Így készíts otthon tökéletes kávét a barista szerint

kávé,barista,kávéfőzés,french press,kotyogó Forrás: unsplash
Mindenkinek megvannak a maga trükkjei és szokásai a kávé tárolását, főzését és fogyasztását illetően, azonban egyáltalán nem biztos, hogy helyesen járunk el az elsajátított információkkal és praktikákkal kapcsolatban. Egy budapesti újhullámos kávézó baristájával, Tamással beszélgettünk a témával kapcsolatban.

Mi a tökéletes kávé titka? Hogyan készítsük el otthon úgy, hogy kihozhassuk belőle a maximumot?

Először is szögezzük le, hogy én annak a híve vagyok, hogy otthon nem kell a tökéletességre törekedni. Arra ott van megannyi magas színvonalú kávézó, amiből válogathatunk és amiből ráadásul egyre több van.

Ettől függetlenül, ha valaki mégiscsak jó kávéra szomjazna otthon, te milyen tanácsokat tudnál adni neki?

Ha otthon jobb kávét szeretne inni az ember, először is a fogyasztási szokásokat kell mérlegelni. Ha szereti a hosszú kávét, érdemes beruházni egy french pressbe, ha szereti a rövidet, akkor pedig egy kotyogóba vagy akár egy kapszulás gépbe.

Mindháromfajta kávé elkészítésénél van két kardinális dolog. Minden ott kezdődik, hogy milyen vizet használ az ember. Ha már kiadunk egy nagyobb összeget a minőségibb kávéra, ne sajnáljunk beszerezni egy BWT vízszűrőt vagy vegyünk palackozott Norda ásványvizet – ami már meglepően sok helyen megvásárolható fillérekért.

Az indok egyszerű: egy kávé 80-85%-a víz, ezért elég intenzíven érezni, miből is készítetted. A csapvíz túl kemény itthon, tudniillik sok benne a kalcium, ráadásul senki nem akar klóros, fémes ízű kávét inni. Nem igaz?
kávé,víz,vízszűrő
Forrás: pinterest
BWT vízszűrő

A víz megvan, mi legyen a kávéval: őrölt vagy szemes?

Én azt tanácsolnám, ha jobb minőségű és aromájú kávéra vágyik valaki, lehetőség szerint mindenképp szerezzen be egy kézi őrlőt és frissen őrölje meg. A gépit nem ajánlom – hacsak valaki nem megszállott. Itt nem a mákdarálóra kell most gondolni, hiszen az ilyen gépektől a kávé fele por állagú, a másik fele pedig lencse nagyságú marad. De ha valaki bemegy egy újhullámos üzletbe és vesz ott kávét, boldogan ledarálják neki otthoni felhasználásra, akár részletekben is, hogy frissebb maradhasson. Persze a frissen darált kávé mindig ízletesebb, mint az egy-két napos.

Annyi mindent hallani a kávé tárolásáról: tegyük sötét dobozba, tegyük hűtőbe... Mi a jó megoldás?

A tárolásánál arra kell figyelni, hogy ha szemes kávét vettünk, mindenképp legyen szelep a zacskón. A kávé széndioxidot termel és ennek valahol távoznia kell, különben jócskán romlik a minősége, aromája.

Az őröltnél azonban ez pont fordítva van. Arra kell törekedni, hogy ne érintkezzen levegővel, így az oxidálási folyamatot lassítani lehet.

kávé,barista,french press
Forrás: pinterest
French press

Az imént felsoroltál három kávékészítési módot, amik közül válogathatunk, de gondolom nem csak a kávé, víz és az eszközök befolyásolják az ízt, hanem az is, hogy hogyan készítjük el. Erről tudnál mesélni egy kicsit bővebben?

French press

Ez a készítési mód például nagyon egyszerű! Kiméred kanállal a darált kávét, beleöntöd az üvegbe, ráöntöd a forráspont előtti (kb. 92 °C) vizet, egyszer összekevered, vársz két és fél–három percet, majd óvatosan lenyomod a szűrőt és élvezed az italt. Ha valaki méregetni akar, 250 ml vízhez 15 g kicsit durvábbra őrölt kávéra lesz szüksége. Ezzel egy lazább kortyérzetű, filter kávét készíthetnek. Sokáig el lehet iszogatni, teás jellegű ízbomba.

Kotyogó

Ez az én személyes kedvencem. Mindenki azt hiszi, hogy erős kávét készít, pedig nem, csak sokan odaégetik. Nagyon egyszerű a titka, elő kell melegíteni a kotyogó alját, külön forralni vizet hozzá és nem szabad letömni a beletöltött kávét (szépen lazán, enyhén púposan kell beletenni, ha rácsavarjuk a tetejét az kellőképpen tömöríti majd). Ezek a lépések azért fontosak, hogy a kávé ne égjen meg. 96°C fölött pedig sajnos ez történik. Forralás közben gőz keletkezik, azt meg már mindenki megtanulta általános iskolában, hogy a víz ezen halmazállapota 100 °C fölött van. A metódus lényege, hogy egyből elkezdődjön a folyamat. És a végére még egy csavar: éppen mielőtt kész lenne, vegyük le a tűzről. Vagyis nem kell annyit várni a kávéra és így sokkal finomabb is lesz, mert nincs benne az a keserű, fanyar íz, ami miatt erősnek gondolják az emberek a kotyogós kávét.

Kávékapszula

Ma már nagyon olcsón hozzá lehet jutni Nespresso gépekhez vagy azok utángyártott változataihoz. Egyre elterjedtebb a minőségi pörkölők körében a kapszulák gyártása. A leghíresebb és a legjobb kapszula a Colonna nevéhez fűződik. Az ő kapszuláikat Budapesten is meg lehet vásárolni egy-két kávézóban, de online is rendelhető.

Elkészült a számunkra – otthoni körülmények között elkészített – tökéletes kávé, amiből többet is lefőztünk egyszerre. Újramelegíthetjük?

Semmiképp ne melegítsük újra! Ha valakinek van igénye arra, hogy jó kávét igyon otthon, ne legyen rest frissen készíteni. Azt meg hogy ki milyen hőmérsékleten issza, maga dönti el. Egyébként elég izgalmas lehet egy filtert különféle hőfokon inni, hiszen így más-más ízek jönnek elő hűlés közben. De ez már egy másik történet…

A galériára kattintva pedig találsz néhány jó tanácsot, amiket fogorvosok ajánlanak a kávé szerelmeseinek, hogy még véletlenül se sárguljanak el a fogaik.