Britanniában jóval elfogadottabb az otthon szülés, mint nálunk – olyannyira, hogy Katalin hercegné is ezt fontolgatja

Borítókép: Britanniában jóval elfogadottabb az otthon szülés, mint nálunk – olyannyira, hogy Katalin hercegné is ezt fontolgatja
György herceg és Sarolta hercegnő egy londoni kórházban született; a harmadik babát a Kensington-palotában tervezi világra hozni a hercegné bennfentes források szerint.

Nagyon szeretne otthon, a Kensington-palotában vagy norfolki villájukban szülni Katalin hercegné, állítják a szószátyár barátai.

Mint közismert, a hercegné első két gyermekét, György herceget (4) és Sarolta hercegnőt (2) a St Mary’s Hospital Lindo szárnyában hozta világra, és bár mindkét szülés természetes úton, komplikációk nélkül zajlott le, Katalin a harmadik bébi esetében szeretné elkerülni a médiafigyelemmel járó stresszt. A The Express megszólaltatta a hercegi pár egy közeli barátját, aki szerint Kate „a férjével is beszélt erről, és Vilmos herceg nagyon támogatóan áll hozzá az ügyhöz”. A barát azt is hozzátette:

Abban mindketten egyetértenek, hogy az otthonszülés megóvná őket a tolakodó figyelemtől, ami együtt járna azzal, ha bármilyen kórházban szülne.

A brit királyi családban természetesen nem lenne újdonság, ha Katalin tényleg az otthonszülés mellett döntene. Az elmúlt évtizedekben is, amikor már a kórházi szülés volt divat, a királyi család tagjai számos alkalommal döntöttek így. II. Erzsébet például anyai nagyanyja londoni házában született (császármetszéssel), maga a királynő pedig a Buckingham-palotában hozta világra mindhárom fiát, Károly, András és Edward hercegeket, Anna hercegnő pedig a Clarence-házban született, ahol most Károly herceg és felesége, Camilla laknak.

Forrás: Getty Images
Katalin egy kórházlátogatáson 2018 januárjában

A brit törvények egyébként igen megengedőek az otthonszülés tekintetében; a nőket tilos kényszeríteni a kórházi szülésre, az egészségbiztosítás fedezi az otthonszülés költségeit és számtalan, bábák által irányított szülőotthon is áll azoknak a nőknek a rendelkezésére, akik nem az otthonukban, de azért biztonságos, háborítatlan környezetben kívánják világra hozni a babájukat. A brit National Health Service adatai szerint kábé minden ötvenedik nő választja az otthonszülést Angliában és Wales-ben.

Forrás: Getty Images
Ha otthon szülne, Katalinnak nem kellene kitennie magát egynapos anyukaként a fotósok áradatának, ahol György és Sarolta esetében is tette (itt az újszülött Sarolta hercegnővel, valamint Vilmos herceggel látható 2015-ben)

Magyarországon 2011 óta van érvényben egy kormányrendelet, amely az intézményen kívül szülés feltételeiről rendelkezik. Mindemellett az otthonszülés igen megosztó téma nálunk Geréb Ágnes évek óta húzódó pere és nemrégi ítélethirdetése is ezt mutatja. Egy bába, Lukács Judit azt nyilatkozta a hétfői Magyar Nemzetnek, hogy a rendelet hatályba lépése óta nem „nem volt egyetlen olyan eset sem, amely miatt bármilyen felelősség vagy szakmai kérdés felvetődött volna”.

Nézd meg ezt a galériát is: Katalin hercegné 5+1 legfontosabb szépségszabálya, amit sosem szeg meg