Paradicsomleves: szuperkönnyű, szuperegészséges változat

Borítókép: Paradicsomleves: szuperkönnyű, szuperegészséges változat
Isteni paradicsomleves recept azoknak, akiknek nem mindegy, hogy milyen hozzávalókból főznek.

A paradicsomleves ideális fogás, amely hozzájárul ahhoz, hogy az egész családod rendszeresen jusson frissen elkészített zöldségekhez. És mivel könnyű elkészíteni, ezért a paradicsomleves egy újabb fegyvertény az otthoni, házias koszt mellett – ami a mai plázaétteremben vacsorázós időkben egyre ritkább kincs! Ez a recept ráadásul még ennél is többet tud, éspedig:

  • vegán (bár persze ízlés szerint sajttal, tejszínnel, akár baconnel is ízesíthető)
  • a clean eating táplálkozás hívei is fogyaszthatják
  • cukormentes
  • gluténmentes
  • hidegen és forrón is fogyasztható

Szóval ez a paradicsomleves recept igazi jolly joker! Nézzük:

Elkészítési idő: 45
4-6 személyre
Könnyű vegán paradicsomleves
Hozzávalók
  • 5 nagy, friss paradicsom
  • 1 ek + 1 tk olívaolaj (extra szűz)
  • 5 gerezd fokhagyma (összenyomva)
  • 1 vöröshagyma (apróra vágva)
  • 3 gerezd zeller (feldarabolva)
  • 1 piros kaliforniai paprika (apró kockákra vágva)
  • 2 sárgarépa (felaprózva)
  • tengeri só (finomítatlan, ízlés szerint)
  • 1 l zöldségleves (organikus leveskockából)
  • 1/2 tk currypor
  • 1 lime leve
  • 2 ek méz (elhagyható)

1. Forralj fel egy nagy fazéknyi sós vizet. Tedd bele a paradicsomokat és főzd 4-5 percig, vagy amíg meg nem lazul a héjuk. Óvatosan távolítsd el a paradicsomszemeket a vízből egy főzőkanállal. Tedd félre, amíg kicsit ki nem hűlnek; ekkor vigyázva hántsd le a héjukat. Vágd fel apróra a paradicsomot és tedd félre.

3. Egy nagy lábosban forrósítsd fel az olajat közepes lángon. Tedd bele a fokhagymát, a hagymát és a zellert. Süsd őket hirtelen 1-2 percig. Add hozzá a kaliforniai paprikát és a répát, és újabb 3-4 percig süsd az elegyet, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ízlés szerint sózd, majd tedd bele a serpenyőbe a felvágott paradicsomot.

3. Tedd bele a levest, a curryport, a mézet és a lime levét. Főzd az egészet 15 percig. Majd botmixerrel mixeld az egészet simára és krémesre. Forrón vagy hidegen tálald.