Jogosítvány hatéveseknek – ide mindenképp vidd el a gyereked!

Borítókép: Jogosítvány hatéveseknek – ide mindenképp vidd el a gyereked!
Kipróbáltuk a Kresztergom Parkot – mutatjuk, miért tennénk kötelezővé minden gyereknek!

Léteznek KRESZ-parkok – közel 40 éve én is sokat bringáztam egy ilyenben a Városligetben – de a Kresztergom Park egészen más, mint amit megszoktunk, mert:

Oktatással kezdődik

A parkban turnusokban lehet időpontot foglalni. Ennek az oka nagyon egyszerű: mielőtt a várva várt vezetésre került volna sor, többed magával egy kis „KRESZ-tanfolyamon” vett részt a kislányom. Itt természetesen nem a budakalászi dupla körforgalom elhagyási szabályait vették át, de azért megtanítottak nekik olyan szabályokat, mint hogy kinek mikor van elsőbbsége (alaptézis: csak akkor, ha meg is adják), mi a különbség a stoptábla és az elsőbbségadás kötelező tábla között, mit jelent a záróvonal és a szaggatott vonal. Szerencsés helyzetben vannak a város elsősei: az önkormányzat jóvoltàból ők egy alkalommal, szervezett formában kipróbálhatják a Parkot, megismerkedhetnek a közlekedés alapvető szabályaival.

Suzuki, mi más

Magyarországon, mint közismert, Esztergomban van a Suzuki-gyár, így adta magát, hogy ha már itt van a park, akkor az ő modelljeiken gyakorolhatnak vezetni a gyerekek. Ezt szerencsére nem csak a park tulajdonosa, Korompai Gábor, hanem a parkot támogató gyárvezetőség is így gondolta, ennek köszönhető például, hogy gyári fényezést kaptak az autók, tudtuk meg, miközben a gyerekeinket beültettük és szabályosan be is kötöttük a kis autókba. Az autókban csak gázpedál van, ráadásul körben szenzorosak, így a jelentősebb ütközés szinte teljesen kizárt. 4 km/órával, tehát lassan, de nem csiga tempóban haladnak a kis Suzukik, melyeket egy 3-4 éves kisgyerek már könnyedén elvezet, és úgy 11-12 év a magasság miatti felső korhatár.
Úgy láttam, hogy a gyerekek nagyon komolyan vették, érdekes volt, hogy teljesen szabálytisztelő módon vezettek, a leghuncutabb kisfiúk sem keverték össze a vurtsliból ismert dodzsemezéssel a vezetést.

Elkészült a jogsi is

Kedves emlék, és egyben büszke plecsni, hogy a sikeres „KRESZ-tanfolyamot” és vezetést követően saját fényképes jogosítványt is kaptak a gyerekek.

Infó: A park tavaly nyitott, és bár Esztergomban van, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, a Nyugati pályaudvarról induló vonattal.

Árak:

2800 Ft / alkalom (oktatás + jogsi + 20 perc vezetés)

Elérhetőség: Esztergomi Gyermek Autós Közlekedési Park / 2500 Esztergom, Mátyás király utca 30 / kreszpark.hu

Még több kép a Kresztergom Parkról a galériában: