Mi az a mince pie? Érdekességek és persze recept

Mi az a mince pie? Érdekességek és persze recept
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ez az ősi karácsonyi édesség, amelyet gyümölcskosár néven szoktak emlegetni magyarul, hagyományosan hússal – többnyire marhahússal – készült, innen a neve (a mince vagdalt vagy darált húst jelent); csak a 19. században kezdett eltűnni a hús a kosárkákból.

A mince pie épp olyan elmaradhatatlan velejárója a brit karácsonyoknak, mint a pulyka, a fagyöngy vagy a reggeli ajándékbontogatás pizsamában.

A mince pie-t a 13. században „importálták” Britanniába aKözel-Keletről visszatért kereszteslovagok. Az akkori finomság húst, gyümölcsöt és fűszereket és alkoholt tartalmazott. Így lehetett ugyanis a legkönnyebben tartósítani a húst.

A cukor csak a 18. században került a receptbe, a viktoriánus időkbenpedig szép lassan kiveszett belőle a hús.

A tölteléket, amelyet ma is mincemeat-nek neveznek, külön lehet kapni a brit boltokban, illetve a háziasszonyok ugyanúgy elteszik, mint a lekvárt.

A Cromwell nevével fémjelzett puritán időkben betiltották a mincemeat készítését, mert katolikus fényűzésnek tekintették.

A mince pie hagyományosan három fűszert tartalmaz: szegfűszeget, fahéjat és szerecsendiót. Ezek a három napkeleti bölcset jelképezik.

És akkor jöjjön a recept:

Recept
6 személyre
Mince pie
Hozzávalók
  • 1 zöld (granny smith) alma (vagy más fanyar ízű alma)
  • 1 narancs leve és húsa
  • 1 citrom leve és húsa
  • 1/2 ek szerecsendió (frissen darálva)
  • 1/4 ek szegfűbors (őrölt)
  • 1/4 ek szegfűszeg (őrölt)
  • 85 g mandula (pörkölve vagy sütőben megpirítva, feldarabolva)
  • 115 g szárított vörösáfonya (feldarabolva)
  • 85 g szárított feketecseresznye (feldarabolva)
  • 45 g kandírozott gyömbér (feldarabolva)
  • 85 g barna cukor
  • 115 g arany mazsola (feldarabolva)
  • 60 g olvasztott vaj
  • 110 ml brandy
  • 700 g liszt (a tésztához)
  • 1 ek só (a tésztához)
  • 225 g vaj (a tésztához, kemény állapotban, apró kockákra vágva)
  • 2 tojás sárgája (a tésztához, lágyan felverve)
  • 110 ml víz (a tésztához)
  • 2 ek tej (a tésztához)
  • porcukor (elhagyható)

1. A mincemeat hozzávalóit (a hozzávalók listájában az összes tétel, amelyhez nincs odaírva, hogy „a tésztához”) keverd össze alaposan egy nagy tálban. A mincemeat-et egy légmentes tárolódobozban tedd a hűtőbe. Így a mincemeat akár három hónapig is eláll. Az igazi profik legalább egy héttel az ünnepi alkalom előtt készítik el a mincemeat-et.

2. Két normál muffinsütőt (olyat, amiben egy tepsiben 12 muffinnak van hely) kenj ki alaposan vajjal. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

3. Keverd össze a lisztet és a sót egy nagy tálban. Add hozzá a vajkockákat és az ujjaiddal gyúrd azokat bele addig, amíg egyik darab sem nagyobb egy borsószemnél. Keverd bele a tojássárgákat és adj hozzá hideg vizet. Most egy épphogy ragadós tésztának kell előtted lennie.

4. Válaszd kétfelé a tésztát. Lisztezz ki egy deszkát, és a tészta egyik felét nyújtsd ki rajta. Sütiformával vagy egy üvegpohár szájával formázz korongokat a kinyújtott tésztából, olyan nagyokat, hogy pont ki lehessen bélelni velük a muffinsütő formáit. Béleld is ki őket,

5. Fogj egy evőkanalat és mindegyik muffinformába kanalazz úgy másfél evőkanálnyi mincemeat-et.

6. Nyújtsd ki a tészta másik felét kilisztezett deszkán. Vágj ki ebből is korongokat. Mártsd az ujjad hideg vízbe és futtasd végig vizes ujjaidat a tésztakorongok szélén, mielőtt„lezárod” a mince pie-okat. Gyengéden nyomkodd körbe rá a pie-ok tetejét, hogy illeszkedjenek az aljukra és egy villával is segíts rá, hogy a tészta széle a muffinmélyedések peremére simuljon. Amikor minden pie-t lezártál, kend ki a tetejüket tejjel és egy éles késsel vagdoss bele a tetőkbe.

7. 20 percig süsd a pie-okat, amíg aranybarnák nem lesznek. Hagyd hűlni az eredményt 5 percig, majd szórd meg porcukorral és azonnal tálald.

Ez a legszomorúbb dal a tudósok szerint

Íme a zeneszám, amit a pszichológusok a szomorúság kutatására használnak.

8 fizikai és lelki tünet, amit az energiavámpírok okoznak

Ha ezeket érzed, állj fel és köszönj el attól, akivel épp együtt vagy! Nagy eséllyel máris jobban leszel!

Nem a hideg a legnagyobb gond: Ezért van veszélyben télen a bőröd

A hideg idő kiszárítja az ajkakat és a hajat, de ennél van, ami még jobban károsít...

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Ajándékozz egész évre szóló élményt! Most 50% kedvezménnyel fizethetsz elő kiadónk összes lapjára, így az Éva magazinra is. A részletekért látogass ide: elofizetesem.hu/karacsony

Csak 3475 Ft