Így főzz otthon és spórolj pénzt nyáron

nyár,piknik,spórolás,főzés,tippek,házokoszt Forrás: Getty images
Nyaralást terveztek vagy már túl is vagytok rajta? A gyerekek szinte egész nyáron táborozni fognak? Elromlott az autótok, a hűtőtök és egyéb nem várt kiadások szakadtak a nyakatokba, vagy csak szeretnél félretenni egy kis pénzt?

Míg azt gondolhatnánk, hogy az őszi/téli szezonban sokkal többet költünk a magas számláknak vagy az ünnepeknek köszönhetően, szerintem ez éppen fordítva van. Nyáron ugyanis sokkal többet programozunk és eszünk házon kívül.

Egy fröccsözés a csajokkal a Duna-parton, vacsora a pároddal egy kiülős helyen, ebéd a strandon a gyerekekkel vagy egy hamburger a kollégákkal ebédidőben, elképesztő pénzeket emészt(het) fel.

Ami megterheli tehát azt a bizonyos malacperselyt, azok pontosan ezek a kisebb-nagyobb házon kívüli étkezések, következésképpen a konyhában tudod megfogni a pénzt – ha szeretnéd. Nem kell megijedni, azzal, hogy kicsit összébb húzod a nadrágszíjat és elkezdesz például otthon sütni-főzni még nem kell lemondanod majd ezekről a remek programokról!

Én nagyon ritkán eszem házon kívül, illetve ez így nem teljesen igaz, sokszor eszem házon kívül csak a saját magam által készített ételeket. Furán hangzik? Pedig egyáltalán nem az! Attól még, hogy otthonról viszek ebédet a munkahelyemre még ugyanúgy együtt ebédelek a parkban a munkatársaimmal, akik a közeli étkezdékből hozzák az ebédjüket, és ugyanúgy iszogatok a Duna-parton a barátaimmal vagy épp eszem a strandon vagy a nyaraláson. Nem érzem, hogy ez bármilyen lemondással járna számomra, sőt általában, akikkel megosztom ezeket az ételeket, még külön örülnek is, hogy ehetnek egy kis „hazait”, én pedig rengeteget spórolok.

Ha szeretnéd jól érezni magad, jókat beszélgetni, enni és inni a barátaiddal vagy a családoddal, miközben kisebb-nagyobb összegeket takarítasz meg, így spórolhatsz nyáron a bevásárlástól kezdve egészen a tálalásig!

nyár,spórolás,tippek,piknik
Forrás: Getty images
Nem bonyolult dolog magaddal vinned az ételt, ha beszerzel néhány szuper dobozt és üveget!

Így spórolj nyáron

  • Azt gondolom mondanom sem kell, hogy tervezz előre, írj bevásárlólistát és figyeld a kuponokat, de arra ügyelj, hogy ne csábulj el, csak azokat vedd meg – még ha akcióban is vannak – amik a listádon szerepelnek.

  • Már pusztán azzal is spórolsz, ha autó vagy – ha nincs bérleted- tömegközlekedés helyett, biciklivel vagy gyalog mész bevásárolni. Fogj egy nagy hátizsákot vagy gurulós kocsit és irány a piac.

  • Vásárolj szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek amellett, hogy jóval olcsóbbak, egészségesebbek is. Ha nem tudod pontosan minek is van épp szezonja, kérdezz bátran a kofáktól vagy nézd a szezonális zöldségek/gyümölcsök havi lebontásait.

  • Ha teheted főzz és/vagy süss a kertben, így spórolsz a gázzal, villannyal, nem melegszik majd fel a lakás, így a ventillátort vagy a légkondit sem kell majd beindítanod.

  • Ne főzz mindig! Így nem csak pénzt, de időt is spórolhatsz. Készíts főzés nélküli ételeket, mint a saláták és szendvicsek vagy a joghurtos édességek.

  • Készíts házi szörpöket, jeges teákat és kávékat, majd vidd magaddal őket egy kulacsban vagy üvegben, így az italokon is spórolhatsz.

Ha pedig az érdekelne, hogy milyen programra milyen ételben lenne érdemes gondolkodnod, kattints a galériára egy kis inspirációért.