A karácsonyi gyümölcskenyér eredeti receptje

A karácsonyi gyümölcskenyér eredeti receptje

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudtad, az egykoron böjti süteményről, a Christstollenről 1329-ből is vannak írásos emlékek?

A drezdai Christstollen (Szászország) első írásos említése 1474-ből származik. Az egykoron böjti süteményként készült gyümölcskenyér manapság igazi karácsonyi ínyencség.

Minthogy a német alapos nép, a stollen történetét is becsülettel leírták. Persze ahány forrás, annyi variáció. Abban azonban nagyjából megegyeznek, hogy a sütemény középkori eredetű, először egy 1329-es irat említi. A mai, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított, porcukorfelhőbe burkolt vajas kelt tésztának azonban nem sok köze van a korabeli olajos „Krisztuskenyérhez”.

Akkoriban a stollen ugyanis böjti eledelnek számított, s mint ilyen, sem vajat, sem tojást, de még tejet sem tartalmazhatott. Az eredeti tészta zablisztből, vízből és repceolajból készült. Lássuk be, nem kifejezetten karácsonyi dőzsöléshez találták ki. Nem lehetett ezt annyiban hagyni.
A jobb ételekhez szokott szász választófejedelmeknek sem volt különösebben ínyére, ezért aztán több levélben ostromolták a pápát, hogy oldja fel a vajfogyasztás tilalmát. A kedvező válaszra egészen 1491-ig kellett várniuk. VIII. Ince pápa ebben az évben bocsátotta ki a vajbullát, amelyben a megfelelő búcsúcédula megvásárlóinak engedélyezte, hogy böjt idején is fogyasszanak vajat és más tejtermékeket. A búcsúcédulákért beszedett pénz egy részét a freiburgi dóm építésére fordították. Az üzlet tehát megköttetett, az egykor puritán böjti kenyér megtette az első lépést a dekadens süteménnyé válás útján.

Forrás: Germany Travel

Recept
Elkészítési idő: 2 óra
10 személyre
Christstollen azaz karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók
  • 1 kg liszt
  • 75 gramm élesztő
  • 125 gramm cukor
  • 250 gramm vaj
  • 550 gramm 2 napig rumba áztatott mazsola
  • 2,5 dl tej
  • 125 gramm citronat (kandírozott citromhéj, kapható hiperekben, LIdl-ben)
  • 125 gramm orangad (kandírozott narancshéj, kapható hiperekben, LIdl-ben)
  • 250 gramm durvára tört mandula
  • 2 csomag vaniliás cukor (szintiszta vaniliából kis csipetnyi még jobb!)
  • 15 dkg porcukor (a bevonáshoz)
  • 5 dkg olvasztott vaj (a kenéshez)
  • csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt pici cukorral a tejben fel kell futtatni, majd hozzá keverni a lisztet, és a mazsolán, citronaton és orangadon kívül minden hozzávalót összegyúrni.

Ha homogén a tészta, jöhetnek hozzá a fenti finomságok is.

Ebből az adagból 2 stolent kell formázni és fél kelni hagyni.

180 fokos sütőben légkeveréses fokozaton mindössze 35 percig sütni.

Nem kell, hogy teljesen átsüljön, belül lehet picit szaftos!

Rácson kell kihüljön (különben alulról bevizesedik).

Ha teljesen kihült, kicsike olvasztott vajjal alaposan bekenni, és egy zacskóban összerázni 15 dkg porcukorral, hogy az mindenhol vastagon befedje.

Napi horoszkóp április 27.: a Bikákat kellemes meglepetés éri, a Bakok komoly lépésre szánják el magukat

A csillagok mára is üzentek minden egyes csillagjegynek, neked is érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Madonna keményen beszólt a róla szóló életrajzi film készítőinek

BÓNUSZKÉRDÉS: ki játssza szerinted az énekesnőt? Szavazz!

Melyik parfüm passzol hozzád a csillagjegyed szerint?

Vajon a horoszkópod szerint melyik a hozzád leginkább illő illatkreáció, parfüm?

Így viseld a szaggatott farmert! - 13 sikkes variáció

Szinte végtelenül variálható, mindig sikkes darab. Ez kell nekünk egy laza viselethez!

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Rendkívüli előfizetési ajánlat az Éva 10. születésnapja alkalmából! A fele meg egy kicsi csak a tiéd! Most 60% kedvezménnyel, 6950 Ft helyett 2780 Ft-ért rendelheted meg egy évre az Éva magazint.

Csak 2780 Ft