Így építs működő üzleti kapcsolathálózatot introvertáltként: 7 tipp

Borítókép: Így építs működő üzleti kapcsolathálózatot introvertáltként: 7 tipp Forrás: Getty Images
Ahelyett, hogy névjegykártyákat gyűjtögetnél, fókuszálj a valódi kapcsolatokra.

Az introvertált vagy félénk emberek hátrányban vannak a karrierjük, az üzleti sikerük tekintetében – gondolhatnánk. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie; mindenkinek, így egy introvertált embernek is adódik lehetősége kiválasztani azokat a helyzeteket, közegeket és közösségeket, amelyekben könnyebben, magabiztosabban érvényesülhet. Mi több, egy introverzióra hajlamos ember számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik az extrovertáltakhoz képest, például a legtöbb introvertált nagyon jó hallgató és általában a minőségi, mélyebb kapcsolatokra törekszik a felületes small talkkal szemben. Szóval csak mert befelé forduló alkat vagy, még nem esélytelen ügy a kapcsolatépítés! Ehhez adunk néhány tippet:

1)) Építkezz online! Ha nem szeretsz eseményeken jópofizni, csatlakozz internetes közösségekhez: szakmai Facebook-csoportokhoz, levlistákhoz, LinkedIn-csoportokhoz. A lényeg az ilyen területeken az, hogy aktív tag legyél. Kapcsolódj be a beszélgetésekbe és kezdeményezz újakat. Ha ez ijesztőnek hangzik, kezdd kicsiben: elég, ha lájkolsz egy-egy bejegyzést vagy részt veszel egy véleménynyilvánító szavazásban.

2)) Válogass. Válassz ki olyan személyeket ezekben a digitális közösségekben, akik valóban érdekelnek, akiktől tanulhatsz és/vagy akikkel produktív együttműködésre számíthatsz. Keresd meg őket személyesen (mindig az a legjobb…) vagy virtuálisan.

3)) Barátokat keress inkább, mint ügyfeleket. Olyan emberekkel fűzd szorosabbra az üzleti viszonyt, akiről el tudod képzelni, hogy barátok is lehetnétek akár. Tekintsd a kapcsolatotokat barátságnak (akkor is, ha amúgy nem jártok össze vacsorázni). A természetes szimpátia könnyebben eredményez valódi, minden fél számára hasznos együttműködést, és a kapcsolattartás is gördülékenyebben megy.

4)) Ha mégis muszáj elmenned egy rendezvényre, beszéld meg magaddal, hogy hány emberrel kell mindenképpen szóba elegyedned. Ha sikerült, megveregetheted a válladat.

5)) Sokkal kevésbé vagy egyedül, mint gondolnád. Ne felejtsd el, hogy üzleti összejöveteleken mindenki egy kicsit elfogódottan érzi magát. Valószínűleg sokkal több a hozzád hasonló introvertált vagy félénk ember, mint elsőre látszik.

6)) Ha teheted, kisebb létszámú eseményeket válassz, illetve olyanokat, amelyeken visszatérő jelleggel ugyanazok az emberek vesznek részt, például egy havi cégközi egyeztetést. Az introvertált emberek sokkal könnyebben elegyednek szóba, illetve fűzik szorosabbra az üzleti kapcsolatot azokkal, akiket már ismernek.

7)) Legyél kitartó, a kapcsolatépítés folyamatos dolog. Ha nehezedre esik a folytonos e-mailezgetés és telefonálgatás, szentelj ennek a tevékenységnek minden nap egy adott félórát. Lehetőleg még délelőtt, így hamar túlesel rajta.

10 vicces rajz, amelyen minden introvertált magára ismer (legalább egy kicsit) – kattints a galériára!