Nehéz megfelelő méretű otthonra lelned? 6 szempont, amit mérlegelj a keresésnél!

Borítókép: Nehéz megfelelő méretű otthonra lelned? 6 szempont, amit mérlegelj a keresésnél! Forrás: getty images
Hezitálsz, hogy mekkora otthon lenne a megfelelő? Segítünk a döntésben.

Szeptemberben költöztünk új lakásba a férjemmel, amit legalább egy év intenzív keresgélés előzött meg. Visszagondolva csodálom, hogy "épelméjűek" maradtunk és hogy követni tudtuk, milyen ingatlant, hol és kivel néztünk meg. Annak idején onnan indítottunk, hogy legalább egy 200 négyzetméteres ikerházfélre lenne szükségünk, most pedig végül egy 120 négyzetméteres lakásra cseréltük az előző 40 négyzetméteresünket. Nem is hittük addig, hogy ez mekkora különbség lesz majd. Egy biztos: rengeteget tanultunk a keresgélés közben arról, hogy miként lehet kitalálni, valójában mekkora élettérre van szükségünk, és örülünk, hogy ennek megfelelően hoztuk meg a döntésünket. Ezeket a szempontokat most veletek is megosztom, hátha nektek is segítségetekre lehet, amikor nekiálltok tervezni és nézelődni.

Menj a szobaszámra és az elosztásra, ne pedig a méretre!

Ha egy olyan jó elosztású, jó térkihasználású lakásra bukkansz, ami papíron kisebb ugyan, mint amit elképzeltél, még könnyen lehet, hogy az lesz a nyerő. Hiszen a hasznos négyzetméterek csak akkor hasznosak, ha valóban ki tudod őket tölteni. Helyezd első helyre inkább a szobaszámot és az elosztást, s csak nagyjából határozz meg méreteket.

Mennyi lesz a fűtés?

Semmiképpen ne ess abba a hibába, hogy nem kalkulálod ki előre, hogy a kinézett otthon méretének megfelelően mennyit fogsz majd hozzávetőlegesen fizetni a fűtésért. Már számos online kalkulátor létezik, ahol beállíthatod a fűtés típusát és azzal számolhatsz. Lehet, hogy például a nagy belmagasság nem lesz túl jó döntés.

El tudod képzelni, mennyit kell majd takarítani?

Igenis, ez rendkívül fontos szempont. Mert ha például egy igazán kicsi lakásból költözöl egy kétszer akkorába, akkor nem biztos, hogy fel vagy készülve rá, hogy sokkal több időbe telik majd végigérni rajta a takarításkor. Nem beszélve például a nagy üvegfelületekről.

Milyen pluszt kínál Egy kisebb lakás?

Tetszik a kisebb lakás, de bizonytalan vagy? Hasonlítsd össze a látott ingatlanokat úgy, hogy melyik milyen pluszt kínál. Lehet, hogy a kisebbhez tartozik egy balkon vagy egy nagy tároló a pincében? Csak te tudod, hogy neked milyen szempontok lehetnek még fontosak.

Mérlegeld, hogy mennyi időt tudsz rászánni!

Hallottam már olyat, hogy valaki kertes házból költözött vissza panelba. Tudjátok miért? Mert semmiképpen nem akart kertet gondozni, és az egyedi fűtéssel is meggyűlt a baja. Szóval érdemes mindenkinek a saját életstílusához igazítani az otthonát, és ha például nem szeret kertészkedni vagy nem akar erre pénzt szánni, akkor olyan helyet kell keresni, ahol ezzel nem lesz gond.

Milyen érzés lehet oda hazatérni?

Ha már van egy-két lakás a tarsolyban, és a méretetek is megfelelőnek tűnnek, érdemes lehet az érzéseidre hagyatkozni a környék alapos feltérképezése után. Azon túl, hogy alaposan körülnéztél, megfelelő-e számodra az infrastruktúra, azt kell előtérbe helyezned, hogy többszöri látogatásra melyik ingatlan milyen érzéseket vált ki belőled. Ahol azt érzed az utcába érve, hogy „ide jól esne hazajönni”, az legyen a nyertes.

Ha pedig egy kis lakásban találtad meg az "édes otthont", ezekkel a trükkökkel teheted tágasabbá: