Felvillanyozó grafikák arról, hogyan elégítsd ki az alapvető, unalmas szükségleteidet (akkor is, ha depressziósan ébredsz)

boring self care,mentálhigiéné Forrás: @makedaisychains / Instagram
Felkelni reggel, felszedni a szennyes ruháinkat a padlóról, megmosni a hajunkat – a napi rutin magától értetődő részei, amelyek azonban néha lehetetlen küldetésnek tűnnek, ha az ember mentálisan nem egészséges.

És folytathatnánk: elmenni az orvosi szűrővizsgálatokra, eleget pihenni és általában kedvesnek lenni magunkhoz – mind-mind olyan tevékenységek, amelyek a fiatal illusztrátor, Hannah Daisy szerint komoly nehézségekbe ütköznek ha az ember nincs teljesen jól.

Mondanunk sem kell, hogy depresszió, a pánikbetegség, a szorongási problémák gyakoribbak a környezetünkben, mint gondolnánk. Ugyanakkor sokszor akkor is nehézségekbe ütközik időt adni magunkat arra, hogy vegyünk egy forró fürdőt vagy rendet rakjunk magunk körül, ha éppen azt se tudjuk, hol áll a fejünk a sok tennivaló és a családi elfoglaltságok miatt.

Hannah Daisy ezért hozta létre #boringselfcare sorozatát az Instagram-oldalán. A hashtag jelentése unalmas öngondoskodás. Ez a kifejezés magyarul kicsit félrevezető, mivel az öngondoskodás szót általában nem a testünk vagy a lelkünk egészségére vonatkoztatva használjuk, hanem hogy például lesz-e elég megtakarításunk nyugdíjas éveinkre, ami persze szintén nagyon fontos. A rajzsorozat célja az is, hogy emlékeztesse a pszichiátriai betegségekkel, illetve fogyatékossággal élőket arra, hogy elég egyszerű alapvető cselekedet, amelyet nap mint nap megteszünk magunkért, ahhoz, hogy az életünk legalábbis a megszokott medrében folyjon tovább.

Az illusztrátor aktivistaként is dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a mentális betegséggel küzdők élethelyzeteire és arra, hogy milyen nehéz akár időben felkelni vagy normális ruhában kimenni az utcára, olyan dolgokat megtenni, amik valójában rendkívül egyszerűnek, a mindennapi rutin részeinek látszanak.

Aki már szenvedett életében mentális problémákban és/vagy krónikus betegségekben, az át tudja érezni, hogy ezek a mindennapos apró feladatok néha rendkívül nehéznek, sőt, lehetetlennek látszanak

magyarázta Daisy a popsugar.com-nak, hogy miért tartja fontosnak felhívni a figyelmet ezekre az élethelyzetekre.


A galériában találsz néhány hatásos grafikát, de akad még ennél is több a művésznő Instagram-oldalán.