SOS bögrés süti recept, ami bármikor megmentheti a helyzetet

Borítókép: SOS bögrés süti recept, ami bármikor megmentheti a helyzetet Forrás: a szerző sajátja
Úgy variálod, ahogyan csak akarod, ráadásul még a robotgépet sem kell elővenned hozzá!

Úgy éreztük, feltétlenül meg kell veletek osztanunk kolléganőnk bögrés süti receptjét, amit még a nagymamája kézzel írt kis szakácsfüzetéből másolt ki, azóta pedig végtelen variációban készített el, leginkább olyan alkalmakkor, amikor nagyon, de nagyon gyorsan kellett cselekednie, hogy sütemény kerüljön az asztalra. Épp ezért ne aggódjatok, ehhez a sütihez nem kell semmi extra hozzávaló, csak ami általában a spájzban lapul, no meg némi gyümölcs, aki azzal szereti. Ha nagyon szűkös az időd, hogy összedobj egy finom desszertet, javasoljuk, hogy ez legyen az a recept, amit előhúzol a tarsolyodból!

Elkészítési idő: maximum 45 perc
6 személyre
Bárhogyan variálható bögrés süti
Hozzávalók
  • 2 bögre liszt (tetszőleges fajta)
  • 2 egész tojás
  • 1 bögre kefír/joghurt/tej/növényi tej
  • 1/2 bögre növényi olaj (bármilyen)
  • 1 csomag sütőpor (vagy 2 tk szódabikarbóna)
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy pár csepp aroma, kivonat)
  • 1 bögre cukor/barna cukor/xilit vagy egyéb
  • 2 bögre tetszőleges gyümölcs

Ennek a sütinek az elkészítéséhez még robotgépre sem lesz szükséged, elég ha van egy keverőtálad és egy kézi habverőd, na meg persze egy 2,5-3 dl-es bögréd, merthogy az lesz a mérőedényed. A hozzávalókat kedvedre variálhatod, tehát készítheted akár gluténmentes lisztből, vagy laktózmentes tejtermékből, de akár a cukrot is kiválhatod bármilyen más édesítőszerrel, így könnyen alakíthatod a vendégeid igényeihez.

1. lépés
A sütőt meegítsd elő alsó-felső sütésen 180-200 fokra, attól függően, milyen a teljesítménye. (Magasabb fokon akár 5-10 percet is nyerhetsz vele, csak figyelj, nehogy odakapjon a teteje!)
2. lépés
Minden összetevőt tegyél egy keverőtálba, ahogy adagolod, folyamatosan kevergesd egy kézi habverővel, hogy ne legyen csomós a massza. A liszt típusától függően lesz omlósabb, vagy összetartóbb majd a tészta (példa: búzafinomliszttel egyáltalán nem morzsálódik, gluténmentes liszttel kicsit könnyebben törik majd.)
3. lépés
Ha kész a massza, bélelj ki egy sima tepsit (dupla adagoz magasított oldalút) sütőpapírral, majd szépen oszlasd el rajta a tésztát (közepesen folyékony lesz, ne ijedj meg!) A gyümölcsöt mosd meg, magozd ki (ha szükséges) és apró szeletkre vágva dobáld bele a tésztába.
4. lépés
Ha kész vagy a feltéttel, told be a sütőbe, és hagyd legalább 25 percig sülni, aztán végezz tűpróbát (például egy fogvájóval), ha nem tapad rá a tészta és kellően aranybarna a teteje, akkor van kész. Ha még kicsit nyersnek tűnik, innen számolva plusz 10 perc és elkészül. Ha nem tettél rá gyümölcsöt, kihűlés után megkenheted akár lekvárral, vagy bármilyen krémmel is. Szeleteld fel és tálald.