Sabich: padlizsános-tojásos finomság friss kenyéren

Sabich: padlizsános-tojásos finomság friss kenyéren
Forrás: Instagram

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Közel-keleti specialitás, amelyben a padlizsán játssza a főszerepet.

Humuszbárban vagy más közel-keleti étteremben biztosan találkoztatok már a sabich intézményével; ebben a vegetáriánus specialitásban a főtt tojás, a padlizsán, a humusz (vagy csak tahini, szezámkrém) és a friss petrezselyem íze adódik össze, s az eredmény rendkívüli. A sabich Izraelbe bevándorolt irakiak reggelije volt eredetileg; a receptje fölöttébb változatos, a legtöbben pitában fogyasztják, én általában friss kenyérrel és csípős szósszal (zhougnak hívják). Kicsit sok hozzávaló kell bele, de ezek általában amúgy is vannak otthon (nálam legalábbis), a ritkábbak (például a tahini) pedig sokáig elállnak. És meglepően gyorsan elkészül. Íme a recept:

Recept
Sabich
Hozzávalók
  • 2 padlizsán
  • napraforgóolaj
  • 3-4 szelet rusztikus fehér kenyér (megpirítva)
  • 4 kemény tojás (egycentis szeletekre vágva)
  • 2 ek tahini (szezámpaszta) (humuszhoz)
  • 80 ml víz (humuszhoz)
  • 80 g konzerv csicseriborsó (humuszhoz)
  • fél citrom leve (humuszhoz)
  • 1 gerezd fokhagyma (szétnyomkodva) (humuszhoz)
  • 2 érett paradicsom (egycentis kockákra vágva (salátához))
  • fél uborka (egycentis kockákra vágva, salátához)
  • 2 zöldhagyma (finomra vágva, salátához)
  • 1 marék petrezselyem (finomra vágva, salátához)
  • 2 tk citromlé (salátához)
  • 1,5 ek olívaolaj (salátához)
  • 1 marék koriander (a zhoughoz)
  • fél marék petrezselyem (a zhoughoz)
  • 2 zöld chili (a zhoughoz)
  • 0,5 tk őrölt kömény (a zhoughoz)
  • 1/4 tk őrölt kardamom (a zhoughoz)
  • csipet só
  • 2 gerezd fokhagyma (szétnyomkodva) (a zhoughoz)
  • 3 ek olívaolaj (a zhoughoz)
  • 2 ek víz (a zhoughoz)

Heat the sunflower oil in a wide pan. Carefully – the oil spits – fry the aubergine in batches until nice and dark, turning once, for six to eight minutes; add oil if needed as you cook the batches. When done, the aubergine should be completely tender in the centre. Remove from the pan, leave to drain on kitchen paper, then sprinkle with salt.

To make the zhoug, put all the ingredients in a food processor and blitz to a smooth paste. For the tahini sauce, put the tahini paste, water, lemon juice, garlic and a pinch of salt in a bowl. Mix well, and add a little more water, if needed, so its consistency is slightly runnier than honey. Make the salad by mixing the tomato, cucumber, spring onion, parsley, lemon juice and olive oil. Add salt and pepper to taste.

To serve, place a slice of bread on each plate. Spoon a tablespoon of tahini sauce over each, then arrange overlapping slices of aubergine on top. Drizzle over some more tahini, without completely covering the aubergines. Season each egg slice, and lay on top of the aubergine. Drizzle more tahini on top and spoon over as much zhoug as you like – be careful, it's hot! Serve the salad on the side; spoon a little on top of each sabih, too, if you like. Store any leftover zhoug in a sealed container in the fridge – it will keep for a week at least.

1. lépés
Zöldséghámozóval hámozz függőleges csíkokat a padlizsán bőrébe, míg végül úgy nem néz ki, mint egy zebra. Vágd fel a padlizsánt 2,5 centi vastag csíkokra.
2. lépés
Egy széles serpenyőben melegítsd fel a napraforgóolajat. Süsd meg benne a padlizsánszeleteket, mindkét oldalukat, egyenként 6–8 percen át, amíg aranybarnás színük nem lesz. Ha odaragadnak a serpenyőhöz, adj hozzá még olajat. Amikor kész, tedd a padlizsánt törlőkendővel bélelt tányérrra, hintsd meg sóval és hagyd lecsöpögni.
3. lépés
A zhoug elkészítéséhez a hozzávalókat (koriandert, petrezselymet, chilit, köményt, kardamomot, sót, fokhagymát, olívaolajat, vizet) mixeld össze egy turmixgépben.
4. lépés
Ugyanígy járj el a humusz hozzávalóival is: készíts krémes állagú pépet a csicseriborsó, a citrom, a fokhagyma, a tahini és a víz felhasználásával.
5. lépés
Készíts salátát paradicsom, uborka, petrezselyem, zöldhagyma, citromlé és olívaolaj felhasználásával. Sózd és borsozd ízlés szerint.
6. lépés
A tálaláskor egy szelet kenyérre tégy humuszt, arra egy-két szelet padlizsánt (nem baj, ha "túlnyúlik" a kenyéren), azt locsold meg még egy kevés humusszal, majd a tetejére jöhet egy-két keménytojás-szelet, még egy kis humusz, majd egy kanál zhoug (vigyázz, csípős!). Salátakörítéssel fogyaszthatod.

theguardian.com

Még annál is több előnye van, mint gondolnánk! Ezért jó, ha együtt eszik a család

Érdekes kutatások láttak napvilágot a közös családi étkezésről!

Így fejlesztheted az önbecsülésedet! - 10 ábra, ami nagyon betalál

Talán te észre sem veszed magadról, hogy nem megfelelő az önbecsülésed. Ezek az ábrák most tiszta vizet öntenek a pohárba!

Napi horoszkóp június 26.: a Kosok kilépnek a komfortzónájukból, a Rákok kitartásuknak köszönhetik sikereiket

A hét első napján is érdemes elolvasni a horoszkópod, mert a csillagok mára is üzentek Neked!

10+1 hasznos kisbabaholmi, amit minden anyuka elfogadna

Ezek a klassz találmányok biztosan elkélnének egy-két gyerekszobában.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Hűsítő nyári akciónk: 3 lapszám most csak 1185 Ft

Csak 1185 Ft