magában; vitamindús és változatos növény. Kiváló húspótló és sokféleképpen el lehet készíteni: roston, sütőben vagy serpenyőben sütve, rántva vagy lisztben megforgatva, grillezve, főzve, párolva, önálló ételnek vagy hússal, zöldséggel vegyítve egyaránt pompás csemege. Egytálételekben kellemes, nem domináns zamatával megszelídíti és harmonizálja az erőteljesebb ízeket.

A padlizsán elkészítése #1. Padlizsánkrém

A padlizsán elkészítése padlizsánkrém formájában
forrás: Europress
A padlizsán elkészítése padlizsánkrém formájában

Süsd meg egészben, hámozatlanul platnin vagy grill-lapon – néha fordítsd meg, hogy mindenütt megfeketedjen. Kicsit füstös íze lesz. Jobb híján sütőben is elkészítheted. Akkor jó, ha a „feneke” is puha. Szedd ki a héjából, és keverd össze

  • olívaolajjal, hagymával, oregánóval, sóval, vagy

  • olívaolajjal, citromlével, fokhagymával, borssal, sóval, vagy

  • olívaolajjal, hagymával, fokhagymával, paradicsomsűrítménnyel, borssal

    majonézzel, petrezselyemmel és fokhagymával.

Tömör, magos barna kenyérrel vagy pirítóssal edd.

A padlizsán elkészítése #2: Ratatouille

A padlizsán elkészítése ratatouille-ként is lehetséges
forrás: Europress
A padlizsán elkészítése ratatouille-ként is lehetséges

A padlizsán elkészítése ratatouille-ként az egyik leggyakoribb. Ha szereted a lecsót, próbáld ki a franciás változatot, a ratatouille-t, amibe paprika helyett padlizsán és cukkini kerül.

Vagy: egyszerűen vadítsd meg a szokott lecsót kockára vágott padlizsánnal, cukkinival, egy fejnyi, gerezdekre bontott fokhagymával (így nem hatja át az íze az ételt), angol zellerlevéllel és -szárral, petrezselyemmel. A tányéron díszítsd egy-egy kiskanálnyi túróval és tejföllel, és kínálj mellé barna lisztből készült galuskát. Színpompás, finom és tápláló.

Padlizsán elkészítése #3: Sült padlizsánszeletek

A padlizsán elkészítése hirtelensütve
forrás: Europress
A padlizsán elkészítése hirtelensütve

Süss meg hirtelen, kevés olajon egy felszeletelt padlizsánt. Tedd baguette-re vagy barna kenyérre, pakolj rá nyers paradicsom- és fokhagymakarikákat, angol zellerlevelet, csavarj rá pár csepp citromlét. Jó étvágyat!

+1 tipp:

A régebben leszedett padlizsán fonnyadt, a magja barna, az íze kicsit karakteresebb, kesernyésebb, csípősebb, de nehogy kidobd: sózd be felhasználás előtt, és hagyd állni fél órát vagy áztasd be tejbe. A sótól kiadja magából a vizet, és kevesebb olajat fog magába szívni.

8 instant technika: így tekerj magadra egy óriás sálat!

Most végre láthatjuk, hogy milyen gyorsan és egyszerűen készülnek a bonyolultnak tűnő sál viseletek!

Brutálisan vicces képregények a karácsony szellemében

Ezek a képregények jobban rávilágítanak az ünnep valódi szépségeire, és árnyaltabb oldalaira, mint egy karácsonyi fényfüzér!

Zenei csemege a karácsonyi dalok megszállottjainak

Figyelem! Ha nem vagy egy kimondott "karácsonyi manó", és nem tapasztalod magadon a karácsonyi dalok iránti megszállottság jegyeit, ne indítsd el ezt a playlistet!

Gluténmentes ropogós csoki-csoda

Akkor sem kell lemondanod az édességről, ha gluténérzékeny vagy! Íme egy isteni finom, gluténmentes csokis desszert!

Alkoholmentes, mandulás tojáslikőr recept - vegánoknak is

Ezt a különleges tojáslikőr receptet egész biztosan nem unjuk meg az ünnepek végéig!

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Ajándékozz egész évre szóló élményt! Most 50% kedvezménnyel fizethetsz elő kiadónk összes lapjára, így az Éva magazinra is. A részletekért látogass ide: elofizetesem.hu/karacsony

Csak 3475 Ft