Ingyenesen használható vizes játszóteret teszteltünk: 8/10

játszótér,vizes játszótér,kiemelt játszótér,tematikus játszótér Forrás: A szerző felvétele
Nyáron az ember – kivált az ember gyereke – leginkább hűsölésre, spriccelésre, vizezésre-pancsolásra vágyik. Na, az újpesti Szilas-parkban ez a vágy maradéktalanul teljesül. Tényleg nem sok hiányzik, hogy a legeslegjobb tematikus játszótér legyen.

Van az a korosztály, amely még nem vágyik rémisztő csúszdákra, sokkal inkább pancsolásra, sarazásra. A strand remek lehetőség, főleg ha van egész piciknek is medence, sőt a legújabb menőség, az úgynevezett spray-park, de anyagilag bírhatatlan nap mint nap belépőket fizetni. A környékbeli játszótereket, sőt akár saját kertet is megunják a kicsik. Ilyenkor a legjobb egy klassz, tematikus játszótérre menni.

Hogy mitől klassz egy kiemelt játszótér?

Az alábbi szempontok egy részét a "kiemelt" játszóterek esetén tartjuk fontosnak, természetesen a kisebb játszók esetén mi sem gondoljuk, hogy egy önkormányzat bírná anyagilag. (Bár az igazat megvallva szerintünk igényes játszótérbe fektetni sokkal jobb "kampányköltés", mint bármiféle plakátra és szórólapra...)

  1. Legyen wc (sokszor már egy toitoi-nak is örülnénk).
  2. Legyen kézmosó / ivóvíz.
  3. Ürítsék a szemetest.
  4. Legyen szelektív szemetes is (bilibe lóg a kezünk?).
  5. Tömegközlekedéssel jól megközelíthető legyen (kiemelt játszóterekről beszélünk!), legyen kerékpártároló.
  6. Legyenek nagyobbaknak is játékok, pl. kosárpálya, futópálya.
  7. Legyen büfé vagy kávézó (hamarosan bemutatunk egy ilyen játszóteret is, ahol a kísérők is kikapcsolódhatnak, amíg a gyerekek játszanak).
  8. Legyen felnőtt fitness park.
  9. Legyenek padok (épp ennél ez nagyon hiányzott).
  10. Legyen napvédett rész (a legjobb persze, ha fák adnak természetes árnyat, de a napvitorla is remek e célra).

Jó hír, hogy a fenti elvárásaink többsége ma már egyre több tematikus játszótéren megvalósul.

Lássuk az újpesti Szilas park játszóteret:

Kánikulai napon érkeztünk délután, ennek ellenére nem volt tömegnyomor, de padból nem volt elég még úgy sem, hogy a legtöbbön 2 család foglalt helyet. Viszont ezek egy része legalább árnyékban volt, márpedig, mivel a játszóteret idősebb fák veszik körül, szinte minden napszakban van árnyas rész.

A játszótér tömegközlekedéssel remekül megközelíthető az alábbi járatokkal, sőt még a Belvárosból is pl. vonattal a Nyugatiból Angyalföld vasútállomásig, onnan (van lift átszálláshoz!) 14M villamossal a Káposztásmegyer – Óceánárok utcáig; a megállótól 5 perc séta vezet a célhoz. Az autóval érkezőknek jó hír, hogy bőven van parkoló a szemközti ház előtti parkolóban, és ingyenes a parkolás.

vizes játszótér,játszótér,tematikus játszótér,kiemelt játszótér
Forrás: A szerző felvétele
A kisgyerekeknek kiépített játszótéri pancsolóhelyek biztonságosak, remekül lehet mellette olvasgatni.

Fenti szempontjainkból sajnos a vécé az, ami a legjobban hiányzott, bár egy Facebook-fórumon erre frappáns megoldást javasol egy helybeli anyuka:

„A patak túloldalán a második fehér ház aljában van egy pub. 13-kor nyit, egy 300 forintos alibi üdítővel tuti használhatod a mosdót :)"

Szerencsére kézmosó, ivóvíz van, sőt az a pancsolós játékok forrása is egyben.

A játszótéren hinta, csúszda és egyéb klasszikus játékok nincsenek, viszont mászóka, homokozó igen. Tematikus, vizes játszótérről lévén szó, ezzel semmi bajunk nincs.
Bár mi most nem vittünk kerékpárt, a játszótér mellett van egy kis KRESZ park, amit így sajnos nem tudtunk kipróbálni, de úgy tűnt, a kis műanyag motorosoknak, rollereseknek és kezdő bringásoknak nagyon tetszett. (30 fokban is sokan bringáztak rajta). Mögötte kosárpálya, a patak mellett futásra alkalmas járda (oké, nem rekortán, de széles és nyugis út) is van, így tényleg komplex kis parknak mondható a hely.

Bónusz: A játszótértől pár percre (autóval) sétálva úgy negyed órára van a REX Állatsziget, ahol kis farm és vizesélőhely-bemutatás is zajlik.

Nézd meg a játszótéren készült fotóinkat a galériában:

(Lejjebb görgetve pedig egy google-térképet is találsz, hogy könnyebben odatalálhass.)

Légifelvétel a REX Állatszigetről: