A gyerekek intelligensebbek lesznek és jobban alszanak ettől az egyetlen dologtól egy friss tanulmány szerint

Borítókép: A gyerekek intelligensebbek lesznek és jobban alszanak ettől az egyetlen dologtól egy friss tanulmány szerint Forrás: Getty Images
Érdekes, milyen apróságokon múlik az IQ-szint alakulása a gyerekeknél.

Azok a gyerekek, akik egy héten legalább egyszer halat esznek, jobban alszanak és kiemelkedőbben teljesítenek az IQ-teszteken, mint azok, akik soha vagy heti egyszerinél ritkábban esznek halat.

Mindezt egy tanulmány derítette ki, amely a Scientific Reports nevű folyóiratban jelent meg 2017 decemberében.

Már korábban is több kutatás kimutatta a kapcsolatot az Omega-3 zsírsavak és az intelligenciaszint, valamint az alvás minőségének növekedése között.

Az említett új tanulmányhoz több mint ötszáz, 9–11 éves kínai gyerek válaszolt a kutatók kérdéseire: milyen gyakran ettek halat az elmúlt hónapban. Amikor ezek a gyerekek 12 évesek lettek, IQ-tesztnek vetették alá őket, amely a verbális és nonverbális készségeiket is felmérte.

Azok a gyerekek, akik bevallásuk szerint hetente legalább egyszer ettek halat, átlagosan 4,8 ponttal magasabban teljesítettek az IQ-teszten, mint azok, akik ritkán vagy soha nem ettek halat.

Több omega-3, jobb alvási szokások

A kutatók a gyerekek szüleit is kifaggatták az alvási szokásaikról. Azok a szülők, akiknek a gyerekei gyakrabban ettek halat, kevesebb alvászavarról számoltak be.

A tanulmány szerzői azt ajánlják, hogy amint lehet, szoktassuk rá a gyerekeinket a hal fogyasztására, mert minél előbb kerülnek halfélék a tányérjukra, annál könnyebben megszokják az ízét.

Ha te is küzdesz a következő problémákkal, túl intelligens vagy!