Top 3 magyaros desszert - Best of Éva receptgyűjtemény

Top 3 magyaros desszert - Best of Éva receptgyűjtemény

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ezeket a klasszikus finomságokat sosem tudnánk megunni!

Valljuk be őszintén: rajonghatunk mi a legújabb, legkülönlegesebb desszertekért, de a régi, gyerekkorunkból felsejlő magyar ízeket, házias édességeket sosem fogjuk megunni! Persze a klasszikus receptekkel is kísérletezhetünk néha, akár csak annyra is, hogy más formában sütjük meg, tálaljuk őket. Ez a 3 recept nálunk az abszolút kedvencek közé tartozik, és szívünket-lelkünket belesütve ajánljuk most a ti asztalotokra is.

Rákóczi túrós

Ebből percek alatt egy falat sem marad majd...

Recept
Elkészítési idő: 10+30+50 perc
Rákóczi túrós
Hozzávalók
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 75 dkg tehéntúró (a túrókrémhez)
  • 5 dkg tejföl (a túrókrémhez)
  • 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
  • 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
  • 12 dkg mazsola (a túrókrémhez)
  • 3 tojás sárgája (a túrókrémhez)
  • 1 citrom héja (a túrókrémhez)
  • 10 dkg baracklekvár (a túrókrémhez)
  • 3 tojás fehérje (szobahőmérsékletű, a tojáshabhoz)
  • 10 dkg cukor (a tojáshabhoz)

 

1. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a vajat, míg morzsalékos állaga nem lesz, majd add hozzá a tojást. Ha nem áll össze, egy-két kiskanál hideg vizet adhatsz hozzá. Csomagold fóliába vagy nyújtsd 3-4 mm vastagra és tedd kivajazott, kilisztezett formába, majd legalább 20 percig hagyd állni a hűtőben. Tegyél sütőpapírt és sütőbabot a tésztára, és süsd 180 fokon 10–15 percig, majd vedd le a sütőpapírt és süsd 10 percig.

2. A mazsolát áztasd meleg vízbe (esetleg teába vagy rumba) 10 percre, szűrd le, majd a lekvár kivételével a többi hozzávalót keverd krémesre. Kanalazd az elősütött tésztára a lekvárt, rá a túrókrémet és süsd
10 percig.

3. A tojásokat elektromos habverővel verd enyhén habosra és fokozatosan adagold hozzá a cukrot, míg fényes, kemény habot nem kapsz. Vedd ki a tortát, a hőfokot csökkentsd 150 fokra, a habot kanalazd a tortára, majd további 10 percig süsd.


Mákosguba-torta

Régi nagy kedvencünk, új, ünnepi köntösben...

Recept
Elkészítési idő: 45 perc
6 személyre
Mákosguba-torta
Hozzávalók
  • 7 db kifli
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg darált mák
  • 6 dkg kristálycukor
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje (habhoz)
  • 0,6 dl víz (habhoz)
  • 12 dkg cukor (habhoz)

Nincs is alkalmasabb (és gyorsabb) ünnepi desszert, mint ez a tőrőlmetszett magyar recept. :)

1. lépés
A megszikkadt kifliket karikázd fel! A tojások sárgáját keverd ki a kristálycukorral és a vaníliával, és add a meleg tejhez. Keverd addig, amíg a cukor felolvad. A mákot keverd el a porcukorral.


2. lépés
Egy csatos tortaforma alját fedd le egy réteg kiflikarikával. Helyezz egy réteget körbe a forma szélére is. Locsold meg a tejes keverékkel és szórj rá mákot. Folytasd addig, amíg el nem fogy a kifli.
3. lépés
180fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig. A tojásfehérjét verd fel félig. A vízből és cukorból főzz szirupot.
4. lépés
Helyezd a szirupba a cukorhőmérőt. Amikor elérte a 115 fokot, vedd le a tűzről. Elektromos habverővel újra kezdd el verni a fehérjét és vékony sugárban öntsd hozzá a szirupot. 5 percig verd a habot, amíg fényes és kemény lesz.


5. lépés
Kanalazd a habot a tortára és süsd pár percig felső sütésen.

Házi Szilvásgombóc

Az igazi, nagymama féle...

Recept
Házi szilvásgombóc – csak érzéssel
Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt (legalább)
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek zsír
  • 1 tojás
  • 1 kg szilva
  • zsemlemorzsa (ízlés szerint)

Ez az, amit nem lehet leírni, látni és érezni kell.
Nem nagy dolog, az egyik legegyszerűbb tészta, csak az állagát kell érezni, mennyire legyen puha.

1. lépés
A krumplit meg kell főzni, ki kell, hogy hűljön, mielőtt dolgozol vele. (Én előző nap főzöm meg.)

1 kg krumplihoz 20-30 dkg lisztet írnak, de mindig többet vesz fel.

Azért nem szabad sokkal többet hozzáadni, mert kemény lesz a tészta.

Amikor gyúrjuk, sodorjuk, mindig lisztezni kell a deszkát, ezt is bele kell kalkulálni.

Nem baj, ha kicsit ragad, könnyebb összeragasztani a gombócot.

A liszten kívül 1 evőkanál búzadarát, 1 evőkanál zsírt, (jobb, mint az olaj) sót és 1 tojást kell összegyúrni az áttört krumplival.

Gondolom, a gombócok elkészítése már megy.

Ne vedd túl komolyan, mikor készíted – akkor finom lesz.

Egyébként, ha olajban átsütöd, akármilyen a gombóc, ízleni fog mindenkinek.
Elborított a stressz? Itt egy 5 perces légzéstechnikai gyakorlat, amitől azonnal helyükre kerülnek a dolgok

Lélegezni mindenki tud, de természetesen ezt a képességünket is lehet tökéletesíteni. Most éppen a relaxált létállapot a cél.

Találd ki ezt a 7 hírességet a háziállatukról!

Na, vajon melyik kis szőrgombóc kié?

Jessica Biel úgy néz ki az új tévésorozatában, mint a mosott kaki

Egy fiatal anyát játszik benne, aki erőszakos cselekményre vetemedik. Eléggé sokkoló fotók készültek róla, nézd meg őket te is!

Ezért döntött rekordot Obama tweetje a nemrégi amerikai erőszakcselekményekről

A volt amerikai elnök egy egyszerű Nelson Mandela-idézettel reagált, nem is említette a charlottesville-i incidenst és mégis mindenki értette.

Egyedül élni csuda klassz dolog! 24 érv, ami ezt igazolja!

Gyönyörű illusztrációk támasztják alá, hogy miért is jó egy nőnek kicsit egyedül élni.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Éva 1 éves előfizetés (10 lapszám) - Sulinap akció

Csak 3475 Ft