Irtó jó hétvége: azaz így számoltam le az ételmolyokkal a kamrában
Sajnos nekem igen közeli élményeim vannak az ételmolyokkal kapcsolatban, hiszen az egész múlt hétvégét velük töltöttem, mire végre elpusztítottam és/vagy kitessékeltem a lakásból a pete-, a hernyóállapotú, valamint a repdeső egyedeiket. Sajnos odáig fajult a helyzet, hogy különböző életciklusú példányokat találtam a konyhában itt-ott. Hogyan lehetséges, hogy nem vettem észre őket időben?
Tudtad?
- az ételmolyok imádják a magas páratartalmat,
- a petékből kevesebb, mint két hét alatt fejlődnek ki a lárvák,
- fejlődésük három hónaptól akár évekig is eltarthat,
- és akár nyolc hónapot is kibírnak táplálék nélkül,
- egy év leforgása alatt akár négy nemzedék is kifejlődhet.
Ez gyakran előfordul a háztartásokban a nyári időszakban, amikor a nyaralások miatt kevesebbet időt töltünk otthon és kevesebbet szellőztetünk, így van idejük a molyoknak elszaporodni. A repdesőket persze látja az ember, de akkor már késő! Nem az imágók ártanak a legtöbbet az ételnek, ők csak lepetéznek, a nagyobb kárt a lárvakorúak okozzák. De csússzon vagy repüljön, a lényeg, hogy mielőbb megszabadulj tőlük a lakásban és persze az sem árt, ha mindezt nem a szervezetre káros kemikáliákkal teszed, hanem lehetőség szerint természetes módon.
Elárulom, hogy a magam részéről hogyan számoltam le az ételmolyokkal!
Neked vannak bevált tippjeid molyok ellen?