Négy hónapja (szinte) kizárólag magam főzök – 18 dolog, amire rájöttem ezalatt

Borítókép: Négy hónapja (szinte) kizárólag magam főzök – 18 dolog, amire rájöttem ezalatt Forrás: A szerző felvételei
Életemben először elkezdtem minden nap főzni. Nevessetek, ha akartok, nekem ez nagy dolog.

Mostanáig egy évben kábé kétszer főztem (a tojásrántotta nem számít). Ezt a gyakorlatlanságomból fakadó nyilvánvaló nehézségek ellenére is mindig nagyon élveztem, és minden alkalommal megfogadtam, hogy gyakrabban fogok főzni. A nehézségek közé tartozott, hogy úgy főztem, mint a közmondásos férfi: kétszer annyi ideig és háromszor annyi edény felhasználásával, mint egy tapasztalt háziasszony. Na jó, ez egy kicsit még most is így van. Még nem vagyok olyan tapasztalt. De vissza az elejére.

Idén januárban elegem lett abból, hogy az éttermek és kávézók és levespor-gyárak jóindulatára vagyok utalva, már csak fokozódó laktózérzékenységem miatt is – ami meglepő mértékben leszűkíti a választási lehetőséget, főleg, ha az ember húst is ritkán eszik. Éppen ezért nagyon örültem, amikor rábukkantam a popsugar.com clean eating étrendtervjére, és elhatároztam, hogy kipróbálom.

Már az első nap rájöttem, hogy nem tudok napi 5 receptet (reggeli, ebéd, vacsora, kétféle snack) elkészíteni, de 2-3 belefért ezekből a könnyű, egymásra épülő, laktóz- és hozzáadottcukor-mentes receptekből egy nap. Ráadásul bizonyos hozzávalókat félre lehet tenni a következő napi ebédhez.

Néhány hétig ezt a gyakorlatot követtem, azután egyre több hasonló receptet próbáltam ki, amit sokszor random találtam a neten, tanulgatva, hogy miket érdemes két napra előre megfőzni, mi az, aminek a maradéka felhasználható valami egész máshoz, miként lehet elkerülni, hogy az ember ugyanazt egye ebédre, mint vacsorára (bár néha az se túlzás). Az elmúlt négy hónapban sikerült teljesen átállnom a főzésre, a hűtőm majdnem mindig tele van, és az egészet nagyon élvezem. Persze van úgy, hogy nem sikerül mindent megoldani, de fél órát majdnem minden napomból ki tudok hasítani konyhai piszmogásra. Ezek a legfontosabb apróságok, amiket megtanultam január óta:

(Nemsokára a kedvenc receptjeimet is megosztom veletek.)