Ingyen hasfalplasztika fogyás után? Létezik, de nem akármilyen feltételekkel

hasfalplasztika,bőrlebeny plasztika,ingyen plasztikai műtét,szépészeti beavatkozás,esztétikai Forrás: Getty Images
Megvannak a feltételei a plasztikaiműtét-fajták tébé-támogatásának, nézzük, mik ezek a lógó bőrlebenyt korrigáló beavatkozások tekintetében.

Még ma is rengetegen ítélik el az esztétikai műtéti beavatkozásokat, egyfajta csalásnak, a természet megcsúfolásának, a hippokratészi alapelvek megsértésének látva azokat. Pedig már az állam sem osztja minden esetben a nézeteiket; léteznek szépészeti beavatkozások, amelyekre lehet igényelni társadalombiztosítási támogatást, azaz ingyen vagy a piaci értéküknél jóval olcsóbban feküdhetünk a kés alá ilyen esetekben.

Nagy mértékű fogyás után például keletkezhetnek nem kívánatos bőrlebenyek a testünkön, még csak nem is kizárólag a hasunkon, hanem a karunkon vagy a lábunkon is. Ezek a bőr- és zsírszövettöbbletek, amennyiben természetes úton már nem korrigálhatók, műtéti úton eltávolíthatók, ha a páciens…

  • fogyás előtti testtömegindexe 35 felett volt
  • fogyása után legalább 10-zel csökkent a testtömegindex
  • és a célsúlyt legalább 6 hónapon át tartani tudta.

Aki tébétámogatást szeretne igénybe venni a bőrlebenyplasztikához, annak orvosi igazolással is alá kell támasztania, mennyit fogyott és mióta tudja tartani az új testtömegét.

A testtömegindex (BMI), mint köztudott, úgy számítható ki, hogy a testtömegünket (kg) elosztjuk a méterben megadott testmagasság négyzetével. Vagyis minimum 20 kiló fogyásról beszélünk, de 70 kilós fogyás sem ritka, főképp gyomorszűkítő műtétek segítségével.

A társadalombiztosítási támogatást olyan esetekben tartja az állam indokoltnak, amikor ennek elmaradása esetén a páciens vagy egészségügyi problémákkal vagy komoly pszichés terhekkel nézne szembe. Például a mellkisebbítő műtétre épp úgy kérhető tb-támogatás (ha a túl nagy mell fájdalmat okoz), mint melleltávolító műtét utáni korrekciós eljárásokra.

Persze attól, hogy az OEP szerint nem támogatható a hasfalplasztika, még nyugodtan igénybe lehet venni, amennyiben a páciens úgy dönt, hogy enm óhajt tovább együtt élni a bőrlebenyével; a legtöbb plasztikai sebészeti centrumban igyekeznek a legkedvezőbb árkonstrukciót ajánlani a pácienseknek.

Nézd meg ezt a galériát is: