A karácsonyi gyümölcskenyér eredeti receptje

A karácsonyi gyümölcskenyér eredeti receptje

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudtad, az egykoron böjti süteményről, a Christstollenről 1329-ből is vannak írásos emlékek?

A drezdai Christstollen (Szászország) első írásos említése 1474-ből származik. Az egykoron böjti süteményként készült gyümölcskenyér manapság igazi karácsonyi ínyencség.

Minthogy a német alapos nép, a stollen történetét is becsülettel leírták. Persze ahány forrás, annyi variáció. Abban azonban nagyjából megegyeznek, hogy a sütemény középkori eredetű, először egy 1329-es irat említi. A mai, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított, porcukorfelhőbe burkolt vajas kelt tésztának azonban nem sok köze van a korabeli olajos „Krisztuskenyérhez”.

Akkoriban a stollen ugyanis böjti eledelnek számított, s mint ilyen, sem vajat, sem tojást, de még tejet sem tartalmazhatott. Az eredeti tészta zablisztből, vízből és repceolajból készült. Lássuk be, nem kifejezetten karácsonyi dőzsöléshez találták ki. Nem lehetett ezt annyiban hagyni.
A jobb ételekhez szokott szász választófejedelmeknek sem volt különösebben ínyére, ezért aztán több levélben ostromolták a pápát, hogy oldja fel a vajfogyasztás tilalmát. A kedvező válaszra egészen 1491-ig kellett várniuk. VIII. Ince pápa ebben az évben bocsátotta ki a vajbullát, amelyben a megfelelő búcsúcédula megvásárlóinak engedélyezte, hogy böjt idején is fogyasszanak vajat és más tejtermékeket. A búcsúcédulákért beszedett pénz egy részét a freiburgi dóm építésére fordították. Az üzlet tehát megköttetett, az egykor puritán böjti kenyér megtette az első lépést a dekadens süteménnyé válás útján.

Forrás: Germany Travel

Recept
Elkészítési idő: 2 óra
10 személyre
Christstollen azaz karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók
  • 1 kg liszt
  • 75 gramm élesztő
  • 125 gramm cukor
  • 250 gramm vaj
  • 550 gramm 2 napig rumba áztatott mazsola
  • 2,5 dl tej
  • 125 gramm citronat (kandírozott citromhéj, kapható hiperekben, LIdl-ben)
  • 125 gramm orangad (kandírozott narancshéj, kapható hiperekben, LIdl-ben)
  • 250 gramm durvára tört mandula
  • 2 csomag vaniliás cukor (szintiszta vaniliából kis csipetnyi még jobb!)
  • 15 dkg porcukor (a bevonáshoz)
  • 5 dkg olvasztott vaj (a kenéshez)
  • csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt pici cukorral a tejben fel kell futtatni, majd hozzá keverni a lisztet, és a mazsolán, citronaton és orangadon kívül minden hozzávalót összegyúrni.

Ha homogén a tészta, jöhetnek hozzá a fenti finomságok is.

Ebből az adagból 2 stolent kell formázni és fél kelni hagyni.

180 fokos sütőben légkeveréses fokozaton mindössze 35 percig sütni.

Nem kell, hogy teljesen átsüljön, belül lehet picit szaftos!

Rácson kell kihüljön (különben alulról bevizesedik).

Ha teljesen kihült, kicsike olvasztott vajjal alaposan bekenni, és egy zacskóban összerázni 15 dkg porcukorral, hogy az mindenhol vastagon befedje.

Hamarosan jön a szoptatós emoji! - Mit szólsz hozzá?

A hidzsábot viselő női fej után most jöhet a szoptatós emoji.

Napi horoszkóp március 25.: a Nyilasok végre kipihenhetik a heti hajtást, a Vízöntők önzetlenségükről tesznek tanúbizonyságot

Hétvégén is izgalmas üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek, ma is sok mindent megtudhatsz tehát a csillagok állásából!

10 tipp, hogyan étkezz egészségesebben, anélkül, hogy fel kéne borítanod az egész életedet

Nem kell drasztikus változásokban gondolkoznod! Elég betartanod egy-két alapvető elhatározást, és máris minőségibb lesz az étkezésed.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Fizess elő most egy évre! Ajándék Éva Utazót kapsz 10 Éva magazin mellé!

Csak 3950 Ft