Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

Borítókép: Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak Forrás: Getty Images
A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Hadat üzent II. Erzsébet a műanyagnak – adja hírül a Daily Telegraph. A Buckingham-palota új hulladékpolicy-t vezetett be, és úgy tűnik, hogy „a legmagasabb helyről” jött az instrukció.

A Telegraph forrásai szerint a királynő személyesen kezdett érdeklődni a műanyag hulladék ügye iránt, miután közreműködött Sir David Attenborough egy új dokumentumfilmjében, amely a Brit Nemzetközösség területeinek élővilágáról szól.

Érdekesség, hogy Erzsébet és a neves természettudós egyidősek, egyaránt 91 évesek, és a forgatás során sokat beszélgettek, többek közt egy nemzeti parkok közötti kapcsolatrendszert tervezgetve a nemzetközösségben.

Az új intézkedések közt szerepel például, hogy fokozatosan kiiktassák a szívószálakat a királyi birtokokhoz tartozó közkávézókból és a személyzeti étkezőkből. A Buckingham-palota, a Windsor-kastély és az edinburgh-i Holyroodhouse (a királynő skóciai rezidenciája) mostantól csak porcelántányérokat és üvegpoharakat használhat, illetve újrahasznosítható papírpoharakat. A királyi birtokokon található kávézókban pedig csak komposztálható vagy biológiailag lebomló csomagolást lehet használni az elviteles élelmiszereknél is.

Forrás: Getty Images
A királynő és Attenborough még 2016-ban

A Buckingham-palotában tízéves programot vezettek be, amelynek keretében kicserélik a villanyvezetékeket és megreformálják a fűtést, hogy ezzel is energiatakarékosabbá tegyék a királyi család lakhelyét. A tetőkbe napelemet építenek, a fűhulladékból pedig anaerob eljárással biogázt termelnek majd, amivel a tervek szerint évente 554 tonna szenet spórolnak meg.

Egyébként nemcsak a királynő, hanem a trónörökös, Károly walesi herceg is rendszeresen felszólal az óceánokat szennyező műanyag hulladék ellen, és nemrég arra figyelmeztetett, hogy a világ „ökológiai és humánkatasztrófának” néz elébe a tengerben gyülekező hulladék miatt. Tavaly konkrét lépéseket is tett Károly, például olyan multicégek képviselőivel találkozott, mint a Marks & Spencer vagy a Pepsi, valamint tudósokkal és környezetvédőkkel, hogy újabb és újabb terveket készítsenek a további óceánszennyezés megelőzésére.

Holyrood-palota, a brit királyi család skóciai rezidenciája Edinborough-ban

Világszerte 300 millió tonna műanyagot termelnek évente, és ennek 10 százaléka a tengerben köt ki. Becslések szerint ma már 1:2 a műanyag és a plankton aránya az óceánokban, és ha ez így megy tovább, 2050-re több műanyag lesz a világ óceánjaiban, mint hal.

Forrás: Getty Images
Hulladék-lerakóhely Grönlandon

A tengerekbe kerülő műanyag nem csak a tengeri állatok számára végzetes, amelyek képtelenek azt megemészteni; a lebomló műanyag szennyezi a vizet, és mérgezi mindazokat, akik tengeri halat fogyasztanak. Kutatások kimutatták, hogy a tengeri halat vagy a tenger gyümölcseit fogyasztó polgárok évente 11 ezer műanyagszemcsét nyelnek le évente.

Sir David Attenborough új dokusorozatában, a Kék Bolygó II-ben maga is behatóan foglalkozik ezzel a problémával.

Te is csökkentheted a háztartásodban képződő hulladékot – kattints a galériára tippjeinkért!