Kerekezés a tó körül, romantikázás a hegyi ösvényeken – felfedeztük Karintiát

karintia,utazás,promóció,ausztria,nyár Forrás: Edward Goeger/Kaernten Werbung
Ha karintiai nyaralást terveztek, egyetlen problémátok lehet csak: hogyan válasszátok ki, hogy Ausztria legnaposabb tartományának melyik csodás szegletét fedezzétek fel?

Nos, ezt a gondot mi most egy pillanat alatt megoldjuk: irány a Millstatti-tó! A hegyekkel körülvett, hosszan elnyúló tóban és környékén adja magát a sportos nyaralás lehetősége, de nyugalom! Annak sem kell ettől visszariadnia, aki nem indul minden hétvégén hosszú túrákra vagy nem fut le naponta tíz kilométert. A gyönyörű környezetben olyan lehetőségek közül válogathatunk, amelyeket átlagos erőnléttel is simán lenyomhatunk. Vegyük sorba a legvonzóbbakat.

Kerekezés a Millstatti-tó körül

A tó körüli kerékpárút 28 kilométer hosszú – a gyakorlott kerékpárosoknak ez meg sem kottyan, azok pedig, akik otthon már jóideje nem pattantak nyeregbe, e-bike-ot bérelhetnek, amivel kényelmesen és mindenféle megerőltetés nélkül tekerhetik végig az utat. A kört érdemes Millstatt am See városkában kezdeni és nyugat felé indulni. A túra két óra alatt teljesíthető, ennek azonban nem sok értelme lenne, hiszen akkor nem tudnánk igazán élvezni a látványt, fotózni a tó fölött magasodó hegyeket, hallgatni a vízparti erdő hangjait, beszívni a mámorító fenyőillatot, vagy ebédelni egy jót Döbriachban, a tó keleti csücskében. A tó északi partján települések húzódnak, a déli oldalán viszont jórészt erdőben, árnyas fák alatt vezet a bicikliút, aminek kevés emelkedője is itt található, de elektromos kerékpárral ezek meg sem kottyannak. Az erdőben akár a partra is leereszkedhetünk, hogy felfrissülésképpen csobbanjunk egyet a tó vizében, vagy csak élvezzük a varázslatosan nyugodt hangulatot.

Forrás: Jörg Reuther

Túra a hegyekben

Ha a tó környékét már feltérképeztük, akkor itt az ideje, hogy a partjáról szemügyre vett hegyeket is felfedezzük. A romantikus nevű Sentiero dell‘ Amore-t, azaz a szerelem útját nemcsak pároknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki több órán át szeretne lélegzetelállító látványban szeretne gyönyörködni a magasban, mindezt kényelmes túraútvonalon sétálva, nagyobb kaptatók nélkül. A Millstatt feletti Schwaigerhüttéhez autóval vagy kisbusszal juthatunk fel (az utóbbira az idegenforgalmi irodában foglalhatunk előre helyet). Innen rövid sétával érjük el az 1786 méter magasan fekvő Alexanderhüttét, a túra kiindulópontját, ahonnan 8 kilométernyire van a végpont, a 2066 méteren található Gránátkapu. Útközben legelésző vagy sziesztázó tehenekkel találkozhatunk, hegyi forrás vizéből kortyolhatunk, alpesi virágokban gyönyörködhetünk, a szerelmesek pedig hét kérdést válaszolhatnak meg az útvonal hét pontján elhelyezett pihenőpadok melletti vendégkönyveknél.

Forrás: Franz Gerdl

Vízi élmények

Természetesen a nyaralás nem lehet teljes víz nélkül, így a túrázás után jöhet a strandolás vagy éppen a csónakázás. A Millstatti-tó Karintia második legnagyobb, egyben legmélyebb tava. Úszásra nem is találhatnánk jobb helyet, mint a Millstatt am See-ben található Badehaus-t: a fürdőház mindössze néhány éve épült, ám a környék klasszikus, jellegzetes építészeti stílusában. Számos szaunát, gőzfürdőt, valamint pihenőhelyiséget kínál a tóban fürdőzőknek.

Ha bevállalunk egy kis evezést, Millstattban csodaszép kétszemélyes fa csónakokat bérelhetünk Gottlieb Strobl-től. Egy óra alatt kényelmesen átevezhetünk a túlpartra, majd visszatérhetünk a kis kikötőbe, közben élvezhetjük a tó reggeli csendjét, amikor senki nem zavarja a víztükör nyugalmát. Ha ehelyett vagy éppen kontrasztként egy kis elegáns száguldozásra vágynánk, akkor motorcsónakkal is átrepíttethetjük magunkat a tavon – ebben az esetben természetesen nem keresztben, hanem hosszában.

További információ: millstaettersee.com

Forrás: Johann Schuster