Ismerd meg a GRUND Színházat!

Borítókép: Ismerd meg a GRUND Színházat!
A Grund Színház missziója az improvizáció technikája köré szerveződik, ezt a módszert érvényesíti különböző programjaiban, melyek érintik a hagyományos színház, a filmművészet a szórakoztatás és az oktatás területeit is.

A technika egy progresszív, kísérletező és nézőközpontú hozzáállást képvisel, rávilágít az azonnali reagálás, a helyzetfelismerés, az előre el nem döntött cselekvés-láncolatok szabadságára, koncentrációra és a másikra történő odafigyelésre tanít.

A Grund csapata elhivattoságból, önkéntes energiákból, és közönségkapcsolatokból építkezett, a nyitottság, a párbeszéd és a spontaneitás hívószavak mentén. A társulat tagjai mind különböző területről érkező és külöböző háttértörténettel rendelkező emberek. Van, aki színházi előképzettséggel érkezett és úgy gondolta, az improvizatív technikák közelebb állnak hozzá a hagyományos műfajoknál, és van aki egészen más területről, a Nyitott Műhelyen tanultak és látottak alapján döntött úgy, hogy részese szeretne lenni a játék mesteri gyakorlásának.

A Grund Színház minden évben castingot tart, hogy bővítse a társulatot, így a lehetőség, hogy a csapat tagja lehessen, mindenki számára nyitott.

Történetünk és céljaink

A Grund Színház körülbelül 15 éves elhivatott munka eredménye. A folyamat 1998-ban kezdődött; Andrew Hefler, a Színház szellemi atyja és a társulat tartópillére ekkor kezdett el foglalkozni az improvizáció műfajának kiterjesztésével, oktathatóságának kérdésével és ezen alapvetően színháztechnikai módszer újragondolásával. A Grund színház ennek a tevékenységkörnek az intézményesülése.

A társulatban célunk, hogy valódi befogadó közösségként működhessünk, olyan állandóan változó de biztonságos csapat szeretnénk lenni, amely megépíti a hidat a színház, a filmművészet és a mindennapi élet között. A Grund Színház olyan intézmény kíván lenni, amely egyszerre közösségteremtő és mediátor, ugyanakkor szakmai és professzionális.

Programjaink

A Grund Színházban célunk, hogy minél több műfajban és minél több helyszínen kísérletezzünk az improvizáció technikájával, igyekszünk egyes programjainkkal különböző célcsoportokhoz eljutni. Az improvizáció szórakoztat, önismeretet és helyzetfelismerést tanít, éles látást ad és együttműködésre ösztönöz.

Nyitott Műhely

Nyitott improvizációs iskola, minden szerdán. A játékmester Andrew Hefler és a Grund Színház színészei ezeken a 3 órás alkalmakon bevezetik a résztvevőket az improvizáció alapjaiba, különböző szituációkon keresztül tanít a játék komolyságáról, a konfliktuskezelésől, a közösségben való részvételről és az együtt építkezésről.

IMPRO 101 / 201 / 301 kurzusok

A homo sapiens nap, mint nap reagál ösztönösen egy-egy helyzetre, spontán válaszokat ad bizonyos szituációkra – improvizál.

Ha nagyobb hangsúlyt fektetnél ezen készségedre, fejlesztenéd kreatív energiáidat és nyitott vagy más szemmel nézni a megszokott hétköznapokra, úgy a Grund Színház IMPRO 101 alapozó ill. 201 haladó kurzusai neked valóak.

Előadásaink

A társulat időről időre improvizatív darabokkal rukkol elő, olyan színházi előadásokkal, amik átírják a hagyományos színház szabályait. Ezek a darabok mindig az aktuális közönség várakozásainak megfelelően változnak, történetükben reagálnak a közönség hangulatára és kívánságaira.

Nincs előre megírt forgatókönyv - a jelenetek, vagy a játékok a program pillanatában jönnek létre. A kísérletezés, az azonnali reagálás, és előre el nem döntött cselekvésláncolatok szabadsága teszik a műsorokat minden alkalommal egyedivé és megismételhetetlenné.

A Grund Színház mesterien rögtönöz jeleneteket és nevetteti meg a közönséget.

Maestro

Az előadások az improvizációs színészünneplésének jegyében telnek, a színészek a Maestro cím elnyeréséért versenyeznek. A Maestro olyan improvizált jelenetek sora, melyet a rendező irányít a darab közben, úgy, hogy közben a közönség pontozza a jeleneteket és ez által a színészeket is. Amelyik színész kevesebb pontot kap a jelenetek során, az kiesik a további versengésből, de továbbra is részese marad az előadásnak.

Sőt

Szabadfogású kísérleti teszt-est

A "Sőt" a Grund Színház kísérleti jellegű improvizációs előadása. Ebben olyan színpadi és dramaturgiai eszközök után kutatunk, amelyeket közönség előtt korábban még nem mutattunk meg. A játék keretét sem találjuk ki előre. A lényeg a kísérlet! Annyiban azért készülünk, hogy mindig hozunk valami új formátumot, játékstílust vagy színházi eszközt, amit szeretnénk a nézőkkel együtt kipróbálni, és a felfedezés örömét közösen átélni. Ez adja a produkció egyediségét, frissességét. Mindezzel együtt az előadás nagyon rossz lesz, totál el fogjuk szúrni, és nagyon sokat fogunk tanulni belőle! Mindannyian.

CageMatch

Improvizáció pankrátor módra

Csapatok küzdelme. Kapitányok párbaja. Az idő szorít. Tét az impróhoz való jog. A CageMatch előadásban a küzdő felek 25 percet kapnak, hogy a semmiből történetet, világot, jelentést teremtsenek a színpadra az improvizáció segítségével. A néző dönt, a győztes maradhat, és védheti meg a címét a következő CageMatch előadáson, amikor egy új csapattal nézz szembe,és derül ki, hogy ki is az igazi imprós csapat.

Food Film Fighters

Slam poetry, improvizatív színház, jó hangulat egy híres film köré feltekerve, majd stílszerűen tálalva. "Vajon melyik filmre gondoltunk?"Kiválasztunk egy részletet egy ismert filmből - de sem a közönség, sem pedig a színészek nem tudják, melyikből. Csak a három slammer. Úgyhogy írnak is egy-egy, az adott mozgóhoz valahogy kapcsolódó szöveget, a Grund színészei pedig ezekre a slam-ekre improvizálnak. A harmadik körnél már jó eséllyel a közönség is sejti, melyik filmről lehet szó - Végül leleplezzük magunkat: levetítjük a kiválasztott filmrészletet.

Hazaviszlek

Két nő megismerkedésének estéjével indulunk, amikor is egyikük lakására érkeznek egy kellemes vacsora után. Kinyitnak egy üveg bort, csevegnek és néhol lopott másodpercekig egymáson felejtik a tekintetüket.

Az előadást az improvizáció technikáival építik a karaktereket formázó színészek, azaz nem tudják előre, hogy kik a szereplők, mi a történetük és merre halad a kapcsolatuk…