Szupergyors kínai kaja házilag: tojásos rizs

Borítókép: Szupergyors kínai kaja házilag: tojásos rizs Forrás: A szerző felvétele
Miért ugranál ki a sarki büfébe, amikor magad is elkészítheted fél óra alatt? Tojásos rizs, clean változatban.

A tojásos rizs az ezerarcú kínai konyha egyik alapeleme, amelyet a 90-es években a magyar gyorskajafogyasztók is alaposan megismerhettek és megkedvelhettek. Ennek a specialitásnak nagy előnye, hogy otthon is szupergyorsan elkészíthető, jóval egészségesebb, mint a sült krumpli, sokféleképpen variálható, a szójaszósz–babcsíra–zöldhagyma kombó pikáns keleti ízt ad neki, és önmagában éppúgy fogyasztható, mint köretként. Íme egy recept:

Elkészítési idő: 30 perc
4 személyre
Tojásos rizs
Hozzávalók
  • 1 tojás
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 ek növényi olaj (olíva-, vagy napraforgó-)
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • 100 g fagyasztott zöldborsó
  • 2-3 szál zöldhagyma (finomra szeletelve)
  • 2 nagy marék babcsíra
  • 1-2 ek szójaszósz
  • őrölt fehér bors
1. lépés
Főzd meg a rizst.
2. lépés
Verd fel a tojást a szezámolajjal és tedd félre.
3. lépés
Wokban vagy egy nagy serpenyőben melegítsd fel a növényi olajat. Ha már serceg, add hozzá a megfőtt rizst és pirítsd 2-3 percig.
4. lépés
Keverd bele a borsót, a zöldhagymát és a babcsírát. Folyamatos kevergetés mellett pirítsd még vagy 3 percen át. Jó alaposan locsold meg olívaolajjal és kotord az egészet a wok (vagy serpenyő) egyik felébe. A felvert tojást öntsd a másik felébe, hagyd 10 másodpercig sülni, majd evőpálcikák segítségével néhány gyors mozdulattal keverd fel és hanyag mozdulatokkal vegyítsd össze a rizzsel. Még egy percig pirítsd, majd azonnal tálald.