Itt az első hazai étterem, ahol ingyen menüt adnak a gyerekeknek, ha nem mobilozik a család

Borítókép: Itt az első hazai étterem, ahol ingyen menüt adnak a gyerekeknek, ha nem mobilozik a család Forrás: etsy
Végre! A népszerű anglia kezdeményezés után már nálunk is jutalmazzák, ha étkezés közben nem mobilozik a család!

Bár egyelőre csak próba jelleggel, de végre nálunk is elindul ez a szenzációs kezdeményezés 2019. február 4. és 10. között, a „Kapcsold ki a mobilod és élvezd az ételed!” program keretén belül.

A #kikapcs – mobil OFF, élmény ON hazai mozgalom rendszeresen dolgozik együtt hazai szállodákkal, programhelyszínekkel, hogy minél több helyen nyújtsanak olyan élményt a gyerekeknek, hogy eszükbe se jusson kütyüzni. Egy angol étteremlánc felmérése alapján minden ötödik szülő (!!!) inkább a telefonját nyomogatja ahelyett, hogy a gyerekével beszélgetne ebéd közben. Ennek köszönhető, hogy éttermeikben elindították a mobilmentességre ösztönző programot. Sajnos mi, magyarok sem vagyunk jobbak ebben a témában, sőt, egy hazai kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka evés közben is a telefonját nyomkodja, legyen szó akár ebédről, akár vacsoráról, még akkor is, ha társaságban van.

A mobilunk ne legyen menekülőút!

„A családi ebéd vagy a vacsora jellemzően egy közösségi élmény és esemény. Ilyenkor szó szerint össze vagyunk „zárva” egy asztal köré, így akár akarjuk, akár nem, mindenképp együtt vagyunk. Ha pedig amúgy is így van, akkor figyeljünk és reflektáljunk egymásra, a mobilunk ne legyen menekülőút! A nyílt párbeszédet segíti, hogy a közös étkezéseknek jóval kötetlenebb a hangulata, olyan témáról is bátrabban tudunk szót ejteni, amiről egyébként nem. A kisgyerekesek rémálma az asztalt rugdosó, türelmetlen gyerek. Ha nem tudjuk lekötni a kicsik figyelmét, akkor se nyomjunk a kezükbe egy mobilt vagy táblagépet! Vigyünk magunkkal pár színesceruzát – családbarát éttermekben ez alapból rendelkezésre áll – vagy a kicsi kedvenc mesekönyvét. Kezdetektől arra tanítsuk a gyermekeinket, hogy az étkezés egy örömteli és pozitív élmény, amihez nem kell további ingerközvetítő eszköz.” – vallja Villányi Gergő pszichológus, a mozgalom állandó szakértője.

Ezt a tényt erősítette meg Semsei Rudolf, az elsőként csatlakozó hazai étterem tulajdonosa: „Nagyon sok család jár hozzánk ebédelni, vacsorázni, és ahogy az éttermeinket járom, gyakran szembesülök azzal, hogy a szülők az egymással és a gyerekekkel való beszélgetés, törődés helyett a mobiljukba mélyednek. Jómagam négygyermekes apaként pontosan tudom, milyen fontos része a minőségi családi életnek a közös étkezés, ami nap mint nap lehetőséget ad, hogy kapcsolódjunk a szeretteinkhez. Azt vallom, ilyenkor vétek mobilozni, így hát nálunk otthon, az asztalnál nincs telefon. Ezért nem volt kérdéses, hogy azonnal csatlakozzunk a mozgalomhoz, és örülnénk neki, ha országszerte sok étterem követné a példánkat”.

Elindult a #kikapcs – mobilmentes hét

A #kikapcs – mobilmentes hét keretében, február 4-e és 10-e között, azok a családok, akik vállalják, hogy a VakVarjú éttermekben az étkezés ideje alatt az asztal közepén található dobozba helyezik el kikapcsolt mobiltelefonjaikat, 14 év alatti gyermekeik részére ajándék a gyerekmenü. A részvétel alapfeltétele az előzetes asztalfoglalás, mely során a #kikapcs – mobilmentes hétre kell hivatkozni.

A mozgalom várja további partnerek és támogatók jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a #kikapcs – mobilmentes programhoz!

Ti mivel töltöttétek a délutánokat gyerekként a boldog, kütyük nélküli békeidőkben? Nosztalgiázzatok velünk egy kicsit – kattintsatok a galériára: